Наталя Яресько розкрила деталі нового бюджету

Наталя Яресько розкрила деталі нового бюджету

Міністр фінансів пояснила, від чого залежить рішення МВФ

Аби Україна могла розраховувати на позитивне рішення щодо надання кредиту від МВФ, Верховна Рада має збільшити дефіцит Держбюджету, підвищити ціни на нафту і газ. Про це на прес-конференції у Києві заявила Міністр фінансів України Наталія Яресько. За її словами, Кабмін розробив зміни до Держбюджету, якими пропонує депутатам підтримати збільшення його дефіциту з 3,7% до 4,1%.

В разі, якщо Верховна Рада підтримає ініціативи уряду, а Рада директорів МВФ схвалить рішення про надання кредиту, наша країна має шанс отримати одразу більше $10 млрд з-поміж $17,5 млрд, надання яких заплановане впродовж 4 років. Про це днями заявила глава МВФ Крістін Лагард.

Разом з тим, повний пакет допомоги Україні становить значно більшу суму - $40 млрд. За словами Яресько, для того, щоб отримати доступ до нього, потрібно дотримуватися усіх умов його надання. І перша з них – ухвалення необхідних змін до Держбюджету.

-- Що містять зміни до Держбюджету

У Держбюджеті – 2015 Уряд пропонує встановити курс гривні на рівні 21,7 грн. за долар. Планується збільшити доходи та видатки державного бюджету відповідно на 22 млрд грн та 35 млрд грн. Збільшення прогнозних показників доходів вимагають інфляція та девальвація. В свою чергу збільшення видатків викликано трьома ключовими потребами: збільшенням прямих субсидій на газ і комунальні послуги для населення; збільшенням допомоги тим громадянам, які були змушені виїхати із зони бойових дій, а це близько 1 млн осіб; а також збільшенням видатків на обслуговування державного боргу через девальвацію гривні. «Щоб ми змогли профінансувати ці три напрямки, ми збільшимо дефіцит державного бюджету, на що ми отримали згоду МВФ. Із 3,7% він буде збільшений до 4,1%», - сказала Яресько.

«Фінансування НАК «Нафтогаз України» буде зменшено з 31,5 млрд грн до 29,7 млрд грн, тобто на 5,8%», - сказала міністр, підкресливши, що це лише початок. Урядовець нагадала, що минулого року уряд спрямував до НАК «Нафтогаз України» з Держбюджету приблизно 110 млрд. грн, тобто усі попередні роки ця сума тільки зростала. Урядовець переконує, що завдяки запропонованим змінам Уряд вперше за багато років починає боротися з головними хворобами української економіки – неефективною роботою енергетичної галузі, що постійно призводить до зростання дефіциту НАК «Нафтогазу України», та з щодалі вищим дефіцитом Пенсійного фонду.

Серед інших змін – соціальні. Кабінет міністрів пропонує змінити принцип нарахування дотацій, зробивши його «набагато простішим». Про що саме іде мова, поки невідомо. За тиждень або за півтора Мінсоцполітики має роз’яснити про спрощені процедури отримання дотацій для тих, кому вони потрібні. За словами Яресько, за тиждень-два можна буде вже детально обговорювати компенсації, на які претендуватимуть пільговики. Однак говорити про це можна буде тільки після висновків Національної комісії регулювання енергетики (НКРЕ).

Також, на думку Кабміну, підвищення цін на газ дозволить зібрати 9 млрд грн. додаткових надходжень до Держбюджету. «Все це дозволить профінансувати нам ті дотації, про які ішла мова вище», - каже Яресько

Уряд пропонує парламенту внести зміни до законів щодо надання гуманітарної допомоги. Зокрема урядовці пропонують, аби тимчасово переміщені особи могли отримувати гуманітарну допомогу від конкретних постачальників, яка не обкладатиметься податками.

-- Коли Україна отримає кредит від МВФ

В разі виконання вищенаведених умов, Україна може розраховувати на схвалення першого траншу від МВФ уже в березні, каже міністр.

«Я сподіваюся, що пропоновані нами зміни Верховна Рада зможе внести на позачерговому засіданні, яке може скликати вже цього тижня. І тоді, у перший тиждень березня, потрібно буде очікувати на рішення МВФ, який має надати нам перший транш», - зазначила міністр.

За словами чиновника, український уряд намагатиметься переконати міжнародних партнерів, аби перша частина кредиту була якомога більшою. «З досвіду роботи МВФ з іншими програмами, ця сума (кредиту) може становити до 60% від усієї. Тобто в нашому випадку 60% від $17,5 млрд, що становитиме $10,8 млрд», - пояснила Яресько, зазначивши, що більша стартова сума кредиту потрібна тому, що Україна поновлює таким чином наші резерви НБУ, переконує гравців і на внутрішніх, і на зовнішніх ринках, що наша фінансова ситуація стабілізувалася. За словами міністра, не так уже важливо, якою саме буде сума першого траншу, чи $4 млрд, чи $5 млрд, головне, що б вона була вагомою, оскільки це більше психологічний момент, аніж арифметичний.

Міністр переконує, що чотирьохрічна програма кредитування МВФ дозволить стабілізувати економіку в поточному році, а також закладе підґрунтя до відновлення зростання економіки у 2016 році. За словами міністра фінансів, уряд зміг домовитися про кредит від МВФ на умовах, які вигідні Україні. Разом з тим вона наголосила, що самих лише домовленостей з Фондом недостатньо, оскільки ключовим буде (щодо схвалення, або несхвалення надання кредиту) – рішення Ради директорів МВФ, яка засідатиме після того, як Верховна Рада підтримає законопроекти, запропоновані Кабміном. Позитивне його рішення відкриє Україні доступ до пакету двосторонньої та багатосторонньої підтримки (зокрема, щодо надання кредиту у $40 млрд).

Відповідаючи на запитання про те, з яких джерел Україна повертатиме Росії кредит у $3 млрд, Яресько однозначно відповісти не змогла. «Ми почнемо консультації з усіма нашими зовнішніми кредиторами тільки після того, як отримаємо «добро» на нашу нову програму з МВФ після виконання Україною попередніх заходів», - сказала Яресько.

Міністр упевнена, що для того, щоб Рада директорів схвалила надання кредиту, Україна повинна показати серйозність намірів у реформуванні економіки в боротьбі з головними структурними проблемами. Одним з таких маяків якраз і є зміни до державного бюджету, проект яких був надісланий до Верховної Ради.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: