Кандидат в мери Кривого Рогу Юрій Милобог: На місці Вілкула я б відмовився від такого мерства

Кандидат в мери Кривого Рогу Юрій Милобог: На місці Вілкула я б відмовився від такого мерства

«Кривий Ріг вже змінився. Не уявляю, як мер, обраний з такими фальсифікаціями, зможе ходити по вулицях»

Який би скепсис не висловлювався щодо виборів мерів великих міст у два тури, нова система довела свою доцільність, показавши несподівані результати. Об’єднання голосів «демсил» дозволило обіграти екс-«регіоналів» в Миколаєві, Дніпропетровську та майже дозволило в Кривому Розі. Це місто донедавна вважалося стопроцентною вотчиною клану Вілкулів, на яку просто не пускали «чужаків». Результати першого туру, здавалося б, не налаштовували опонентів міської влади на оптимістичний лад – волонтер від «Самопомочі» Юрій Милобог набрав лише 10,7 % проти 45,13 % у діючого мера Вілкула-старшого. Але мобілізація «антивілкуловського» електорату у другому турі створила диво місцевого масштабу – Милобог виграв вибори у всіх районах Кривого Рогу, крім одного – Інгулецького, у якому розташовані «ахметівські» ГЗК (гірничо-збагачувальні комбінати). Причому явка в цьому районі була підозріло високою – майже у два рази вище, ніж в середньому по місту. Такий несподіваний ріст підтримки Вілкула дозволив йому лише на 752 голоси обійти опонента, а тервиборчком, в якому представники деяких коаліційних сил голосували синхронно з представниками «Оппоблоку», не зважаючи на численні скарги на вкидання та каруселі, зібрані командою Милобога, одразу оголосила Вілкула мером.

У Милобога обіцяють боротися за перемогу свого кандидата – в Кривому Розі висадився десант народних депутатів з фракцій коаліцій, які вимагають відміни голосування у спірних дільницях. Увечері 17 листопада відбудеться засідання міської комісії, на якому будуть розглядатися скарги кандидата. Якщо комісія залишить своє рішення без змін, «Самопоміч» обіцяє вимагати перегляду результатів виборів в суді. Тож в Кривому Розі ще нічого не вирішено.

Вілкула вже оголосили переможцем. Яка тепер ваша стратегія? О 18 годині має відбутися засідання комісії, де розглядатимуться ваші скарги. На що саме ви звертатиме увагу?

Ті скарги, які ми подали ще в ніч підрахунку голосів, робилися по ходу виборчої кампанії, а зараз додається все більше і більше фактів. Ми просто не встигали їх всі донести, бо районні комісії вже о 12 ночі порахували голоси, а в першій ночі їх вже порахував тервиборчком, хоча в першому турі тягнули до останнього. Причому першими стали розглядати результати комісій якраз Інгулецького району, щоб відмовити нам у скаргах і швиденько все прийняти. Ми реєстрували скарги всю ніч – а вони проводили паралельно засідання комісії. Хоча ми просили розглянути спочатку наші скарги, а потім вже виносити постанову про перемогу Вілкула. Це все відкинули, сказали, що будуть розглядати їх 17-го числа і вночі оголосили Вілкула мером.

Чи у вас є докази по начебто 4 тисячах вкинутих за Вілкула бюлетенях чи це тільки підозри, зважаючи на аномальну явку в Інгулецькому районі, де знаходяться ГЗК?

Є акти і свідчення. Справа в тому, що людям, які зверталися в міліцію з повідомленнями про злочин, казали: несіть скарги в комісію, а якщо вона вам відмовить, а суд підтвердить, тоді будемо відкривати кримінальне провадження. Зараз відкриваються нові факти – виявилось, що були надруковані і передані додаткові виборчі бюлетені для спецдільниць, хоча за законом цього не можна робити. На деяких спецдільницях збільшувалась кількість хворих – аж в два рази. Тому зараз ми будемо подавати скарги, а якщо їх відметуть, підемо в суд, щоб відкрити всі ці списки хворих, перевірити історії хвороб і так далі. У нас є п’ять днів для оскарження, є доказова база, і ми будемо системно, а не навалом вивіряти всі факти – і думаю, що виграємо.

Ваші претензії пов’язані тільки з Інгулецьким районом?

У нас претензії до деяких віддалених дільниць Інгулецького району і до спецдільниць в лікарнях. Дивіться – я виграв в п’яти районах, причому в деяких з дуже великою перевагою, але у спецдільницях в тих районах не виграв у жодній. Тобто виходить, що або всі хворі голосували за «сильного мера», або на тих спецдільницях були тільки люди з Інгулецького району. Такого апріорі не може бути.

Фальсифікації вони зробили лише у п’яти-шести дільницях. Як може бути явка в Кривому Розі бути в районі 32–34 %, а на тих дільницях 50–60 %? Мені вистачить голосів для перемоги, навіть якщо відмінити тільки голосування по спецдільницях.

Вам на допомогу поїхав великий парламентський десант, причому не тільки з «Самопомочі», але й з БПП, «Народного фронту»…

Вони приїхали сюди, ознайомились з фактами і сказали, що ще не бачили таких нахабних фальсифікацій. Коли команда Вілкула побачила, що тотально програє місто, їм терміново треба було щось вирішувати і вони це робили саме в тому районі, бо він у нас був не дуже «накритий» спостерігачами. Все робилося швидкоруч, а рішення оперативно приймалися на колінах. Сьогодні під час розглядання скарг громадські організації збираються на мирний мітинг. Так пішла рознарядка в школи, на «Метінвест», щоб з кожного цеху виділили по 25 жінок (тільки жінок), щоб вони прийшли на цей мітинг. З’явилася інформація, що буде зроблена провокація з димовою шашкою, після чого жінки мають втрачати свідомість. Телекамери все це знімуть і покажуть, що Милобог – екстреміст, а його прихильники радикально налаштовані.

А ваші прихильники не збираються проводити мітинг? Принаймні Семен Семенченко щось таке скликав.

Я не збираю, але є ініціатива громадських організацій. Люди самоорганізовуються і не я їх запрошую на мітинг, а вони – мене.

Щодо міської комісії, були претензії щодо її кадрового складу. Власне, багато говорилося про дивну поведінку членів комісії від партнерів по парламентській коаліції, які голосували разом з представниками Опозиційного блоку. «Народний фронт» навіть виступив із заявою, що хоче поміняти своїх членів комісії, ЦВК не виключив, що зробить переформатування вже сьогодні. Чи вірите, що встигнуть до розгляду ваших скарг?

Не встигнуть. Коли депутати подивилися на склад комісії, вони самі були в шоці, – там люди, які працювали разом з Опозиційним блоком. Суть навіть не в тому, що вони голосували за встановлення результатів, а й за те, щоб не розглядати наші скарги. За розгляд скарг голосували лише представники «Укропу», «Відродження» та «Самопомічі», утримались по одному члену комісії від Радикальної партії та БПП.

Добре, припустимо, що за такого розкладу комісія знову винесе рішення не на вашу користь. Що далі – тільки суди?

Комісія зможе спочатку скасувати своє рішення, розглянути скарги, а потім вже приймати рішення. Але я в це мало вірю. Комісія може діяти або по указці зверху, або, якщо її члени вже взяли гроші, то і указка партії не буде для них обов’язковою. Я не можу нікого звинувачувати, але я просто бачу, як хто голосує.

Заява БПП щодо визнання виборів в Кривому Розі спочатку з'явилася сьогодні зранку, а потім партія її відкликала. З чим ви це пов’язуєте?

Цю заяву зробила місцева організація БПП, а вище керівництво в особі Луценка її відкликало. Я не хочу зараз нікого критикувати, бо реально депутати від БПП підтримують та допомагають.

Але в них досить різношерсна політична сила.

Так, хтось ближче до Опозиційного блоку, хтось – до демократичних сил.

Ви не хочете сказати, що керівник криворізької організації Костянтин Усов ближче до Вілкула?

Без коментарів.

Ви зрозуміли, чому люди в досить консервативному Кривому Розі голосували за вас? Вілкул їм набрид? Або ви настільки прогресивні ідеї висловлювали? Чи вирішальним був фактор другого туру?

Мабуть, всі три складові. Люди бачили кланову систему Вілкула, коли все зосереджено в одних руках і все йде в одну кишеню, а комунальні підприємства розвалені і на їхнє місто поставлені комерційні структури. Ясно, що свою роль зіграв другий тур. До того ж, я намагаюсь конструктивно вести свою роботу, не кидаючись в маргінальне поле. І Кривий Ріг вже змінився – я просто не уявляю собі, як мер, обраний з такими фальсифікаціями, зможе ходити по вулицях, дивитись людям в очі і ще виступати на сесіях. Якби я був на його місці, я б, мабуть, відмовився від такого мерства і пішов би на переголосування...

Як зіграв на цих виборах фактор «Криворіжсталі» як найбільшого підприємства?

«Криворіжсталь», в основному, голосувала за мене. Там більш європейське прогресивне середовище.

Раніше прізвища Вілкулів асоціювалися з так званими «тітушками». На цих виборах заді.вались такі «технології»?

На цих виборах не було, ставка робилась просто на підкуп членів комісій. Люди казали, що по чотири тисячі платили.

Вас перед другим туром підтримали всі демократичні сили, окрім «Батьківщини», члени якої в ТВК вже прийняли участь у «коронації» Вілкула. Що у вас з ними не зрослось?

Тут «Батьківщина» повністю залежить від Опозиційного блока, але рядові виборці (цієї партії) повністю мене підтримали.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: