Старі обіцянки по-новому

Старі обіцянки по-новому

Порошенко дав першу в цьому році велику прес-конференцію

Наприкінці минулого року суспільство та засоби масової інформації дещо занепокоїлись через те, що Петро Порошенко якось забув виділити час для відкритого діалогу. Однак якраз напередодні новорічних свят прес-секретар голови держави Святослав Цеголко пообіцяв, що президент проведе велику прес-конференцію на початку наступного року. Власне, так і сталося.

14 січня в Мистецькому арсеналі, що так впав до вподоби Петру Олексійовичу, зібрались більше двохсот представників ЗМІ. Трибуну для гаранта встановили на фоні державного прапора та хмарного неба, що немов натякало присутнім на наявність проблем у країні. Сам президент традиційно трошки запізнився, проте з’явився перед публікою з невимушеною посмішкою, коротко привітав усіх присутніх із новорічними та різдвяними святами та перейшов до справи – озвучив, що саме українській владі, якій наразі закидають багато звинувачень – від високого рівня корупції до відсутності реформ, вдалося зробити за минулий рік, та окреслив основні задачі, які стоять перед країною у 2016-му.

-- Досягнення за версією гаранта

«Відверто кажучи, війна ніколи і ніде не призводила до процвітання країни», - застеріг гарант великі сподівання щодо змін в країні та визнав, що не всі реформи відбулися в очікуваний термін. Проте зазначив, що Україна вистояла і створила передумови для розвитку, що, власне, і є головним результатом 2015 року. За його словами:

- Суспільство, армія, влада змогли значною мірою зміцнити обороноздатність держави, що «відбило охоту у будь-якого ворога іти в наступ на Україну».

- Була забезпечена активність і дієздатність міжнародної коаліції на підтримку України. В якості яскравої демонстрації цього факту Порошенко назвав минулорічну підтримку 177 державами України як непостійного члена Ради безпеки ООН, рішення країн-членів ЄС про продовження санкцій проти країни-агресора – Російської Федерації та початок роботи Зони вільної торгівлі з Євросоюзом з 1 січня цього року.

- Вдалося уникнути дефолту, забезпечити макроекономічну, фінансову, банківську стабілізацію, реструктуризацію зовнішнього державного боргу, збільшити золотовалютні резерви, оздоровити банківську систему і створити передумови для відновлення економічного зростання – і все це, як нагадав гарант, не лише на фоні війни на Донбасі, «а й на фоні доволі відчутної турбулентності, яку зараз переживає увесь світ».

- Були створені нові правоохоронні органи на нових принципах, з нових людей, на нових конкурсних засадах. «Це я кажу і про Національну поліцію, і про Антикорупційне бюро, і про Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру», - пояснив президент.

- Досягнута енергетична незалежність від РФ. «Вже у Євросоюзу ми купуємо газу вдвічі більше, ніж отримуємо з Сибіру», - зазначив президент і додав, що надалі енергетична система України буде інтегрована в єдиний європейський енергетичний простір.

Не зміг президент не торкнутися і своєї улюбленої теми - децентралізації. «Попри те, що відповідні зміни до Конституції все ще перебувають у режимі stand-by у Верховній Раді, фінансові можливості місцевого самоврядування вже збільшенні на 40%... А суспільство отримало безліч можливостей контролювання влади», - вкотре повторився президент.

На завершення цього блоку Порошенко також висловив сподівання, що все, що було посіяно минулого року, в цьому – «має дати свої сходи, принести перші плоди».

-- Пріоритети на 2016 рік

Першочерговим пріоритетом на поточний рік Порошенко назвав забезпечення миру і повернення України на Донбас. «В 2016 році має відбутися поновлення українського суверенітету на окупованих територіях Донецької та Луганської областей», – сказав він.

Ще одним важливим пріоритетом залишається боротьба України за повернення Криму. «Ми запропонуємо створити міжнародний механізм з деокупації півострову», - пообіцяв Порошенко, додавши, що оптимальним форматом для його започаткування є формат «Женева плюс» за участю партнерів України з ЄС, США і, можливо, країн-підписантів Будапештського меморандуму.

Такі надскладні завдання, як повернення Донбасу та Криму, як зазначив Порошенко, він планує вирішувати політико-дипломатичним і міжнародно-правовим шляхом.

Також Порошенко наголосив на відданості повного виконання всіма учасниками Мінських домовленостей. «Ніякої ревізії ми не допустимо. Ставка на дипломатію, міжнародне право. При цьому, жодним чином я не применшую значення Збройних сил України», - сказав гарант, додавши, що суто воєнний бюджет, бюджет Міноборони на 2016 рік складає 57 мільярди гривень або 2,5% ВВП.

До цього президент ще нагадав про рішення підвищити грошове забезпечення для військовослужбовців та наголосив, що скасування призову точно не буде.

За словами Петра Олексійовича, поїздки до Євросоюзу без віз цього року нарешті мають стати реальністю. Задля забезпечення цього він пообіцяв протягом найближчих днів подати останні першочергові законопроекти, які пришвидшать запуск безвізового режиму.

На цей же рік Порошенко спрогнозував мільярдні інвестиції в українську економіку і пообіцяв якнайшвидший запуск Національного агентства з питань запобігання корупції та ухвалення ВР конституційних змін щодо судової системи.

«Шкодую, що Венеціанська комісія не підтримала нашу ідею повної заміни суддів. Я сподіваюся, що до 2 лютого ВРУ з таким же ентузіазмом, як вона направила судову реформу до КСУ, проголосує в першому читанні. І весною або на початку літа ми зможемо нарешті почати процес оновлення суддівської гілки влади», - додав президент.

Очікування гаранта щодо коаліції звів до спільної командної праці, виконання Коаліційної угоди, щодо Кабміну – до кадрових змін, які мають посилити його потенціал, та забезпечення економічного зростання і активізації реформ по всіх напрямках. Найбільш важливими Порошенко назвав податкову реформу та реформу системи охорони здоров’я.

Після двадцятихвилинної вступної промови президента був відведений час для запитань представників ЗМІ. Переважна більшість з них стосувалась актуальних подій та проблем держави. Проте подекуди відповіді гаранта були дещо… абстрактними та незмістовними.

-- Візит Гризлова

«Порядок денний Мінських домовленостей мав бути вичерпаний у грудні 2015 року. Тому напередодні зустрічі в Мінську, в тому числі, і в мене, відбулася зустріч з представниками Тристоронньої контактної групи для того, щоб твердо наголосити на незмінності української позиції - Україна вимагає чіткого визначення дат, коли і що ми робимо. Ключовим елементом для нас, як елементом безпеки, є повернення державного контролю над неконтрольованою ділянкою державного кордону України», - озвучив Порошенко порядок денний своєї нещодавньої зустрічі із представником РФ в Тристоронній контактній групі по врегулюванню конфлікту на Донбасі Борисом Гризловим. І додав, що задля звільнення Савченко, Сенцова та забезпечення режиму тиші він готовий зустрічатися з ким завгодно.

-- «Мінськ-3»

«Мінська-3» не буде, але потрібна нова дорожня карта, - зазначив президент. - Давайте припинимо будь-які інсинуації щодо «Мінську-3». Його не існує, і я сподіваюсь, не буде існувати. Єдине, чого зараз потребують мінські домовленості – це нової дорожньої карти, нових дат, коли сторони беруть на себе зобов’язання імплементувати всі пункти мінських угод до конкретної дати у відповідній послідовності».

-- Борг перед Росією

«Українська сторона озвучила свою позицію щодо російського боргу (3 мільярди доларів – так званий «кредит Януковича», - «Главком»), - зазначив гарант. - Пропозиція України не може бути відмінною від умов реструктуризації, яку ми здійснили з іншими інвесторами. Жодних переваг, відповідно до покладених на себе зобов’язань, Україна просто не в праві надати. Включення в цей процес гарантій інших держав – наприклад, щоб український борг гарантували Сполучені Штати, Європейський Союз – це також порушення тих умов, на яких реструктуризовано український суверенний борг іншими кредиторами. Якщо російська сторона вважає за можливе приступити до переговорів – двічі міністр фінансів наголошувала про готовність до таких переговорів. В даному випадку затримка на російському боці».

-- Енергетична блокада Криму

«У Криму живуть українці. І ми все робимо для того, аби не ускладнювати їх життя, - зазначив президент. - Але для укладання договору на постачання електроенергії в договорі має міститися: «постачання електроенергії в АРК, Україна». Ми готові поставляти електроенергію в український Крим. Хочете – беріть. Не хочете – ми почекаємо повернення українського суверенітету. В АР Крим, Україна блокади не існує».

-- Деолігархізація і «Рошен»

«Моя мета: відділити олігархів від державних грошей, від влади, від політиків, щоб вони перетворились на звичайних підприємців», - вкотре зазначив президент, додавши, що значну частину дороги вже пройдено, а антикорупційні органи повинні забезпечити «неможливість залучення олігархів до корупційних схем».

Щодо закидів про не продаж своєї компанії «Рошен», він зазначив, що підписав договір про передачу своєї частки у незалежний траст, заснований на моделі blind trust. «Що передбачає цей траст? Перше – на весь період моєї каденції як президента ні я, ні будь-хто інший не може цей траст розірвати. Друге – за цією угодою, жоден мій підпис, моя вказівка не мають юридичної чинності. Третє – керуючим трастом призначено респектабельний іноземний банк, який володітиме, контролюватиме і управлятиме активами», - сказав президент.

Наступним відповідний крок, як пообіцяв президент, буде здійснений відповідно до Міжнародного інвестиційного банку, власником акцій якого він є.

-- Звільнення Шокіна

«За 25 років не було жодного Генерального прокурора, яким був би задоволений український народ. Я не буду іти шляхом, коли ми будемо міняти кандидатів на посаду генпрокурора. Я рішуче налаштований змінювати структуру і систему», - в черговий раз дав зрозуміти Порошенко, що Віктор Шокін, незважаючи на всі закиди на його бік, звільнений зі своєї посади не буде. Натомість, коментуючи бездіяльність прокуратури в тих чи інших питаннях, він додав, що корупційними справами наразі мають займатися спеціально створені антикорупційні органи. А також згадав про те, що Верховна Рада проголосувала закон «Про державне бюро розслідувань», який «забирає» слідство у прокуратури. Як на диво, президент прихопив цей документ з собою і публічно, перед журналістами його підписав.

-- Робота Нацбанку

«Зроблю, напевно, непопулярну заяву. Я хочу висловити задоволення діяльністю голови Національного банку (Валерії Гантарєвій, - «Главком»), - висловився під час прес-конференції Порошенко. - Величезна кількість банків-пустушок, які мали тільки політичне чи олігархічне прикриття, інфікували всю банківську та економічну систему. На сьогодні від цієї інфікованості Україні вдалося значною мірою захиститися».

-- Відставка Яценюка

«У нас є порядок, встановлений Конституцією. За Конституцією президент не відставляє і не призначає уряд, - уникнув відповіді на питання щодо розмов про відставку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка Порошенко. – Це справи коаліції».

-- «Гаманець» Кононенко

«Я не для того прийшов на посаду президента, щоби хтось намагався, використовуючи моє ім’я або мої зв’язки, заробляти на цьому. Для тих, хто ближче, реакція буде ще жорсткіша. На відміну від багатьох, я не потребую жодних фінансових ані радників, ані «гаманців», - відповів президент на питання щодо впливу на нього та АП Ігоря Кононенка, якого в ЗМІ називають «фінансовим поручителем» Порошенка з багатьох питань. - Я за життя заробив достатньо Розмір моєї благодійної діяльності вимірюється сотнями мільйонів гривень. Ключова позиція, яку ми зараз створили, – наближеність чи віддаленість від віддаленість від президента, прем’єра, уряду, парламенту не захистить від обґрунтованих антикорупційних розслідувань. Єдине, що ще треба зробити – зняти депутатську недоторканість».

-- Діяльність Саакашвілі

«Саакашвілі (нині голова Одеської ОДА, - «Главком») був мною запрошений в Україну як людина, яку я знаю близько 30 років. Ми навчались разом. Я був трохи старшим по курсу, був авторитетом для їхнього курсу. Я запросив і його, і Еку Згуладзе, і Давіда Сакварелідзе, і Гізо Углаву, і Хатію Деканоїдзе, і інших. І жодної секунди про це не шкодував, - розповів президент. - Вважаю, що не помиляється той, хто не робить помилок. Але він (Саакашвілі, - «Главком») це болото розковиряв, і зараз легше робити реформи… Жодної загрози суверенітету, територіальної цілісності або незалежності держави з його боку я не бачу».

-- Перенесення святкування Різдва

«Українці - дуже мудрі і розумні люди, вони святкують і 24-го, і 6-го. І вже точно не справа світської влади згори нав’язувати їм дати святкування», - висловив свою думку щодо дискусії, яка розгорілася нещодавно в суспільстві, президент. Водночас він зазначив, що питання створення єдиної помісної церкви є надзвичайно актуальним, і пообіцяв тут вітати «будь-які кроки, які віряни робитимуть для того, щоб Україна мала єдину церкву».

-- Порошенко і порожнеча

Загалом прес-конференція Порошенка справила враження певної неоднозначності, і за багатьма гарними словами, обіцянками та спробами гаранта заспокоїти українців не простежувалась впевненість у дійсно кращому майбутньому для України.

По-перше, президент звітував «про досягнення», порівнюючи нинішню ситуацію із катастрофічною ситуацією минулого року. «Рік тому, коли ми також зустрічалися з вами, - згадував Порошенко, - в багатьох був присутній доволі апокаліптичний настрій. Була загроза ворожого наступу, обстрілювались українські міста, золотовалютні резерви були помножені на нуль, курс сягав близько 40 гривень за долар. Всі експерти говорили про невідворотність дефолту, як внутрішньої банківської системи України, так і дефолту по міжнародним зобов’язанням. В енергетиці говорили про дефіцит вугілля, невідворотність продовження віялових відключень. Рік ми прожили і повністю змінили порядок денний: якщо в 2015 році головним завданням було «вижити», то в 2016-му його змінили думки щодо того, як зробити країну успішною». Звісно, на фоні минулорічних подій нинішня ситуація може бути представлена як успішна, проте говорити про реальний прогрес ще надто зарано.

По-друге, прес-конференція в тих чи інших моментах виглядала як добре спланована вистава. Відповідаючи на питання журналістів про забезпечення и результативність режиму тиші на Сході України, президент «ненароком» продемонстрував підготовлений графік обстрілів українських позицій за 2015 рік. Коли мова торкнулася роботи прокуратури, як вже говорилося раніше, знову таки «ненароком» витягнув відповідний закон та підписав його. На піднесеній ноті відбулося і завершення зустрічі: гарант пустився у роздуми про те, що таке «українська мрія»… Як то кажуть, краща імпровізація – добре підготовлена імпровізація.

Та найголовніше, мабуть, те, що, за суттю, на першій конференції 2016 року, яка б мала підвести підсумки минулого року та окреслити цілі на майбутні 12 місяців, не прозвучало жодного нового меседжу. Все, що сказав та пообіцяв гарант, ним же вже колись було сказано та обіцяно (і далеко не завжди виконано). І це створювало атмосферу певної порожнечі…

Также смотрите фоторепортаж: «Как Порошенко отчитывался за проделанную работу»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: