Віктор Швець: Якщо КС визнає коаліцію, то столицею можна робити хоч Єнакієве

Віктор Швець: Якщо КС визнає коаліцію, то столицею можна робити хоч Єнакієве

Новий головний юрист Тимошенко розповів про очікуване рішення Конституційного суду.

Саме Віктор Швець зараз тримає на контролі розгляд в КС справи щодо легітимності коаліції. В 2001 році він захищав Юлію Тимошенко в суді після арешту та ув’язнення в СІЗО. Вже за першого її прем’єрства очолював Головне управління Генпрокуратури. З тих часів у них склалися теплі стосунки, і Юлія Володимирівна консультується з ним не тільки щодо юридичних, а й загальнополітичних питань. Зараз стосунки глави БЮТ з групами Портнова і Онопенка вкрай зіпсовані, а тому саме Швеця називають головною юридичною опорою Тимошенко.

Формально Віктор Швець є простим депутатом та очолює парламентський комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Але показово, що за годину інтерв’ю «Главкому» телефонними дзвінками розмову переривала не хто інший, як сама Леді Ю. І не дивно, адже це була п’ятниця напередодні винесення остаточного рішення КС щодо легітимності парламентської коаліції.

-- Це не Янукович виграв вибори, це ми не забезпечили перемогу Тимошенко

Вікторе Дмитровичу, на початку виборчої кампанії ви запевняли, що Юлія Тимошенко виграє, і це майже вирішена справа. Що сталося, чому програли?

Я і зараз впевнений, що Тимошенко перемогла. Якби ми змогли забезпечити чесний підрахунок голосів, то б точно виграли. Впевнений, що Юлія Володимирівна набрала більше голосів, ніж Янукович.

Але це ж провина юристів БЮТ, що не змогли забезпечити підрахунок…

За кілька днів до голосування Партія регіонів змінила деякі положення закону про вибори Президента. Вони змогли безконтрольно здійснювати вибори на багатьох виборчих округах Донецької і Луганської областей та в Криму. Також вони застосували кілька технологічних маніпуляцій. Але після бійки вже руками не махають. Я погоджуюся, що в поразці є і наша провина. Я б так сказав, це не Янукович виграв вибори, це ми не забезпечили перемогу Тимошенко.

Була інформація, що ви забезпечували юридичний супровід виборчої кампанії. Вам особисто Тимошенко закидала з приводу програшу?

Я не керував юридичним напрямком під час виборчої кампанії. В нас інші люди цим займалися, їм і треба закидати. Я керував виборчою кампанією у Львівській області.

Хто ж тоді відповідальний за результат? Називали прізвище Портнова, це так?

Ну, можете спитати в керівництва фракції. Але це був не я. По Львівській області ми дали найкращий результат, більше 93%, це 11,3% всіх голосів за Тимошенко. Хоча у нас там була надзвичайно жорстка конкуренція. Після першого туру Ющенко був на другому місці, і він робив усе, щоб його виборці не голосували за БЮТ.

На Сході Партія регіонів організувала ефективний тотальний довіз людей до дільниць на другий тур. Це дало суттєвий результат. Чому БЮТ не зробив цього на Заході?

Ви правильно ставите питання, але я не керував в центральному штабі. Це можна було забезпечити. Можу сказати, що в чотирьох районах Львівської області, де в день виборів снігом замело дороги, ми забезпечили розчищення доріг і підвіз людей. Ми зобов’язані були це робити по всьому регіону.

-- Я радив Юлії Тимошенко не звертатися в суд з позовом

У вас досить тісні стосунки з Юлею Володимирівною. Що ви їй радили після 7 лютого? Чи відмовляли від позову до ВАСУ, адже ті події показали слабкість і розгубленість?

Я радив Юлії Тимошенко не звертатися в суд з позовом. У нас не було жодних шансів, не було жодної перспективи. Це було очевидно.

Чому вона вас не послухала, чому думка інших людей, як кажуть людей Онопенка, переважила?

Я не буду стверджувати, хто саме їй це порадив. Вона вважала, що з політичної точки зору треба, аби легітимність виборів була підтверджена судом.

Але ж нічого цього не довели, а відкликання позову взагалі було схожим на фарс…

А от це вже на совісті тих людей, які взялися за організацію судового процесу і представляли нашу позицію в суді. Юристів, які давав Юлії Тимошенко. Ви їх всіх бачили, вони сиділи в залі суду.

Інтереси Тимошенко в суді представляв Андрій Портнов. Він же, за інформацію ЗМІ, керував юридичним напрямком виборчої кампанії. Що означає його призначення в Адміністрацію Президента? Можливо, він захищав не зовсім ваші інтереси...

Я не маю жодного бажання коментувати ні його призначення, ні оцінювати його діяльність або говорити про нього як людину.

Ви знаєте Юлю Тимошенко ще з часів, коли вона перебувала в СІЗО, ви її тоді захищали і навіть носили їжу. Яке у вас враження, коли вона була більш емоційно розбита, тоді, чи після поразки на виборах?

Я був у неї в робочому кабінеті вже вранці в понеділок після поразки. Бачив її стан і чітко усвідомлював, і вона сама добре усвідомлювала, що відбулося. Не буду вдаватися в деталі якихось психологічних станів, але вона дуже сильна натура. Юля Володимирівна витримає цей удар і найближчим часом ми побачимо Тимошенко абсолютно адекватною тій ситуації, що буде розвиватися в Україні.

Зараз фракція БЮТ опинилася в складній ситуації. Юридичний блок розпався – група Портнова відійшла від Тимошенко, а їх лідер перейшов до опонентів. Група Онопенка також погрожує вийти з фракції. Чи підуть ці люди?

Хто куди відійде я не можу сказати. Це їх проблеми.

Хто став юридичною опорою Тимошенко? Кажуть, що ви один з останніх, хто з нею лишився…

Коли я познайомився з Юлією Тимошенко, а це було дуже давно, то ми довго розмовляли на різні теми. Навіть в той період наше спілкування на юридичну тематику складало 60% часу. Решта наших розмов стосувалися загального бачення політичних процесів. З часом ми все менше говорили про юридичні аспекти, а все більше про політику. Так от, під час першої розмови я їй сказав фразу – «Юля, я залишатимусь з тобою, незалежно від того, хто ще буде поруч». Ця фраза і зараз актуальна. Навіть якщо я залишусь в її команді один, то так і буде. Я точно завжди буду поруч з Тимошенко і залишусь в БЮТ. Що я буду робити – побачимо. Зараз я голова комітету, доручать щось інше – так і буде.

-- Мені доручили займатися питаннями, пов’язаними з Конституційним судом

Наразі одне із головних питань для БЮТ – розгляд в Конституційному суді законності створення коаліції. Хто тримає на контролі це питання? Ви?

Так, мені доручили займатися питаннями, пов’язаними з Конституційним судом.

В пресі вже з’являлася інформація, що КС ухвалить рішення про законність створення коаліції. Чи є там вже ухвалене рішення, до чого схиляються судді?

Це дуже складна тема. Спочатку треба поглянути на ситуацію в цілому. Від того, що відбудеться в Конституційному суді буде залежати, яким шляхом піде Україна. Розумієте, демократія, свобода слова і права людей у нас не є чимось сталим і незмінним. Насправді, з урахуванням українських реалій все це може зникнути за один день. Найперше може зникнути свобода слова, а про права людей ми будемо читати в підручниках. Зараз відбуваються події, що матимуть серйозний вплив на Україну. І кожен має розуміти, як і хто бере владу в свої руки.

Але ж вирішувати справу суддям, як там бачать ситуацію?

Треба розуміти, що в Україні народ на виборах обирає політичні партії і блоки. Ці сили беруть на себе відповідальність за ситуацію в країні. Конституція чітко передбачає, що для створення виконавчої влади необхідна коаліція, яка формується фракціями. Там ніде слова немає, що до коаліції входять народні депутати незалежно від позиції фракції. Тільки вказано, що їх у коаліції має бути не менше 226.

За результатами виборів 2007 року в парламенті було сформовано п’ять фракцій. Кожна з них отримала фіксовану кількість мандатів, в залежності від волі людей. Наприклад, Партія регіонів – 172, а БЮТ 156. Змінити ці арифметичні дані можна тільки шляхом нових виборів. Але Президент Віктор Янукович вирішив, що він є господарем країни і має сформувати уряд. НУНС і БЮТ відмовилися йти в коаліцію, а тому залишилися фракції ПР, БЛ та комуністи, які разом до 226 не дотягнули.

Сформувати законну більшість в цьому парламенті їм не вдасться, а тому вони вирішили прикупити кілька депутатів, як це робив Мороз в минулому скликанні. Для цього ухвалили зміни до закону про регламент й дозволили індивідуальне членство, хоч це суперечить Конституції.

Аби зіграти на випередження, регіонали за два дні до формування коаліції звернулися до КС розтлумачити положення частини шостої, статті 83 Конституції щодо порядку її формування. Питання конституційності регламенту «регіонали» не піднімали. 11 березня це подання відразу передали колегії КС, а 12 березня вже відкрили впровадження і заявили про невідкладний розгляд в письмовому режимі.

11 березня група депутатів від БЮТ і НУНС звернулися з поданням щодо неконституційності положень статті 61 закону про регламент, який дозволив депутатам індивідуально входити до коаліції. І ще досі воно лежить в КС мертвим вантажем. Ось така об’єктивність розгляду.

Як можна тлумачити положення 83 статті Конституції без того, щоб витлумачити, чи конституційні зміни були внесені в закон про регламент? Я думаю, що судді почитали наше подання і зрозуміли, іншого рішення, аніж визнати положення регламенту не конституційним, у них не було.

А найцікавіше, що частину шосту, статті 83 Конституції КС вже тлумачив і перетлумачив. В рішенні від 2008 року чорним по білому написано, що суб’єктами коаліції можуть бути лише фракції. А згідно з законом про Конституційний суд наявність рішень по питанню є безумовною підставою відмови відкриття провадження.

Регіонали знайшли шпаринку, і подали справу під іншим соусом, щоб таки відкрити справу через нові обставини…

Та шпаринка дуже проста – вони кажуть, що рішення КС за 2008 рік про процедуру формування коаліції приймалось без урахування закону про регламент, який ухвалили пізніше. Але КС не хоче звертати уваги на те, що Конституція – це Основний закон. Всі інші закони повинні відповідати саме йому. Парадоксально, але позиція цього самого складу суддів в рішенні 2008 року зараз ними ж ігнорується.

-- На рейтингове голосування в КС щодо легітимності коаліції, про яке написали ЗМІ, не треба звертати увагу. Таких ще буде багато

Щодо всіх цих питань можуть досхочу сперечатися юристи, але ж все вирішується в Конституційному суді. За вашими даними, яким буде це рішення? В ЗМІ вже є інформація щодо позитивного рейтингового голосування за визнання коаліції сформованою конституційно…

Я не знаю, яке рішення ухвалить КС. Не варто звертати увагу на рейтингове голосування, про яке написали ЗМІ. Обізнані з діяльністю КС люди розуміють, що такі рейтингові голосування щодо одних і тих же питань можуть проводитись десятки разів. Має вагу тільки остаточне голосування за узгоджений текст рішення суду, після якого воно підписується всім складом суддів і оприлюднюється. Все інше – робочі моменти. Такий рейтингових голосувань буде ще багато.

Але знаєте, от в четвер Президент виступив на публічній нараді і сказав, що він дуже хоче, аби КС ухвалив позитивне для нього рішення. Це пряме втручання в діяльність суду і грубе порушення норм Конституції.

Юлія Тимошенко також оцінювала роботу КС, казала про занесені туди мільйони доларів. Це також є тиском на суддів… До речі, звідки ця інформація?

Заяви Юлії Тимошенко, що в стінах КС є ознаки корупції, не є тиском на суддів. Це заява простої громадянки Українки, яка піклується, аби суд діяв в межах повноважень. І обов’язок правоохоронних органів перевірити цю інформацію та ухвалити відповідне рішення. Принагідно зауважу, що Юлія Тимошенко просто так не буде робити непідтверджені заяви.

Якщо ви займаєтесь питаннями, пов’язаними с КС, то, можливо, ця інформація у неї від вас?

Хочу уточнити свою функцію щодо КС – я уповноважений народних депутатів, які звернулися з конституційним поданням. Ось і всі мої повноваження.

Коли очікуєте рішення?

Можу точно сказати, що до 11 квітня, адже суд взяв його до провадження 11 березня і розглядає його у невідкладному порядку.

Які зараз розклади сил в КС? Чи тисне Янукович на суддів по своїй квоті погрозами звільнити, як це зробив Ющенко?

Не хотів би говорити про те, хто на кого пливає. Але якщо судді в угоду чинній владі виносять незаконні рішення, щоб зберегти посаду, то гріш їм ціна. Знаєте, КС одного разу себе вже зганьбив – виніс рішення про третій термін Леоніда Кучми. Слава Богу, що йому вистачило мудрості ним не скористатися. Але народ тоді це помітив і адекватно оцінив дії суддів. Якщо зараз КС ще раз себе так зганьбить, то народ дасть адекватну оцінку і всьому суду, і його рішенням.

-- Комуністи і Блок Литвина Януковичу стануть непотрібні

Що буде з коаліцією після визнання її конституційності?

Не буде стримуючих факторів. Комуністи і Блок Литвина Януковичу стануть непотрібні. Він скупить собі необхідну кількість народних депутатів в БЮТ та НУНС. На цьому вся комедія з іграми в коаліцію закінчиться.

Але от яка справа – ніхто не може сказати, яка буде доля нашого подання в КС щодо конституційності регламенту. Наскільки я знаю, в четвер його нарешті передали до колегії Конституційного суду, яка має відкрити провадження. Якщо колегія ухвалить таке рішення, то КС буде зобов’язаний об’єднати два провадження і одночасно розглядати. І не так утаємничено, як це роблять зараз - в письмовій формі, а публічно з виступами сторін.

Судячи з логіки подій, КС спочатку ухвалить потрібне для коаліції рішення, а потім вже буде розглядати і ваше подання. Слухати його будуть дуже довго. А весь цей час Янукович буде розповідати про законність коаліції та уряду…

Якщо завтра Президент України припинить повноваження Верховної Ради, наступним указом призначить 450 депутатів, а через два тижні КС скаже, що це конституційно, то хай так і далі діють. Якщо їх влаштовує така легітимність. Ми будемо вживати всі можливі заходи, щоб довести і українському суспільству і міжнародній громадськості, що наша влада є нелегітимною і незаконною.

Назвіть хоч кілька таких методів боротьби. Що може зробити опозиція проти влади, у якої під контролем всі правоохоронні органи, суди і уряд?

Всі пам’ятають заяви Мороза і компанії щодо більшості в 300 народних депутатів і зміну Конституції. Завдяки діям опозиції повноваження парламенту були припинені.

Але ж тоді у вас був свій Президент!

Нічого, Президент буде діяти відповідно до ситуації, яка буде в країні.

Янукович розжене підконтрольну раду?

Ситуація може скластися так, що він вимушений буде підписати указ про припинення повноважень цього парламенту.

Що може його змусити, адже це йому не потрібно? Не тиском же світової громадськості, їй буде все одно…

Ми подумаємо. Послухайте, до чого тут світова громадськість. В Україні живе 46 мільйонів людей.

Ви плануєте масштабні акції протесту, Майдан?

Чому відразу Майдан? Я маю на увазі, що не всі люди поділяють ті незаконні методі роботи, якими користується влада. Більшість українського суспільства їх не підтримує. А тому президенту треба мати на увазі, що він обраний меншістю українського народу. Якщо він буде нав’язувати всій країні свої погляди на майбутнє держави, то народ з цим не погодиться.

Мене зараз навіть не стільки хвилюють майбутні рішення КС. Я думаю, що якось ми з цим всім впораємося. Мене більше хвилює єдність опозиції. Адже зараз основне завдання влади – її роздробити. Частину опозиції підгодувати, частині дати преференції, а інших відігнати на узбіччя. Майбутнє демократії в Україні – в сильній опозиції. Ми маємо зараз відкинути всі амбіції і внутрішні проблеми, в тому числі емоційні, і знайти сили об’єднатися в потужну опозицію. Ось це буде щит перед незаконною діяльністю влади.

Сумнівно, що Ющенко, Яценюк та інші підуть в опозицію разом з Тимошенко…

Час покаже, підуть чи не підуть. Влада ж тільки зайняла кабінети… Ющенко має для себе чітко зрозуміти, що на його совісті лежить Президент Янукович. Аби не його підтримка, Янукович ніколи б не став главою держави.

-- Коаліція не зможе скупити 300 депутатів

Припустімо, що наступного тижня КС визнає легітимність коаліції, коли вони після цього зможуть зібрати 300 голосів?

Я не хочу так гадати. Всі ці розмови щодо вже ухваленого рішення – це технологічний прийом і тиск на українське суспільство і Конституційний суд. І заява Президента – апогей тиску. Судді теж люди, їм намагаються дохідливо пояснити, щоб не займали принципової позиції, бо і депутатів і все інше докуплять. Всього не куплять!

Все ж таки, чи зможе коаліція докупити собі депутатів, щоб мати 300 голосів у разі потрібного рішення КС?

Коаліція не зможе скупити 300 депутатів. Вже одні намагалися. Подивіться де вони зараз, маю на увазі Мороза. Така ж доля буде і в цих збирачів.

Скільки людей з БЮТ ще підуть в коаліцію? Литвин он каже, що більшість поповниться ще 20 «тушками»?

Литвин скоро стане нікому не потрібним. Його спіткає доля Мороза. Хай не оцінює, скільки людей піде з БЮТ. Хай краще думає, щоб з його блоку нікуди не пішли народні депутати.

Хтось з його фракції може вийти з коаліції? Чому?

Я не знаю… Все може бути. Життя насправді не таке просте, як здається. Знаєте, перед розпадом СРСР теж всі думали, що це надпотужна держава. Ні в кого і думок не було, що вона розпадеться. Але в один день все завалилося, ніхто її не захищав і все пройшло тихо й мирно. Так тихо і мирно може розпастися коаліція. Невідомо, що Президенту вигідніше, безкінечно скуповувати голоси чи провести нормальні законні вибори та сформувати легітимну коаліцію. Адже зараз йому доводиться перед усіма ними розплачуватися і віддавати забагато.

А хто проводить переговори з вашими колегами, знову люди Клюєва? Що переважно пропонують?

Дивна деталь. За мій час перебування в парламенті до мене ніхто не приходив і не пропонував схилитися до якоїсь іншої політичної сили.

Ви ж маєте знати як це відбувається з вашими колегами…

Я не знаю. Це надзвичайно тонка матерія і носить дуже індивідуальних характер в кожному окремому випадку. Всі знають, що це відбувається. Якщо народний депутат є членом БЮТ, а завтра переходить до опонентів, то це не просто так. Щоб там не говорили – переконання… та які вже після його можуть бути переконання! Які переконання у зрадника!

Хоча, насправді, ми втратили не так і багато народних депутатів. Наша фракція достатньо монолітна.

Все ж таки, скільки ваших колег підуть в коаліцію?

В п’ятому скликанні Верховної Ради фракцію БЮТ покинули 29 народних депутатів. Це не завадило нашому блоку займати ключові позиції в політичному житті України. Можливо, ще хтось і вийде. Така їх доля, хай виходять. Скажу про себе – я з БЮТ ніколи не вийду.

-- Судді напишуть все так, що кожен буде читати по своєму

Уявімо, що КС таки визнає коаліцію неконституційною, що тоді буде робити БЮТ, вимагати нових виборів?

Якщо вірити Президенту, то він чітко і ясно пообіцяв оголосити дострокові парламентські вибори і ми на них підемо. Але, насправді, не треба думати, що КС напише – «коаліція сформована відповідно до положень Конституції» або навпаки. Такого не буде. Вони напишуть все так, що кожен буде читати по своєму. І там вже будемо вчитуватися в кожну букву і думати, що робити. Але якщо ж там таки напишуть про неконституційність коаліції, то будуть позачергові вибори.

Щодо виборів. Минулого тижня в парламенті проголосували зміни до Конституції про п’ятирічні строки повноваження всіх місцевих органів влади. За нього голосували і БЮТ, і ПР. Якщо їх таки внесуть, то місцевих виборів слід чекати весною 2011 року? Ви на це погоджуєтесь?

Для того, щоб внести зміни в Конституцію, треба 300 голосів, до того ж голосування такою більшістю має відбутися наступної сесії восени. Це було перше голосування, яке вимагало просту більшість. Що буде на наступній сесії – ніхто зараз не знає. Політична кон’юнктура може скластися так, що проект змін до Конституції не отримає потрібної підтримки. Це означатиме, що місцеві вибори проведені не будуть. Місцеві влади будуть не легітимними.

Чи може парламент призначити вибори на 7 листопада 2009 року, як пропонує частина депутатів?

Звичайно. Місцеві вибори Верховна Рада скасувала незаконно. Це рішення зараз оскаржено в Конституційному суді. Парламент не має права відміняти вибори, тільки призначати.

Коли ж тепер чекати на проведення місцевих виборів?

З цим питанням я рекомендую звернутися до Президента – Гаранта Конституції і додержання прав і свобод громадян. А громадяни сьогодні вже не мають легітимної місцевої влади. Ми підтримаємо будь-яке рішення, яке передбачатиме проведення місцевих виборів в цьому році.

-- Виборці повинні обирати конкретну людину, а не кота в мішку

По якій виборчій системі проводитимуться місцеві вибори?

Виборча система зміниться. Вона буде більше нагадувати мажоритарну, яка прив’язуватиме депутата до конкретної місцевості і виборця. Але не чиста мажоритарка. Зараз є багато законопроектів, але думаю, що ми зможемо знайти консенсус в парламенті.

Щодо виборів до Верховної Ради. Якщо вони відбуватимуться ще в цьому році, то чи вдасться замінити пропорційну систему?

Якщо будуть дострокові вибори, то відповідно до конституції їх мають провести за 60 днів. За цей час зміни до законодавства внести важко, хоча можливо. Виборці повинні обирати конкретну людину, а не кота в мішку. В цьому напрямку ми і будемо рухатися.

Зараз багато йде розмов про «бульдозерні методи» нової влади. Можливо, що вони змінять склад ЦВК, щоб повністю контролювати виборчий процес?

Якщо КС легітимізує цю коаліцію, то після цього вони можуть зробити будь-що, хоч зробити столицею України Єнакієве. Насправді, зроблять все, чого захочуть, і нічого проти цього не зробиш. Варто очікувати повного «бєзпрєдєла» та ігнорування Конституції.

Чи не боїтеся, що така влада пересадить половину вашої фракції – адже будуть легко позбавляти вас депутатського імунітету?

Раніше влада розстрілювала людей без послуг судів – просто утворювалися судові «трійки». А вже після розстрілу оформлялися вироки. Що буде потім – не знаю. Опозиція буде чинити їм опір. Але це буде терор не тільки проти БЮТ, а половини українського народу, адже більшість населення точно не голосувала за Януковича.

Минулий тиждень закінчився блокуванням трибуни БЮТ з вимогою передати опозиції ключових парламентських комітетів. Ви сподіваєтесь таким способом отримати бажане? Це ваш єдиний важіль впливу і надія?

Мова йде про те, чи будуть виконуватись закони. В законі про регламент чітко виписано, що нам мають відійти певні контрольні комітети. То так і треба чинити. От ми і вимагаємо, щоб нам дали належне. Можливо, що їхні «бойові депутати» швидко вирішать ситуацію з блокуванням. Але так ми хочемо звернути увагу на те, що коаліція не хоче виконувати Конституцію і закони. Сьогодні вони позбавляють прав опозиції, а завтра – простих громадян.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: