Янукович вдвічі переплюнув Путіна

Партія регіонів в усьому копіює комуністичну партію України.

Партія регіонів в усьому копіює комуністичну партію України. Тільки не нинішню убогу структуру Петра Симоненка, а ще ту, радянську. 20 років тому голови обласних центральних комітетів Компартії були фактичними керівниками регіонів. І саме в колишніх приміщеннях обласних парторганізацій з часом осіли голови обласних державних адміністрацій. За часів Кучми та Ющенка бувало, аби губернатор не належав до керівної та спрямовуючої, та й таких партій, власне і не було. Так, якісь натяки в НДП, СДПУ(о) й «Нашої України» траплялися, але до колишньої КПУ їм було, як до Києва рачки.

З приходом до влади Віктора Януковича регіонали й не приховували, що їх партія потрохи починає переростати в комуністичну партію радянської України. Як і вся країна потрохи почала все більше нагадувати УРСР. Губернатори, яких Янукович, на перший погляд навмання, розкидав регіонами, повально підкоряли місцеві осередки Партії регіонів. Хтось не очолив, хтось не прижився, як от Горбаль з Сухим. Але в більшості своїй історичний катаклізм дуалізму партійної й обласної влади виправили. Губернатор – він ще і голова обласної Партії регіонів, а обласна організації ПР – перетворилася на своєрідний радянський ЦК.

«А, що, зате в ті часи порядок був», - відповідав якось один з регіоналів на закид про перетворення ПР на КПРС. Для них таке порівняння не те, що образливе, а навпаки – привід для гордості.

От і заступник глави Партії регіонів Володимир Рибак в інтерв’ю «Главкому» тішиться не натішиться мільйонами членів партії: «У нашої партії є мільйон чотириста тисяч членів та свої структури у всіх областях та районах». Ще півтора роки тому регіонали говорили про мільйон членів, зараз їх вже майже півтора. Це на 46 мільйонів мешканців! Нічого собі приріст, вже кожен 32 українець отримав біло синій партквиток.

Варто згадати, скільки ж членів Компартії України було в радянські часи. На початок 1990 року в КПУ налічувалось 3,294 мільйона членів на 52 мільйони населення, кожен 15 мешканець УРСР. Тобто, всього-на-всього вдвічі менше, ніж в Партії регіонів зараз. Не так вже й мало регіоналам лишилось, щоб догнати та перегнати «керівну і спрямовуючу».

Трохи постаратися, і вуаля, можна переплюнути партію Леніна-Сталіна. Таке враження, що ніхто в країні не знає, як заганяють людей в ПР. На районному рівні чиновників ставлять перед фактом – або в партію, або на звільнення. Студентам «Молоді регіони» парять знижки на генделя і магазини в обмін на заяву про вступ до партії. Когось заманюють сотнею гривень.

Дійшло до того, що Партія регіонів, як та мильна булька, розбухла більше за «Єдину Росію»! Виявляється, єдиноросів всього 2 мільйони 79 тисяч,- це на 143 мільйони населення. Виходить, що тільки кожен 69 росіянин – член правлячої партії. Вдвічі менший показник, ніж в Партії регіонів!

Щоправда, до комуністичної партії Китаю регіоналам треба ще підрости. В Піднебесній 80 мільйонів людей мають партквиток, але це на 1,3 мільярда населення. Виходить, що кожен 16 китаєць партійний. Оце показник, от до чого треба прагнути…

Тільки навіщо? Для чого «наганяти біомасу», як колись висловлювався один з головних донорів Партії регіонів? Ну, точно не заради партійних внесків. На них і тираж книжки Януковича в Австрії не надрукуєш. Як тільки грунт під Партією регіонів похитнеться, люди, яких туди або силою загнали, або просто пряником заманили, повалять як і з КПУ свого часу.

«На початок 1990 р. Компартія України налічувала майже 3,3 млн. членів. Але втрата партією монополії на владу виявила її внутрішню слабкість, у ній почали швидко наростати кризові явища. З 1990 р. розпочався обвальний процес добровільного виходу з її лав. Так, якщо в 1988 р. Компартію України залишило 1,9 тис. чол., то в 1990 р. – 251 тис., а за шість місяців 1991 р. – 143 тис», - можна прочитати з історії Компартії України. Когось історія явно нічому не вчить.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: