Церковний upgrade

Церковний upgrade

Ми присутні в соціальних мережах. Вже 13 років нашим сайтам. Я є в Facebook, Twitter, Вконтакті.

Церква завжди використовувала наявні можливості для своєї просвітницької та місіонерської діяльності. Сьогодні вже не дивина, що діють церковні сайти, священники присутні в соцмережах, а пожертвування можна зробити за допомогою SMS. Тому інформацію про появу послуги «сповідь по телефону» населення також сприйняло як належне. Але священнослужителі запевняють, що це неможливо, адже за сповіддю має слідувати реальне причастя. По телефону варто розраховувати лише на духовну бесіду. Саме тому в найближчих планах церкви є створення call-центру, де віряни цілодобово зможуть отримати потрібну інформацію. Задоволення це, звичайно, не з дешевих, адже тільки на техніку потрібно близько 100 тисяч доларів, а на його утримання - 100 тисяч гривень щомісячно.

Про це на прес-конференції в «Главкомі» розповів голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української православної церкви Московського патріархату протоієрей Георгій Коваленко.

Протоієрей Георгій (Коваленко): «Отримати відпущення гріхів по телефону неможливо»

Сповідь по телефону неможлива, тому що природа таїнства така сама, як природа людини: як людина складається з душі і тіла, так і таїнство складається з видимої частини (обряду) і невидимої (дії Святого Духа). Тому не можна причащатися по телевізору, сповідатися по телефону або вінчатися по інтернету.

Сповідь по телефону неможлива, але можлива духовна бесіда чи настанова, а також можна отримати інформацію про життя православної церкви та відповіді на духовні питання. Для церкви сучасні засоби масової інформації, з одного боку, є місіонерською, освітньою, просвітницькою можливістю, а з іншого - можливістю реалізації такого поняття, як соборність.

На сьогодні Українська православна церква працює над кількома проектами. Збір пожертвувань на будівництво Кафедрального собору за допомогою SMS на номер 988 – це тільки початок проекту. Наступним етапом буде створення спеціальної програми для мобільних телефонів. Вона вже розробляється, а в січні-лютому ми плануємо презентувати готовий продукт. Тут буде інформація про святих дня, про духовні читання дня, історичні події. Це можливість дізнатися про святині, святі місця, порядок та час богослужінь в храмах, монастирях.

Ми запустили радіо програму, і організовуємо офіційний інтернет-радіоканал. Створюємо базу даних, в якій би була можливість за допомогою вводу певного слова у пошук отримувати певну інформацію. Закінченням цієї інформаційної діяльності має бути створення call-центру, куди б людина могла зателефонувати і отримати потрібну їй інформацію за допомогою живого спілкування з оператором або священником.

Але ж в Москві також є подібний сall-центр, і там можна сповідатися…

Протоієрей Георгій (Коваленко): Сповіді по телефону там немає. Якщо дивитися на сповідь як на можливість поговорити про гріхи з батюшкою по телефону, то це, можливо, і є, але отримати відпущення гріхів по телефону неможливо. Цей проект має бути допомогою людині у приході до реальної сповіді, за якою слідує реальне причастя.

Як такі телефонні розмови гарантуватимуть конфіденційність?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Церква гарантує конфіденційність сповіді, а сповідь в її класичному вигляді по телефону неможлива. Я вам гарантую, що навіть незважаючи на те, що Верховна Рада не прийняла закон про захист тайни сповіді, я чи будь-який священник утримає тайну сповіді. Тому це ще один довід про те, що сповідь по телефону неможлива, тому що до неї може під’єднатися ще один слухач.

Скільки коштуватимуть послуги call-центру?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Ми б хотіли, щоб вони були безкоштовними, але ми також маємо рахувати кошти. Тому ми готові розглянути пропозиції від благодійників, інвесторів, які хоча б допомогли нам розробити програмне забезпечення та придбати апаратуру. Якщо ми отримаємо таких благодійників, ці послуги будуть безкоштовними. Якщо цього не станеться, то церква буде шукати кошти у власний спосіб. Сподіваюся, якщо вони навіть і будуть платними, то це буде така сума, яку може заплатити будь-яка людина.

Чи будуть платними розробки для мобільних телефонів і де їх можна буде скачати?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Ми вкладаємо на розробку церковні кошти. Для населення цей додаток буде безкоштовним. Можливо, ми пов’яжемо його з SMS-пожертвами на Кафедральний собор. Тобто, якщо людина надсилає SMS-ку з пожертвою, то отримує посилання, за яким зможе безкоштовно закачати цю програму. Але одночасно ми її викладемо у вільному доступі, тому що для церкви цей проект не економічний і не бізнес-проект, а просвітницький. А багаторічний досвід роботи з просвітницькими проектами свідчить про те, що вони комерційно ніколи не бувають вигідними. Вони є певною інвестицією у інші цінності: за допомогою матеріального - розвиток духовного.

Коли можна чекати ці проекти?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Програма з наповненням, матеріалами та даними - від трьох до чотирьох місяців. На цей час вже буде і сall-центр в якомусь початковому вигляді. Сподіваюся, або до Миколая, або до Різдва започаткуємо пару телефонів і дамо можливість спілкування.

Скільки буде таких мобільних батюшок?

Протоієрей Георгій (Коваленко): В Києві є декілька сотень священників. Думаю, нам вдасться залучити в день декілька з них, а також вихованців духовних шкіл, семінарій, академії. Тому що не завжди потрібно спілкування із священником, інколи треба спілкування з людиною, яка розуміється на питаннях віри, традицій, а інколи потрібна допомога психолога. Сall-центр – це перспектива наступного року.

Це буде всеукраїнський проект чи київський?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Мобільні телефони, інтернет – це все ж таки всеукраїнська можливість, тому це однозначно всеукраїнський проект.

Він діятиме цілодобово?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Так.

Коли і як можна буде дізнатися телефони сall-центру?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Є офіційний сайт Української православної церкви (orthodox.org.ua), є портал Православ’я в Україні (orthodoxy.org.ua), є сторінки у Facebook. Сподіваюся, що до Миколая хоча б два номери вже будуть.

Чи будуть запитувати по телефону, до якої конфесії належить людина?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Якщо питання буде пов’язано з подальшою участю у таїнствах, то таке питання можливе. Але для спілкування з людиною така інформація не потрібна. Водночас, досвід спілкування з людьми говорить, що коли ти спілкуєшся, то вже приблизно розумієш, до якої релігійної або антирелігійної традиції вона належить. Можливо, таке уточнення дасть можливість спілкуватися відкритіше.

Скільки коштів потрібно для запуску та утримання сall-центру?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Тільки на техніку потрібно близько 100 тисяч умовних одиниць. Потрібні приміщення, деякі вже є, деякі будуються. Потрібен штат людей. Для утримання сall-центр на належному рівні – це приблизно 100 тисяч гривень в місяць. Якщо наше спілкування приверне увагу людей, які будуть бажати допомогти, то церква з радістю цю допомогу прийме.

Як бути з тяжко хворими, які не можуть прийти до церкви і реально сповідуватися?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Є традиція церкви, коли священник іде додому, сповідає та причащає хвору людину. Спілкування по телефону спростить це, адже вони перед візитом поспілкуються, і священнику потрібно буде менше часу на відвідини, бо він вже буде знати людину та розуміти, яка проблема. Більше того, майже при кожній лікарні Києва існують парафії та лікарняні храми.

Скільки коштує відвідування священника додому?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Церква немає сталий прейскурантів, розмір пожертв не визначаються фіксовано. Церква прийме будь-яку пожертву і зробить все, якщо навіть у людини немає жодної копійки.

Чи плануєте ви входити в соціальні мережі?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Ми присутні в соціальних мережах. Вже 13 років нашим сайтам. Я є в Facebook, Twitter, Вконтакті. Церква завжди використовувала наявні можливості для просвітницької та місіонерської діяльності, це є природнім для неї.

Для популяризації церкви серед молоді чи передбачаєте ви серед цих додатків до мобільних телефонів якісь ігри на релігійну тематику?

Протоієрей Георгій (Коваленко): Це цікава пропозиція. Але якщо це для молоді, то сподіваємося, це будуть робити молоді люди під керівництвом церкви. В Києві є молодіжний рух, у них є дуже цікаві проекти з вуличними інсталяціями та виставами. Якщо у них буде бажання щось таке робити, то ми надамо таку можливість.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: