МЗС Грищенка не зрозуміли у ЄС. Кадри Януковича. Злет чи фіаско Хорошковського?

МЗС Грищенка не зрозуміли у ЄС. Кадри Януковича.  Злет чи фіаско Хорошковського?

До вашої уваги щомісячний огляд реакції польських медіа на українську політику, важливі події та саму державу

До вашої уваги щомісячний огляд реакції польських медіа на українську політику, важливі події та саму державу. Цього разу, як і минулого, спробую визначити скандал, ньюсмейкера, невдаху минулого місяця. І водночас оцінити тональність та характер публікацій, тенденції на поточний місяць.

-- Скандали лютого

Лютий, що ще нагадує про себе березневим снігопадом, «відзначився» багатьма скандалами як дипломатичного, так і економічного характеру між Україною та ЄС, Росією, але найцікавіше, як правило, «варилося» в зовнішньополітичному «казані».

Польські медіа, майже усі без винятку, звернули увагу на гучний дипломатичний конфлікт між Києвом та ЕС в останні дні лютого, який, без застережень, можна вважати скандалом місяця. І який, очевидно, ще матиме довготривалі (неприємні – авт.) наслідки особисто для Януковича. Скажімо, у повідомленні ресурсу «Wiadomosci.onet.pl» «Гострий обмін думками з приводу висловлювань посла ЄС в Києві» йдеться: «До гострого обміну думками між Європейським Союзом та владами Києва (мається на увазі Україна – авт.) призвели останні висловлювання європейського посла в Україні Жозе Мануеля Пінто Тейшери, котрий останнім часом, поміж іншого, критикував політику Президента Віктора Януковича.

У відповіді на останню заяву українського МЗС, в котрій висловлено незадоволення з приводу поведінки європейського дипломата, бюро Міністра закордонних справ ЄС Кетрін Ештон заявило, що Брюссель й надалі повністю довірє Тейшері. А коментар-заяву українського МЗС на адресу європейського посла прийняв «з особливим розчаруванням», – повідомила прес-секретар Ештон засобам масової інформації.

Нагадаю, що в переддень березня українська дипломатія доволі ризиковано дорікнула європейському представнику в Києві, що його висловлювання виходять за межі дипломатичної діяльності. «Особа, яку направили до України з дипломатичною місією (…) фактично стає учасником внутрішніх українських політичних процесів і політичної дискусії», – заявило МЗС України.

Паніку у відомстві Грищенка (МЗС України) викликала гостра, але справедлива критика Януковича з боку Тейшери. Посол ЄС, зокрема, повідомив загалу, що особисто направив листа Януковичу, де вказав на конкретні приклади утиску і корупційних дій до підприємців ЄС в Україні. Але жодна проблема, порушена у його листі, так і не вирішилась. На думку європейського посла, це свідчить про недотримання Януковичем своїх обіцянок покращити інвестиційний клімат і боротися з корупцією. Видання процитувало посла ЄС:

«Віктор Янукович після обрання Президентом заявив, що концентрація влади в його руках потрібна для боротьби з корупцією і впровадження необхідних реформ, для поліпшення інвестиційного клімату, але, на жаль, не досягнув тут результатів», – резюмував посол ЄС.

Неприємну для української держави оцінку отримала інформація про чотирирічний термін ув’язнення, до якого засудили Юрія Луценка .

Так, портал PSZ.Pl ( Портал Закордонних Справ) інформує: «… ув’язнення Луценка, як і Тимошенко, викликало гостру критику на міжнародній арені. В останньому виступі прес-секретар Державного департаменту США Вікторія Нуланд (Victoria Nuland) звернулася до керівництва України з пропозицією звільнити колишнього міністра внутрішніх справ а також решту представників колишнього уряду». Зі свого боку , Міністерство закордонних справ Польщі із занепокоєнням зустріло вирок Юрію Луценку, про що йдеться у заяві прес-секретаря відомства Марціна Босацького (Marcina Bosackiego).

Як він повідомив, «вибіркове правосуддя в Україні стосовно опозиції, а також порушення процедури під час процесу, дозволяє припустити, що справа – політично вмотивована (…) Міністерство закордонних справ Польщі висловило надію, що апеляція у цій справі, як тільки вона надійде від Юрія Луценка, розглядатиметься з повагою до засудженого, згідно з міжнародними стандартами».

У цьому контексті (скандалів лютого – авт.) важко обійти увагою гучну інформацію порталу Wikileaks, про яку повідомила польська преса і, природньо, наше видання у матеріалі «Таємнична історія поглинання України Росією» про те, що «Володимир Путін лише в середині 2011 року перестав підтримувати Юлію Тимошенко і зробив ставку на Віктора Януковича (…) Обом українським претендентам на владу – Тимошенко і Януковичу – вкрай необхідна була така підтримка Москви наприкінці 2009 року. Схоже, що російські керівники саме тоді й запевнили Януковича, що не робитимуть ставку на Тимошенко, якщо той буде узгоджувати з ними кандидатури на посади ключових урядовців в майбутньому українському уряді. Янукович змушений був погодитися».

-- Ньюсмейкер лютого

Незважаючи на прискіпливу увагу польських інтернет-ресурсів до процесу над Юрієм Луценком, закликів доньки Юлії Тимошенко – Євгенії – бойкотувати Євро-2012 в Україні, а також перипетій, пов’язаних з незалежним обстеженням у Качанівській колонії самої Тимошенко, на мою думку, інформаційним хедлайнером лютого став Віктор Янукович.

І не лише через свій зіпсований виступ у Верховній Раді з приводу початку чергової сесії українського парламенту, хоча, ніде правду діти, усі без винятку мас-медії Польщі облетіли репортажі протесту фракції БЮТ в процесі його промови.

Вирішальні бали щодо першого місця в лютому Януковичу принесли його кадрові рокіровки у силових відомствах, Кабміні. Саме ця тема стала найбільш актуальною на інтернет-сторінках Польської Агенції Пресової, Жечі Посполитої, Газети Виборчої, польського Ньюсвіку, Польскої Газети.

У матеріалі «Колишній функціонер КДБ очолив СБУ» «Wiadomosci.onet.pl» з посиланням на Польску Агенцію Пресову акцентують увагу на тому, чому Янукович на чолі спецслужби поставив саме Ігора Калініна: «…росіянин за походженням Калінін став першим за останні дев’ять років шефом спецслужби України, який професійний та ідеологічний кшталт отримав в КДБ (…) Попереднім безпосереднім функціонером КДБ, що до нього ставав керівником СБУ, був генерал Володимир Радченко. Радченко посаду голови спецслужби займав в далеких 2001-2003 роках за часів президентства Леоніда Кучми…». Це ж видання, як і багато інших, зацікавила тема призначення нового міністра оборони України Дмитра Саламатіна. У красномовному заголовку матеріалу «Новий міністр України міг співпрацювати з ГРУ» польське медіа звертає увагу на те, що українська опозиція обурена таким кроком Януковича і вимагає спеціального розслідування такого кадрового кульбіту. Хоча ресурс водночас констатує, що навіть така скандальна інформація, навряд чи підірве існуючий статус-кво вже в майже авторитарній Україні.

Зазначу, що наше видання також зверталося до цієї теми в інформ-добірці «Бжезинський про нову роль Києва, візит-розвідка Cікорського, неочікувані силовики Януковича».

-- Невдаха місяця

Як на мене, це – Валерій Хорошковськй, стрімкий злет якого в крісло міністра фінансів, закінчився пересадкою у крісло Андрія Клюєва. Та якщо останній мав статус урядовця-важковаговика, а тепер на посаді секретаря РНБО фактично рятуватиме Януковича і його партію на осінніх парламентських виборах, то у Хорошковського є лише кадровий штат першого віце-прем’єра… А впливове крісло голови Мінфіна вислизнуло з рук до ставленика сім’ї Януковича.

Як повідомила Польска Агенція Пресова у матеріалі «Валерій Хорошковський став новим першим віце-прем’єром», усіх дуже здивував такий крок Януковича і, судячи з усього, Хорошковський втратив не лише вплив в уряді, але й шанси «підсидіти» Азарова. Хоча це йому й досі не заважає залишатися в сотні найбагатших людей України.

Агенція також припускає , що такі кадрові «перельоти» Хорошковського не в останню чергу пов’язані з тим, що його вважають «людиною Москви», цитую: «Хорошковський звинувачувався у переслідуванні опозиції у зв’язку зі слідством, яке здійснювало СБУ стосовно Тимошенко, а також в переслідуванні українських журналістів, прослуховуванні його відомством телефонних розмов закордонних журналістів, акредитованих в Україні».

В інших виданнях навіть висловлене припущення, що Хорошковського вивели з фінансової сфери – через гучну невдачу щодо отримання кредиту МВФ для України. І, скидається на те, що його доля вже мало кого цікавитиме…

-- Тональність і характер публікацій лютого

Як і січень, лютий не приніс якихось позитивних змін у ставленні до українських подій та процесів: стримано-критична оцінка, а то й просто констатація факту з численними посиланнями на неурядові або опозиційні українські інтернет-ресурси.

Як на мене, характерне інше. Впадає в око ріст спектру повідомлень: від проблем безхатченків у тріскучі морози чи перспектив українських повій під час Євро-2012 до фіксації стану українсько-російських стосунків.

Окрема тема – економіка. Вона насправді аналізується, в основному, очима українських експертів чи журналістів-фахівців. Що й не дивно – Польща кровно зацікавлена у збереженні і примноженні свого ринку в Україні за будь-якої погоди і, схоже, влади.

Тим не менше, повторююся, тональність публікацій коливається, як і минулого місяця, в амплітуді від холодно-нейтральної до співчутливо-скептичної.

-- Прогноз на березень

Не потрібно бути Месінгом, аби спрогнозувати, що і в березні польські мас-медіа жваво обговорюватимуть тему українсько-російських газових перемовин, а також зміну російської політики щодо України в результаті повернення Путіна до Кремля чи проблеми утримання Тимошенко, а віднедавна ще й Луценка.

Скажімо, вже першого дня березня усі польські ЗМІ облетіло повідомлення про намір Євгенії Тимошенко стосовно Генпрокуратури України. Так «Rzeczpospolita» розмістила матеріал «Тимошенко: маму піддають тортурам, прокуратура не реагує», в якому розповідає, що донька Тимошенко Євгенія звернулася зі скаргою до суду на Генеральну Прокуратуру України за «бездіяльність» останньої у зв’язку з фактами тортур її мами – Юлії Тимошенко – в Качанівській колонії.

Володимир Олійник – автор спецпроекту «Україна в польських ЗМІ»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: