Бжезинський про нову роль Києва, візит-розвідка Cікорського, неочікувані силовики Януковича

Бжезинський про нову роль  Києва, візит-розвідка Cікорського,  неочікувані силовики Януковича

Польське медіа акцентує на тому, що Саламітн народився в Казахстані, потім проживав в Росії.

Польский інтернет ресурс Wiadomosci.onet.pl наприкінці минулого тижня зацікавився інформацією про те, що відомий американський політолог Збігнєв Бжезинський запропонував перенести штаб-квартиру Ради Європи зі Стразбурга до Києва. Бжезиньский цю ідею запропонував у свій новій книзі «Стратегічний погляд: Америка і глобальна криза» (Strategic Vision: America and the Crisis of Global Power), презентація якої відбулася минулого тижня в історичному готелі Willard Intercontinental, що у центрі Вашингтона.

Книга містить в собі себе оцінку ситуації в світі до 2025 року і більш віддаленій перспективі. Нині штаб-квартира Ради Європи знаходиться в французькому Стразбургу, а пропозиція Бжезинського з’являється в контексті «розширеної конфігурації Заходу», котра передбачає, що Росія, Туреччина і Україна стануть його повноправними членами. Політолог переконаний, що Захід «згасає» і центр ваги світу переноситься на Схід. На його думку, перенесення штаб-квартири Ради Європи східніше і на північ від Туреччиини символізувало б відновлення Заходу і розширення його територіальних меж. Тому він переконаний, що найкращим місцем для цього міг би стати Київ.

Це ж видання в матеріалі «Україна: новий міністр оборони міг співпрацювати з ГРУ» розповідає про те, що українська опозиція зробила запит до Служби Безпеки України, щодо з’ясування правдивості інформації про новопризначеного міністра оборони Дмитра Соломатіна, якого запідозрили у співпраці з російською військовою розвідкою ГРУ (Головне розвідувальне управління). Заяву з цього приводу з парламентської трибуни виголосив народний депутат Андрій Парубій.

- Стратегічне питання національної безпеки та оборони віддано під контроль особі, яка може бути пов’язана зі спецслужбами іноземної держави. (…) Людину, котра до 1999 року була громадянином Росії, призначено на посаду, від якої залежить бепека України. Це нонсенс- обурився опозиційний депутат.

Видання звертає увагу на те, що президент Янукович досить несподівано змінив скандального мінстра оборони Єжеля на Саламатіна, який до цього теж був не дуже успішним керівником Укроборонекспорту, спеціалізованого державного підприємства, що курує торгівлею зброєю. А також на те, що той як депутат Партії регіонів ще в квітні 2010 року разом з іншими членами пропрезидентської більшості, незважаючи на телевізійні камери, брутально атакував в приміщенні ВР опозиційних депутатів, які протестували проти рішення Януковича про продовження щонайменше на 25 років терміну перебування в Україні російського Чорноморського флоту. Тоді, пише інтернет - ресурс, Саламатін зламав носа 52-х річному депутату з блоку «Наша Україна – Народна Самооборона» Володимиру Карпуку.

Польське медіа акцентує на тому, що Саламітн народився в Казахстані, потім проживав в Росії. Українське громадянство отримав 13 років тому. За повідомленнями преси новопризначений міністр оборони України є зятем колишнього віце-прем’єра Росії Олега Сосковця, який виконував свої обов’язки упродовж 1993-1996 років. Зміна міністра оборони стала другим гучним персональним рішенням президента Януковича останнім часом, який перед цим призначив шефом СБУ колишнього функціонера КДБ Ігора Калініна.

Попри те, що візит міністра закордонних справ Польща Радослава Сікорського до Києва відбувся в середині минулого тижня, польські медії до вікенду підсумовували його наслідки.

Окрім інформаційних повідомлень про зменшення плати за польські візи українським громадянам та відкриття нового польського консульства в Донецьку, вони порвертались до засадничих питань євроінтеграції Києва. Wiadomosci.onet.pl у матеріалі « Чи ближча Україна до вступу в ЄС?», пишуть, що шеф МЗС Польщі Радослав Сікорський приїхав до Києва з посланням, що вже в березні може бути парафована угода про асоціацію ЄС-Україна, якщо будуть створені відповідні політичні умови для цього. Нагадавши владі в Києві про ситуацію з Тимошенко.

Але вже під час зустрічі керівників обох МЗСів, було видно що в цій справі багато зрушити з місця буде важко. Керівник української дипломатії Костянтин Грищенко , зазначає видання, під час відкритої для журналістів частини українсько-польських консультацій, сказав , що його країна (Україна – авт.) розраховує на процес парафування і підписання угоди про асоціацію ЄС-Україна, але вважає, що жодні політичні застереження не повинні перешкоджати в досягненні цієї мети.

Грищенко також не погодився з Сікорським, який стверджував, що зараз в Україні немає політичних умов для підписання такої угоди. Хоча водночас висловив надію, що дійде до такого парафування протягом місяця. Що ж стосується Сікорського, то він знову взернув увагу на якість процесу щодо Тимошенко. А також на те, що угоду про асоціацію підпишуть за умови перебудови судової системи України . За словами Сікорського Польща для жодної країни не зробила більше аніж для України під час свого головування в ЄС.

- Ми багато чого досягли, але можна було б досягти більшого. Те, що нам перешкоджає в цій справі, - це зростаючий клімат недовіри в ЄС до політики Україна, зокрема, якості процесу Юлії Тимошенко - не приховував гіркоти в голосі і розчарування польський міністр…

За матеріалами польських інтернет-ресусів переклав і підготував Володимир Олійник

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: