Україна як «нехороший хлопець». Що стоїть за заявами словацького прем'єра?

Роберт Фіцо

Словацький прем'єр Фіцо, зокрема, висловив думку, що Україна ще більше, ніж Росія, не виконує Мінські домовленості, і що ніякий вона не «хороший хлопець» в цьому процесі

Словацький прем'єр Фіцо дав інтерв'ю Reuters на вихідних, де прийшовся конкретно по Україні. Він, зокрема, висловив думку, що Україна ще більше, ніж Росія, не виконує Мінські домовленості, і що ніякий вона не «хороший хлопець» в цьому процесі. На чому базується його аналіз – він не пояснив, а дуже шкода. Думаю, українська сторона могла б зробити відповідний запит і поцікавитись, на чому саме грунтується його оцінка ситуації.

Фіцо своєю заявою де факто розпочав публічну підготовку до дискусії, чи варто надалі продовжувати санкції. Розпочав несподівано: станом на даний момент все у ЄС виглядає таким чином, що готовність продовжувати санкції щодо Росії є. Велику справу тут робить Меркель, яка говорила і продовжує говорити з європейськими лідерами на цю тему. Мої джерела в Берліні на початку вересня стверджували, що найбільш непевна позиція по санкціям була на той момент... правильно, у словацького прем'єра Фіцо.

Що стоїть за заявами Фіцо? Очевидно, кілька факторів. І його давня нелюбов до України, загострення якої прийшлось на газову кризу 2009 року. І його рівняння на німецьких соціал-демократів (очевидно, черговий візит Габріеля в Москву слугує і черговим натхненням). Як, в принципі, і відчуття, що німці дійсно хочуть щось зробити по Мінську і пресинг на Україну тут неминучий.

Ну і головне, що підтверджують всі мої словацькі колеги: Словаччина бореться за крісло генсека ООН для Мірослава Лайчака. Для підтримки його кандидатури потрібна підтримка Росії. Наступні 2-3 тижні будуть критичними. Дипломати кількох країн, які працюють при ООН, і з якими довелось спілкуватись напередодні, достатньо здивовані несподіваним ростом рейтинга Лайчака: якщо на початку процесу виборів він був у хвості, зараз вже фігурує ледве не у першій трійці. Парадоксальність ситуаціі полягає у тому, що саме Лайчак у свій час був людиною, яка очолювала від ЄС процес переговорів щодо Угоди про асоціацію з Україною (з української сторони був тоді Павло Клімкін як замміністра з євроінтеграції). І кому як не Лайчаку знати, яку ціну Україна заплатила за те, щоб бути асоційованою з ЄС (навіть не за кандидатство і не членство). Так чи інакше, у Фіцо підхід зрозумілий: найкраща кампанія за генсека ООН з точки зору підтримки Росії – це кампанія проти санкцій щодо Росіі в ЄС.

Водночас, я би особливо не драматизувала ситуацію. Небезпека Фіцо не в тому, що він може в односторонньому порядку заблокувати санкції. І в його інтерв'ю Reuters є дуже одна важлива фраза про те, що він поважатиме солідарність ЄС з цього питання. Небезпека в тому, що він використовуватиме головування Словаччини в ЄС як комунікаційний майданчик для міжнародного медіа-тиску на питання послаблення та зняття санкцій щодо Росії і дискредитації України. Взагалі потрібно розуміти: те, що вголос заявляють деякі європейські прем'єр-міністри в інтерв'ю, вони далеко не завжди озвучують в Брюсселі. В Брюсселі вони, зазвичай, витримують паузу. Інша справа, якщо звинувачення України підуть і з боку німецьких партнерів. Тоді окрилений Фіцо зможе дозволити собі суттєво більше.

До того ж, особлива розмова на цю тему у Фіцо у свій час була і з американськими партнерами. Домовленість досягнули приблизно наступну: на публіку Фіцо говорить, що завгодно, а на публіку підтримує санкції і реверс газу для України. Хоча те, що я можу сказати з власного досвіду спілкування з Фіцо, то більш антиамериканського у своїй риториці європейського політика я особисто не зустрічала.

Отож, беремо його заяви до уваги і чекаємо, коли буде обраний новий генсек ООН.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: