Володимир Ар`єв Народний депутат

Бюджет на оборону. Що українці повинні розуміти

Маємо забезпечити наших захисників усім необхідним
фото: ЗСУ

Витрати на захист нашої держави мають бути у пріоритеті

Зараз я максимально просто і по пунктах поясню чому ми з колегами кричимо про необхідність передати максимальні кошти з державного бюджета на оборону. І чому інші статті витрат можна відкласти на кращі часи.

Перше

Іноземні донори не можуть фінансувати прямі витрати на оборону України. Так, вони дають зброю і боєкомплект, одяг, інші речі. Але грошей на це вони не дають! Запам’ятайте це як аксіому. Тому, зарплати, виплати пораненим та сім’ям загиблих, власне, українське виробництво зброї – це мусимо самі.

Друге

Українське виробництво зброї має стати пріоритетом на роки. Нам допомагають зараз і ще допомагатимуть. Але за два роки в США може бути новий президент і не буде нової Росії. Буде та сама хижа країна, чиї планити знищити нас нікуди не зникнуть. Тому, мільярди в українські ракети і протиповітряну оборону сьогодні – це єдина інвестиція в майбутнє. Якщо буде інакше – його може не бути.

Третє

Записані в держбюджет сотні мільйонів витрат на «літерні» авіаперельоти урядовців – це смішно, але точно крізь сльози. І 90 мільярдів гривень (з врахуванням інфляції) на дороги – це забагато. Половини від цієї суми достатньо для поновлення ракетної програми і розвитку власного ППО. Рік тому КБ «Луч» обіцяли за 40 мільйонів доларів і два роки часу запустити власні системи. Можливо, в нинішніх умовах це буде дорожче в грошах, але якщо не робити, втратимо і гроші, і час. Зараз у нас ще є два роки. Потім не буде.

Четверте

Ну і наостанок. Деякі затяті, але необізнані люди намагалися сказати – мовляв, гроші на ремонт доріг потрібні, бо в Києві і Дніпрі вирви від рашістських ракет закрили за день. Але в містах і громадах дороги ремонтують за рахунок комунального, а не державного бюджета! І з комунальних бюджетів питання оборони не фінансуються – лише з державного. Саме тому, кожна можлива копійка має йти на оборону, на власне виробництво зброї. Рівний асфальт, звісно красиво, але від ворога він не захистить.

Це коротко.

І передайте полум’яний привіт тим, хто каже, що нові дороги потрібні літакам для посадки. Дорога – це лише аварійна посадка. І придатних для цього ділянок вже є достатньо. Також існуюче дорожне покриття цілком здатне витримати військовий транспорт і тягачі. Та й питання, загалом, не в дорогах.

Наші партнери і донори, які закривають фінансові потреби України, навряд чи зрозуміють марнотратство.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: