Дмитрий Андриевский Депутат Киевсовета

Чи лишається Черновецький мером і коли будуть вибори у Києві?

Заява Черновецького про складання повноважень викликала хвилю питань: хто ж у Києві головний, чи лишається він мером і так далі. Депутат Київради Дмитро Андрієвський відповів на ті питання, які ставлять найчастіше.

Заява Черновецького про складання повноважень викликала хвилю питань: хто ж у Києві головний, чи лишається він мером і так далі. Депутат Київради Дмитро Андрієвський відповів на ті питання, які ставлять найчастіше.

1. Чи лишається Черновецький мером?

Черновецький лишається мером допоки Київрада не візьме до відома його заяву про складання повноважень. Найближче засідання Київради заплановане на 12 липня – ще майже місяць Черновецький лишиться головою міста.

2. Хто наслідує Черновецького – Попов чи Герега?

На зміну Черновецькому прийде секретар Київради. Сьогодні це Галина Герега, яка, за законом, буде в.о. міського голови Києва до позачергових виборів і приведення до присяги новообраного голови міста.

3. Чи можуть вибори у Києві відбутися одночасно з парламентськими?

Лише у випадку, якщо сесію Київради перенесуть з 12 липня на найближчі дні. Якщо ж сесія Київради відбудеться 12 липня, і в.о. міського голови звернеться до Верховної Ради щодо призначення виборів, Верховна Рада зможе повернутися до цього питання лише у вересні, тому що з 6 липня перебуватиме на канікулах. Навіть якщо 4 вересня, у день відкриття осінньої сесії, буде прийнято рішення про проведення виборів у Києві, найближча дата обумовлена законом, – листопад 2012 року.

4. Це будуть позачергові чи чергові вибори міського голови у Києві?

Вибори, якщо їх призначать, будуть позачергові.

5. Чому Черновецький написав заяву?

Я неодноразово казав і наголошував – Черновецький лише грав роль «космонавта», аби відволікати увагу від своїх брудних оборудок. Насправді він ніколи не був дурником, хоч і відпрацьовував це амплуа доволі довго і вдало. Він працював у прокуратурі, він юрист, тому з юридичної точки зору всі рішення свої супроводжує ретельно і вірно. Заяву написав для того, щоб не давати привід на майбутнє для потенційних претензій. Тим більше, що це ні на що не впливає і гру нікому не ламає – Верховна Рада може роками не приймати рішення щодо проведення виборів і як колективний орган не несе за це жодної юридичної відповідальності, тому що законом не встановлено максимальні строки, коли Рада має прийняти постанову про проведення позачергових місцевих виборів.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: