Чому наше телебачення толерує меншовартість?

Новий український комедійний серіал «Встигнути до 30» обурив частину глядачів
фото: ТЕТ

Хочете знімати лайносеріали, то вивчіть бодай типажі героїв

Після хайпу глянула кілька серій серіалу «Встигнути до 30» про дєвушку Любу.

І що я можу сказати – підтримую позицію мера Коломиї. Досить уже зображати людей із провінції тупими, в суцільних вишиванках та намисті і таких, що втрачають свідомість від слова «прутень».

Досить уже обсирати людей і нав’язувати якусь меншовартість через регіональне походження. Особливо – зображати мешканців західних регіонів когутами в свитках з прялками та сивухою.

Пару місяців тому Горбунов розказував, які смішні кіна його «Останній москаль» і «Вуйки». Де? Скажіть мені де на Галичині люди живуть під стріхами і ходять у національному строї цілодобово?

Колись давно я глянула французький оригінал «За що це нам?», з якого потім цинічно накопіпастили «Скажених весіль». Там у центрі сім’я із Шинона з гарним будинком, з якісним одягом, чудовим стильним виглядом. І в усіх сценах хоч у Долині Луари, хоч в Парижі ці персонажі бути типовими французами. Без очіпків і здоровенних чорних бантів на головах – це традиційний головний убір до національного костюму жінок. На національні свята, на фестивалі, у відпустці – будь ласка, але ж не кожен день.

А тепер кілька слів про Коломию.

Це одне із найдавніших міст України.

У всі епохи дуже важливий транспортний та торгівельний вузол. Більше того – після Львова це один із впливових центрів Заходу України.

Плюс, це місто, яке отримали Магдебурзьке право – а це особливий тип розвитку ремесел, податків та бізнесу. А ще – самоврядування. Тому це еталонне місто, однак режисер Віктор Мєдведскій цього не знає певно, бо там, звідки він приїхав – ніяких магдебурзьких прав ніколи не було. А наявність цього права читається безпомилково.

До речі про страх перед прутнями. Один аргумент – Леопольд фон Захер-Мазох і його «Дон Жуан із Коломиї», який на ура зайшов у паризьких журналах. Там панянки з Коломиї дуже навіть не святі :)

Окремо відзначу архітектуру Коломиї. Там є на що подивитись і цим пишатись.

І ще окремо.

Знаю багатьох дівчат із Коломиї.

Всі вони енергійні, працьовиті, язикаті й з хорошим відчуттям стилю. І без слів «кура» і «греча» в мовному арсеналі. Я жила у прикордонній із РФ області і в нас так ніколи ніхто не говорив.

Тож. Ми розуміємо, що гроші на серіали будуть пиляти тихцем і шумно. Хочете знімати лайносеріали, то вивчіть бодай типажі героїв.

І ще питання?

Коли у нас в серіалах та кіно буде адекватна, розумна і освічена героїня із містечка чи села, яка приїхала до більшого міста не з метою стрибнути під автомобіль мільярдера і залетіти від нього за 5 секунд? Коли наша героїня приїде до Києва, аби вступити в КПІ чи Могилянку і зробити за кілька років кар’єру, ім‘я і знайти собі рівню?

Я би залюбки дивилась серіал про пригоди в гуртожитку трьох студенток Могилянки чи трьох сусідів з «общаги КПІ». Це було би додатковою рекламою нашим флагманам освіти.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Сотні тисяч захисників та захисниць заслуговують, аби Україна змінилася на краще
Воїни рано чи пізно повернуться додому. Чи будуть якісні зміни у тилу?
Компанія в руках держави ризикує зануритися в хаос
Річниця націоналізації «Укрнафти»: скандали, корупція та глибока криза при новому топменеджменті
Мама хлопчика, з якого знущалися, не стала подавати заяву в поліцію
На Одещині розгорівся скандал через знущання над школярем, один із кривдників – син учительки
Стартап викликав осуд з боку користувачів мережі
Українець заснував сервіс, який дозволяє «роздягати» жінок. Соцмережі обурені
Нардеп Дмитрук заступився за таксиста, який спричинив мовний скандал у Києві
Нардеп Дмитрук заступився за таксиста, який спричинив мовний скандал у Києві
Таксист заявив, що живе у себе вдома
Таксист, який потрапив у мовний скандал, несподівано заговорив українською
Гжегожа Кашака було призначено єпископом 2009 року Папою Бенедиктом XVI після того, як він деякий час займався справами Ватикану
Папа Римський зняв з посади польського єпископа, у єпархії якого священник влаштував оргію
Супермаркет Lidl продавав небезпечні горіхи
Фінський супермаркет потрапив у гучний скандал через горіхи
Країна-агресорка випустить свою версію подій у 2014-му
Росія знімає серіал про Майдан та захоплення Криму: декорації розсмішили мережу (відео)
Дата публікації новини: