Дмитро Тимчук Народний депутат України (Народний фронт)

На Донбасі ненавидять Росію, але Україні від цього не легше

Донбас
Фото: twitter.com/subwayriwer

Ми маємо в масі своїй розлючених людей, які ненавидять Україну

Коли ми говоримо про ситуацію в так званих ДНР і ЛНР, то дуже часто представники українського експертного середовища, звичайні громадяни роблять висновок, що, якщо там все погано - значить, жителі ОРДЛО сильно рвуться в Україну. Насправді це не так абсолютно. Потрібно розуміти, що погіршення ситуації не призведе до того, що місцеві жителі будуть більше любити Україну та рватися з кайданів «русского мира». Вони звинувачують Україну в своїх проблемах, і тут логіка така: Україна нас повинна утримувати, тому що ми самі по собі і проти «київської хунти» і «клятих укропів», але вони повинні нас годувати. Поряд з цим все більше зростає рівень критики та недовіри до Росії та її керівництва. За те, що вона недостатньо допомагає, не готова прийняти в свої широкі обійми ці квазідержавні формування на правах суб'єктів РФ і не робить їх повноцінними громадянами Росії. Якщо раніше позиція в них була такою - ми любимо Росію і ненавидимо Україну, то зараз - ми ненавидимо і Україну, і Росію. Тут суто споживацька психологія, яка властива значній частині населення ОРДЛО.

В цій ситуації для нас було б оптимальним використання обставин, що склалися, для формування якогось ставлення до України за допомогою інформаційного поля, але ми його не маємо. Зараз українська інформаційна картинка працювала би дуже добре. Я не бачу технічних можливостей здійснювати там мовлення українських каналів, проводити блокування російських каналів та здійснювати регулювання інформаційних потоків. При нинішньому стані Мінінформполітики ми не можемо скористатися цією ситуацією. Для нас вона не дуже оптимістична - ми маємо в масі своїй розлючених людей, які ненавидять Україну. Тому не треба робити помилкових висновків.

Якщо говорити про стан справ у так званих «військових формуваннях ДНР і ЛНР», то там теж переважає споживчий підхід. Людей, що йдуть туди, мотивують не ненависть до України та ідеї «русского мира», а гроші. В першу чергу, туди йдуть люди, які не змогли себе реалізувати в іншій діяльності на окупованих територіях. Для них це є засобом заробітку. Туди йдуть люди без будь-яких серйозних моральних принципів, вони стикаються з реальністю окопів і армійських корпусів ЛНР і ДНР, а це провокує плинність кадрів. Постачання гарматного м'яса з Росії не можуть компенсувати цю плинність кадрів. Відповідно, завдання російського командування, що було визначене ще на початку 2015 року, щодо доведення чисельності двох армійських корпусів до 50 000 людей, на даний момент точно не буде виконане. Про це постійно говорять командири частин, говорять і у штабі 1 АК ДНР. Росіяни, при всьому прагненні доукомплектувати наявні підрозділи до штатної структури, у найближчому майбутньому цього не досягнуть.

Зараз чисельність підрозділів противника становить, за нашими оцінками, 35-36 тисяч осіб. Щоб доукомплектувати до 50 тисяч, потрібно ще 14 тисяч осіб. Проблема в тому, що вони постійно завозять свіжі партії, але поки вони їх завозять, ті, які є, зменшуються на таку ж кількість. Вони ніяк не можуть переступити цей нещасливий показник.

Ми використовуємо цю ситуацію для примусу російсько-терористичних військ до виконання Мінських домовленостей. ЗСУ діють на тій території і захоплюють нові позиції в тих районах, які і так повинні контролюватися нашою стороною згідно з Мінськими угодами. Це не є порушенням Мінських домовленостей, а є примусом противника до їх виконання. Таким чином, супротивник відсувається за лінію розмежування, яка визначена протоколами до Мінська-2. ЗСУ не перетинають цю лінію.

За нашою інформацією, противник відступає через неукомплектованості підрозділів особовим складом. Коли російське командування звинувачує бойовиків у здачі позицій, то вони відповідають, що люди, які залишаються на бойових позиціях, втомлюються, не можуть ефективно виконувати поставлені завдання, тому не варто їх звинувачувати.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: