Євген Перелигін Надзвичайний і Повноважний Посол України в Італії

Україні на замітку. Як в Італії успішно поєднують традиційні цінності з новітніми технологіями

Весь 2016 рік Італія перебуває в центрі уваги компаній – світових лідерів у галузі інформаційних технологій та телекомунікацій

Політика залучення іноземних інвестицій ніколи не була сильною стороною італійської економіки. Так, наприклад, протягом 2000-х років Італія інвестувала в економіку США понад $26 млрд, при тому що американські інвестиції в Італії за цей період становили лише $7 млрд. І справа була не тільки в забюрократизованому італійському механізмі, а й в особистій налаштованості попередніх лідерів країни.

Все почало змінюватися з приходом до керма італійського уряду Ренці із його активною позицією у питанні залучення іноземних інвестицій. Останні два роки голова уряду Італії особисто опікується прискоренням  розвитку італійського ІТ-сектора та збільшенням інвестицій до цієї галузі. На його переконання, «завдяки розвитку новітніх технологій будується майбутнє Італії». І результати такої політики швидко проявилися.

Весь 2016 рік Італія перебуває в центрі уваги компаній – світових лідерів у галузі інформаційних технологій та телекомунікацій.

Так, компанія Google активно співпрацює з урядом Італії, надаючи технічну підтримку кампанії із просування національного бренду Made in Italy, впровадження інноваційних технологій у виробництві продовольчої продукції, виходу малих та мікропідприємств на зовнішні ринки, а також фінансуючи низку італійських стартап-проектів.

За результатами домовленостей про співпрацю з італійським урядом на початку 2016 р. корпорація Cisco повідомила про свої інвестиції у стратегічні проекти в галузі інформаційних технологій близько $100 млн.

За результатами зустрічі із прем’єр-міністром Ренці очільник Apple Тім Кук анонсував створення поблизу м. Неаполь першого в Європі центру розробки операційних систем Apple, а також тренувальної бази для студентів-розробників. Під керівництвом понад 600 інженерів корпорації на базі центру Apple щороку зможе пройти професійну підготовку кілька тисяч розробників як з Італії, так і з інших країн світу.

Наприкінці липня Матео Ренці особисто провів екскурсії музеями Флоренції для глави компанії онлайн-торгівлі Amazon.com Джефа Безоса і, мабуть, невипадково останній оголосив про інвестиції в італійську економіку в обсязі 500 млн євро, спрямовані на підтримку національної програми розвитку італійської електронної торгівлі та створення центрів штучного інтелекту. З них 150 млн євро призначені для будівництва до 2017 р. складського та логістичного центру Amazon.com поблизу Рима, який забезпечить робочими місцями близько 1200 італійців.

29 серпня супроводжувався певним ажіотажем візит до Рима і засновника соціальної мережі Facebook Марка Цукерберга. який отримав аудієнцію у Папи Франческо, зустрівся із прем’єр-міністром Італії та прочитав лекцію студентам Університету Luis. Цукерберг особливо відзначив досягнення європейських та італійських розробників програм створення штучного інтелекту та висловив наміри інвестувати у подальші дослідження у цій галузі. Італійським університетам міст Модена та Реджіо Емілья американський бізнесмен передав надпотужні сервери та інше обладнання. Таким чином, за лічені місяці Рим, який завжди був Меккою культурних подорожей, перетворюється на провідне місце призначення для інвестицій у розвиток новітніх технологій.
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: