Олексій Гарань Професор політології Києво-Могилянської академії

Позитиви списку Об’єднаної опозиції

При всіх критичних зауваженнях, які можуть бути до опозиції, об’єднатися їй все-таки вдалось. Ясно, що присутність в списку під номером один – Тимошенко і під п’ятим номером Луценка – це певна символіка. Я думаю, що досить цікавим є те, що одразу за Яценюком йде Гриценко. Очевидно, що Тимошенко і Луценко знімуть з реєстрації і тоді, фактично, Гриценко буде № 2. Я думаю, що це непогано. Він людина відома своєю принциповою позицією. Очевидно, що в першій п’ятірці, якщо знімуть Тимошенко і Луценко, буде Немиря, він хороший фахівець з зовнішніх питань. Але я думаю, що краще було б ставити Соболєва, він більш відомий, і більш впізнаваний.

З цікавинок виділю те, що під №11 з’явився Княжицький. І очікувано, за подіями останніх днів, що №12 – це Джемілєв, тобто кримські татари будуть підтримувати саме об’єднану опозицію. Цікава й поява в списку Ірини Луценко. В цьому теж є певна символіка. Ну, і поява Кужіль в списку. В перших 60 номерах є поєднання відомих людей і людей, скажімо, не дуже відомих широкому загалу, але це ті люди, які будуть вести організаційну роботу на місцях і тому вони отримали це місце. Я думаю, цікаво те, що в списку немає Антоніни Ульяхіної (тітки Тимошенко, - «Главком»), і це якраз позитив.

Зрозуміло, що всіх не задовольниш місцями в списку. І ми побачили заяву Сергія Міщенка про те, що він виходить з фракції БЮТ. Можливо це пов’язано з тим, що він опинився у другій сотні. Я не виключаю, що можуть бути ще якісь такі демарші. Скажімо, нема в цьому списку Кармазіна. Список же не безрозмірний… Йому можна закидати якісь речі, але фігура він достатньо яскрава. Тому він може піти на мажоритарку. Тут головне домогтись узгодження, бо ми розуміємо, що там будуть кандидати і від опозиції об’єднаної, і від Кличка, і це буде дробити і давати перевагу Партії Регіонів.

Я ще б добавив щодо списку, що тут немає якихось дуже явних проколів, скажімо, включення якихось там одіозних постатей, які могли б викликати критику в цілому. Наприклад, колись обговорювалось, що дуже хоче піти, бути кандидатом, щоб його підтримала об’єднана опозиція, Олександр Волков. І ми пам’ятаємо, що коли було згадано це прізвище, як почали реагувати експерти, і так далі. Немає цієї людини. Це можна віднести їм до «плюсів».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: