Олексій Голобуцький Заступник директора «Агентство моделювання ситуацій»

Швеція вчиться на помилках України

Генерал Бюден під час відвідин 45 ОАБр в грудні 2023
фото з відкритих джерел

Швеція намагається відповісти на питання «хто ви, якщо почнеться війна»

Головнокомандувач збройних сил Швеції генерал Мікель Бюден (в грудні відвідував нашу 45 ОАБр) заявив, що ситуація у світі стала дуже серйозною і всім мешканцям Швеції слід бути готовими до війни.

Міністр цивільної оборони Швеції Карл-Оскар Болін на конференції з нацбезпеки 7 січня заявив: «У Швеції також може бути війна. Моя основна мета – не апелювати до вашого страху, а скоріше до вашої поінформованості. Я намагаюся відчинити двері, які для багатьох шведів, можливо, були зачинені на все життя. Двері, які зустрічають нас питанням: хто ви, якщо почнеться війна?».

***

Швеція намагається відповісти на питання «хто ви, якщо почнеться війна», ще до початку гіпотетичних бойових дій (які не факт, що будуть – все ж Швеція вже практично в НАТО). Значна частина українців за 10 років війни і 2 роки великої війни так і не відповіли собі на це питання. Багато хто досьогодні живе в реальності, де війни немає, натомість є звична система відкатів, хабарів, домовленостей, ресторани, нічні клуби і курорти.

Загалом ця контрастність підходів дуже впадає в очі: коли нас попереджали 2021-22 за кілька місяців, за кілька тижнів, що ось-ось можлива велика війна, варто якісь рішення прийняти, щось робити – ми відмахувались. Та, все буде добре, нічого такого не буде, бо бути не може.

Шведи усвідомлюють, що напад на них – тільки ймовірність. Але вже почали як мінімум психологічно мобілізувати суспільство, готувати до війни.

Читайте також: Швеція попередила громадян про ймовірну війну
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: