Іван Киричевський Журналіст, незалежний експерт

Ракетний терор. Чому нам важливо перестати боятись

Окупанти продовжують запускати ракети та безпілотники по нашій землі
фото з відкритих джерел

Ще раз про можливі ракетні обстріли, а точніше – про страх перед ними

Тут я маю на увазі чергову хвилю «розгону» про начебто уже відомі плани «удару десятками літаків».

Розумієте, брати і сестри українці, у росіян нині метода саме така – спочатку залякати, а лише після того бити. А навіщо давати таке із собою робити, треба ж берегти своє здоров’я.

Якщо ж говорити більш розгорнутіше, то найбільш достовірно знати про рух рашистських бомбардувальників в напрямку до рубежів для пуску ракет можуть знати хіба що оператори натівських літаків AWACS (тобто радіолокаційного дозору), і це уже від них потім йдуть дані до колег з української протиповітряної оборони.

Але наскільки мені відомо, оператори натівських AWACS свої телеграм-канали не ведуть, а звідки беруть свої дані автори анонімних «тєлєг» – може виявитись невідомим навіть історичній науці.

Те, що ми сприймаємо просто як «ракетний удар по інфраструктурі», для росіян є набагато складнішим за змістом та суттю.

Вони це називають «операція на виснаження потенціалу», ставлять перед собою завдання, що будь-який масований ракетний удар має приводити не тільки до руйнування інфраструктури в тилу, але й впливу по ланцюгу на ситуацію по фронту.

Тому рашистські «воєнні теоретики» прописують собі, що для успіху «операцій на виснаження» як інструмент треба не тільки запас ракет різної номенклатури, але й «інформаційні вкиди» також.

На цьому фоні перетворити саму загрозу потенційного ракетного удару на «ІПСО» – це занадто простий і водночас занадто ефективний і підступний винахід рашистів.

Так, ця «придумка» ворога може занадто гарно лягати на поточні суспільні настрої, які набули багато в чому нездорового відтинку.

Ну бо наприклад ще рік назад складно було б собі уявити, щоб хтось вимагав «диференціювати» тривоги за кольором під час злетів і теж тривалих патрулювань МиГ-31К, які тоді злітали взагалі із білоруських «Мачулищ», вважайте, що до Києва «на пістолетній дистанції» тоді було.

А ще з’явилась оця нездорова штука – в будь-які жанри публічної риторики особливо від офіційних осіб додавати сподівання, що можливо ППО таки зіб’є усе на 100%, що летітиме.

Даруйте, незалежно від того, що хто б хотів казати чи чути на даному етапі, але наші зенітники зробили неможливе уже на тому етапі, коли весною 2022 року збивали рашистів із С-300, бо були першими в світі, хто в принципі зміг збивати ворожі цілі цим ЗРК за всі 40 років використання.

І також неможливе – коли уже в квітні-травні 2022 року відновили цілісність загальнонаціональної системи ППО, після чого російські літаки перестали перелітати лінію фронту.

І ще окремо неможливе – коли в умовах повномасштабних бойових дій і в 2022 році, і в 2023 році забезпечили відновлення або пошкоджених, або розконсервованих ЗРК та винищувачів.

Можливо, уже в принципі пора припиняти цю «спеціальну олімпіаду» із вимірювання штангенциркулем рівня ефективності роботи нашої ППО в тому чи іншому епізоді, бо все рівно ця «спецолімпіада» не сприяє поверненню до реальності.

Так, нам поставили і ще поставлять дуже багато сучасних західних систем ППО, але і це не привід чекати на 100% ефективність роботи.

Мораль в цій історії така – якщо справді страшно очікувати можливий ракетний наліт росіян, то не треба шукати абиде можливі «попередження» про атаку.

Ліпше пошукати у Мережі душевнокорисні публікації, які минулоріч видавали наші ЗМІ по темі, як долати стрес в умовах ракетних обстрілів та «блек-аутів». Це точно краще допоможе підготуватись.

Читайте також: Підсумки цієї ночі. Таких атак буде багато
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Грошове забезпечення військовослужбовців залежить від завдань, які на них покладені
ЗСУ розповіли, які зарплати військові отримують на навчанні та фронті
Уряд передбачив можливість продовження строку розгляду спрощеної заяви на призначення субсидії
Уряд змінив порядок надання житлових субсидій: що потрібно знати
Ворог вдарив по Дніпровському району Херсона. Через обстріл на власному подвір’ї загинув 64-річний чоловік
Артобстріл Запоріжжя, ракетний удар по Харківщині: ситуація в регіонах
Чи буде інтернет під час відключень світла? Відповідь Мінцифри
Чи буде інтернет під час відключень світла? Відповідь Мінцифри
Дипломати продовжують роботу над тим, щоб усі громадяни України могли безпечно дібратися додому
Ще одна група українців евакуювалася з Сектору Гази
«Це дуже важлива допомога для мене та моєї сім’ї», – поділився враженнями Олександр Дідур
Рінат Ахметов купує квартири захисникам Маріуполя, які отримали інвалідність Волонтерська ініціатива
Минулого місяця середня заробітна плата в країні підвищилась на 3%
В Україні зросла середня заробітна плата: у яких галузях почали отримувати більше
На Херсонщині внаслідок обстрілу пошкоджено багато приватних будинків
Дрони-камікадзе атакували Нікополь, витік газу на Миколаївщині: ситуація в регіонах
Україна може не отримати додаткове фінансування через позицію двох держав
Дві країни заблокували допомогу Україні на 50 млрд євро – Politico
Дата публікації новини: