Михайло Непран Перший віце-президент Торгово-промислової палати України

Здрастуйте, ми з перевіркою! Що з 28 жовтня змінилось для бізнесу в Україні

Перевірка пожежної безпеки більше не матиме корупційної складової?
фото з відкритих джерел

Президент підписав закон 3361. Що тепер зміниться?

За гарячими новинами з фронту, повідомленнями про відключення електрики, можливі ядерні загрози несправедливо загубилася одна новина, яка докорінно може змінити життя всередині країни.

Для пострадянського, довоєнного бізнесу існував тип професій, представники яких, одним видом викликали негатив – податківець, митник та пожежник. Такий триголовий дракон, боротьба з яким, велася постійно, заклики перемогти давав кожний кандидат в президенти, але результатом у кращому випадку були тимчасові заборони здійснювати перевірки, при цьому ці хлопці, сиділи в очікуванні закінчення терміну заборони, щоб по-новому накинутися на тіло бізнес жертви.

Але тепер президент, підписавши законопроєкт 3361, який став законом і вступає в дію з моменту публікації, створив умови, коли буде відтята одна з голів, пожежна, триголового дракону.

За бюрократичною назвою дерегуляційного закону про заміну перевірок страхуванням, закладено новий простий механізм відносин бізнесу і контролюючого органу:

  1. Підприємець замовляє аудит пожежної безпеки у ДСНС чи у атестованого аудитора.
  2. З результатами аудиту йде у будь-яку страхову та оформляє поліс відповідальності.
  3. Поліс відповідальності до 15 листопада надсилає ДСНС.
  4. Отримує звільнення від перевірок щонайменше на час дії полісу, при цьому максимально для підприємств з незначним ризиком – 10 років, з середнім – шість років.
  5. Підприємство повинно мати середній або незначний рівень ризику.

Останній пункт важливий, бо знімає побоювання про життєво важливі об'єкти з високим рівнем ризику для нашого життя. А якраз незначний та середній рівень і є малий та середній бізнес, магазини, кафе та ресторани, майстерні та інші об'єкти, які й страждали від свавілля перевіряльників.

Механізм достатньо простий, доступний, прозорий. Звісно, що реалізація буде непростою, як кожна нова справа.

Але при успішному впровадженні матимемо реальний шлях розширяти сфери застосування заміни перевірок страхуванням, можливість зробити бізнес комфортнішим та безпечнішим.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: