Александр Охрименко Президент Украинского аналитического центра

Прийшов Обама. Долар дешевшатиме

Після виборів в Україні курс долара дійсно зріс.

Після виборів в Україні курс долара дійсно зріс. На сьогоднішній день ми спостерігаємо його в межах 8,20 гривень за долар. Суттєвих змін, як прогнозувалося до 9 чи 10 гривень за долар ми не спостерігаємо, цього нема і однозначно найближчим часом не буде. Після виборів всі емоції з приводу подорожчання валюти більш-менш заспокоїлися.

Подорожчання валюти, яке відбулося за останній тиждень пов’язано з достатньо високим попитом на валюту серед населення, бо як би там не було, народ дещо налякали до виборів. Також, традиційно, в кінці року, бізнес купує більше валюти. Мається на увазі безпосередньо імпортери. Є фактор того, що велика частина кредитів у підприємств короткострокові. Вони як правило беруть кредити на рік і в результаті, в кінці року гасять ці кредити, щоб в наступному році можна було взяти нові. Якщо за цей рік погасили, то в наступному році підприємства беруть новий. В результаті, завжди попит на валюту готівкову і безготівкову під кінець року буде вищий. Проте, в грудні попит за звичай менший, бо люди починають продавати долари і купувати товари. Часом спостерігається ситуація, коли попит на готівковому ринку на валюту зменшується, а на безготівковий не впливає, бо розрахунки безготівкові проводяться в кінці року.

Велика ймовірність, що в найбільший рік ціни в доларовому еквіваленті в світі зростуть на 5-7%. Політика Барака Обами направлена на те, щоб соціальні програми фінансувалися за рахунок державного бюджету. Є велика імовірність того, що після переобрання на пост президента, Обама буде продовжувати проводити цю політику. Це означатиме зростання дефіциту державного бюджету США. Як правило дефіцит державного бюджету фінансують за рахунок емісії долара. Відповідно долари будуть друкувати, кількість доларів в світовому обігу буде зростати і ціни в доларовому еквіваленті на метал, продукти, нафту, газ будуть зростати. Для України це матиме негативний наслідок, адже будуть зростати ціни на паливо. Як я розумію, ця політика буде проводитися в найближчі 4 роки, тому ціни в доларах будуть постійно зростати. Найбільш яскраво це буде помітно на нафтопродуктах.

Побоювань того, що гривня буде знецінюватись немає. Тим більше, Верховна Рада прийняла постанову про те, що Національний банк буде зобов'язувати експортерів продавати частину виручки. Це позитивно вплине на валютний ринок і суттєво зменшить навантаження на нього.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: