Віталій Шапран Економічний експерт

Чи вдасться повернути громадян, які відчули якість життя в «старій» Європі?

За кордоном перебуває до шести мільйонів українських біженців
колаж: glavcom.ua

Економічна філософія подолання наслідків війни в Україні

Війна призвела до кардинальних змін в попиті українського суспільства на реформи, якість економіки, фінансових послуг та і на якість життя також. Відтік населення тільки до ЄС сягнув 4,2 млн осіб (за офіційною статистикою), загалом – до 6 млн осіб. Це одна з основних проблем.

На перший погляд, 6 млн від офіційних 43 млн осіб – це багато, але не катастрофа. Але та ж офіційна статистика вказує, що оцінка трудових ресурсів в Україні становила близько 27 млн осіб. Серед тих, хто виїхав з країни, багато економічно-активного населення та дітей. Тобто країна через вторгнення втратила мінімум п’яту частину трудового ресурсу. Але проблема стала не стільки безпековою, скільки кон’юнктурною.

Якість життя в ЄС та в Україні дуже відрізняється. Не можна виміряти якість життя тільки податковим тягарем або рівнем кредитних ставок. Економічно-активне населення обирає місце проживання за багатьма факторами: рівень потенційних доходів, рівень податків, доступність кредитів та розмір кредитних ставок, доступність оренди (або іпотеки) житла, доступність освіти для дітей, рівень розвитку медицини, безпека і т.д. Істина полягає в тому, що економіки без трудового ресурсу не існує. Зменшення трудового ресурсу призводить до ослаблення економіки, яка є джерелом підтримки оборонного сектору та процентного тягаря по державному боргу.

Насправді, важливими є не окремі питання безпеки, чи податків, чи кредитних ставок або зарплат, а весь комплекс факторів. Простою мовою: коли наших 6 млн громадян опинились за кордоном, то частина з них відчула іншу якість життя. Вони там побачили, можливо, вищі податки, але і нижчі кредитні ставки, доступну оренду житла, безпеку, та значно вищі зарплати.

Напружує вже не стільки загальна кількість трудових ресурсів, які залишили Україну, скільки їх міграція з Польщі до Німеччини. За даними польських джерел, з Польщі до Німеччини переїхало багато українців з середнім віком 35 років, і тільки 2% з них непрацездатного віку.

Чи вдасться повернути цих громадян, які вкусили якість життя в «старій» Європі? Це не тільки безпекове питання. Тут в Україні їх очікують рясні податки, високі кредитні ставки, низькі зарплати і дороге житло в великих містах. Чи повернуться ці мігранти (трудові ресурси) в Україну? Чи вистачить їм для повернення одного патріотизму та ностальгії? Відповідь на це питання залежить від економічної, фіскальної і монетарної влади в Україні.

Поки що влада налаштована «закручувати гайки»: більше податків і по більшим ставкам, збільшення реальних кредитних ставок. Якщо відкинути факти саботажу та неефективного управління, то владні мотиви цілком зрозумілі. При зменшенні масштабу економіки тягнути оборонний сектор все важче, а дефіцит міжнародної допомоги (десь 10-15 млрд доларів на 2024 рік) спонукає шукати джерела коштів.

І тут є 2 цікавих аспекти. З одного боку, як мінімум 4 млн трудових ресурсів поїхало в ЄС виробляти додатковий ВВП в країнах ЄС (звісно спочатку як біженці, а вже потім як трудові мігранти). З іншого боку, їх відсутність в Україні відбивається на масштабах нашої економіки і на здатності тягнути оборонний сектор. Тож виникає 2 логічних питання:

  1. До наших партнерів в ЄС: якщо близько 4 млн трудових мігрантів з України вже закривають дефіцит в трудових ресурсах в ЄС та виробляють ВВП країн ЄС, то невже не можна прямо зараз почати конфіскацію російських суверенних активів в ЄС на користь України?
  2. Яка стратегія економічної, фіскальної та монетарної влади, яка спрямована на повернення українців в Україну?

Поки обидві сторони думають над відповіддю, наведу факт про динаміку експорту ІТ-послуг з України. Зниження обсягів експорту ІТ-послуг очевидне і має систематичний характер. Чому це важливо? Зайнятті в ІТ, як правило, не прив’язані до місця і можуть вільно обирати податкове резидентство, країну проживання і обслуговуючий банк.

Тому тренди, які показує цей сектор, індикативні і превентивні в плані обрання його трудовими ресурсами юрисдикції для роботи. Ця статистика, як і офіційні данні ЄС про 4,2 млн українців, дає привід замислитись над тим, що відбувається, всій економічній, фіскальній та монетарній вертикалі. Поки що офіційної відповіді на ці воєнні виклики я не бачу.

Читайте також:
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Сотні тисяч захисників та захисниць заслуговують, аби Україна змінилася на краще
Воїни рано чи пізно повернуться додому. Чи будуть якісні зміни у тилу?
«Українці, ми маємо бути зграєю!»
Наш ворог у Росії! Ми маємо зробити так, щоб війна з нами стала для них жахом
Багато з жінок, які залишили Україну, стали жертвами сексуального насильства
Дозвіл на аборт. Євродепутати закликають розширити права українським біженкам
Зеленський: Усіма засобами працюємо заради того, щоб війна завершилася поразкою окупантів
Російський флот тікає вже навіть із Криму: Зеленський звернувся до жителів півдня
Окрім шкоди для наших захисників це загрожує кримінальною відповідальністю
Росіяни розсилають повідомлення з пропозицією «зливати» дані про ЗСУ
«Укренерго» виступило з ініціативою підвищити тариф на передачу та диспетчеризацію електроенергії для бізнесу
Підвищення тарифів на передачу електроенергії під час війни – несистемна стратегія, яка призведе до економічних втрат – експерт
Українці і без знання мови можуть влаштуватись на заводи у Литві
Робота у Литві без знання мови: які варіанти доступні українцям
Пілоти проходять навчання у США та Європі як з льотної експлуатації, так і з технічного обслуговування
Пентагон: українські пілоти вже тренуються на F-16 у США
«19 листопада о 15:00 рейсом SU527 в Дубай DXB прилітає родина російського генерала-полковника Олега Макаревича
Українці в ОАЕ обіцяють «теплу» зустріч родині генерала, який наказав підірвати Каховську ГЕС
Дата публікації новини: