Вадим Скуратівський Учасник ініціативної групи «Першого грудня»

Як поводитись людині в умовах провінційного деспотизму України

8 грудня в Українському домі ініціативна група «Першого грудня» представить «Українську хартію вільної людини».

8 грудня в Українському домі ініціативна група «Першого грудня» представить «Українську хартію вільної людини».

Передовсім в хартії йтиметься про людей в умовах сучасної цивілізації, в ситуації кризи цієї цивілізації. Йдеться про ту кризу, яка проходить від Берингової затоки до Філадельфії, від Токіо до Гренландії. Є численні дефекти, суто українські, і ця група взяла на себе обов’язок подати сучасній людині номенклатуру тих мізансцен, при яких повинна перебувати і у суспільстві, і на одинці із собою.

Десь наприкінці 1980-х років, коли щось зміщувалося в світі, десь в Лаврі я побачив групу людей, які прийшли подивитись на те, що таке Лавра. В той момент несподівано з’явився якийсь міський божевільний, який почав говорити, що потрібно звертатися до Ісуса Христа. Він говорив, що є заповіді, але вслід сказав, що пам’ятає дві чи три. Річ у тім, що треба нагадувати сучасникам те, що людство визначило ще тисячоліття тому.

Влітку 1917 року Ленін, рятуючись від Тимчасового уряду, написав монографію про революцію. Серед всього там була така фраза, стосовно того, що має бути мораллю майбутнього світу, не капіталістичного чи там якогось іншого, - це передовсім правила людського гуртожитку напрацьовані впродовж тисячоліть. Питання тоді виникає, для чого він перевертав той самий світ, якщо вже все є?

Одверто кажучи, ми просто нагадуємо цілком елементарні правила людського співжиття, до якого ми маємо повертатися. Інша річ, що ми нагадуємо про ці самі давні правила, а з другого боку ми перебуваємо в світі при дуже глибокій кризі, при дуже важких амбіціях, маю на увазі напівдиктатуру в сучасній Україні. В хартії має йти про те, як має себе поводити людина в ситуації цього самого провінційного, недолугого деспотизму.

Якщо зрештою наш сучасник буде іти за правилами того самого людського співжиття напрацьованого протягом тисячоліть, то може він призупинити цей напівдеспотизм, коли той набиратиме ще більшу силу.

Якщо говорити про те, як з’явилася ця ідея, то відверто кажучи, почалося не з мене. Між собою зустрілися ієрархи провідних церков в Україні і зрештою замислилися над сучасною ситуацією. Потім зустрілися з ініціативи цих самих ієрархів світські люди і дійшли до необхідності створення такої хартії.

Від проголошення хартії я очікую не так вже й багато. Володимир Соловйов помираючи сказав: «тяжела работа господня». Творення автентичної ноосфери, це дуже складний і важкий процес. Але належить працювати, тільки і всього. Важка робота господня.

Пряму трансляцію Національного круглого столу, скликаного Ініціативною групою «Першого грудня», на якому буде оголошена Українська хартія вільної людини дивіться завтра

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: