Юрій Сиротюк Громадсько-політичний діяч

Святкування Дня флоту - знущання над українцями

«Флатам жить - флатам дружить».

«Флатам жить - флатам дружить». У той час коли мирні російські військові кораблі топлять войовничі човни українських рибалок, наша влада хоче помпезно провести спільне святкування Дня Флоту України та Дня Військово-морського флоту Росії у Севастополі 28 липня 2013 року. Це в умовах критично низького фінансування Збройних Сил України, системного підриву обороноздатності та національної безпеки України нинішнім керівництвом Міністерства оборони України – виглядає як відверте знущання над українцями, бенкетом під час чуми, що може мати непередбачувані наслідки.

Щоб не повторився другий Скнилів я направив термінове звернення до Міністра оборони.

Ось його коротка суть. «У засобах масової інформації розповсюджена інформація прес-служби Міністерства оборони України про участь українських і російських військових моряків у спільному святкуванні Дня Флоту України та Дня Військово-морського флоту Росії.

Тренування, що відбуваються в Севастопольській бухті міста Севастополя засвідчують, що військові формування України і Російської Федерації здійснюють демонстрацію можливостей сил (військ) з фактичним відпрацюванням заходів бойової підготовки, стрільби зі зброї, тощо.

Така спільна діяльність українських та іноземних військових формувань викликає оправдану стурбованість та занепокоєння у громадян.

Адже цілком очевидно, що порушуються вимоги чинного законодавства України, що були прийняті з метою уникнення в подальшому трагедій з чисельними людськими жертвами.

Так за наслідками катастрофи, що сталася 27 липня 2002 р. під час показового польоту на львівському аеродромі «Скнилів» з нагоди відзначення 60-річчя 14 авіаційного корпусу було прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 26 березня 2003 р. № 378 за підписом на той час прем'єр-міністра України В.Януковича про затвердження Порядку підготовки і проведення за участю особового складу з використанням озброєння і військової техніки Збройних Сил потенційно небезпечних заходів у присутності цивільного населення”.

Однак військовими формуваннями України та Росії грубо порушуються вимоги пункту 4 цього Порядку про заборону проведення розважальних заходів за участю особового складу Збройних Сил, інших військових формувань з використанням авіаційної та іншої бойової техніки та озброєння.

Прикро, що Генеральним штабом Збройних Сил України не засвоєні гіркі уроки та і в подальшому приймаються рішення на проведення подібних заходів з нехтуванням вимог чинного законодавства України.

За таких обставин створені передумови для проведення спільного святкування з використанням озброєння і військової техніки Збройних Сил потенційно небезпечних заходів у присутності цивільного населення.

Тому я запитав у Міністра Оборони України: На кого було покладено загальне керівництво та хто входив до складу організаційного комітету з проведення святкових заходів відповідно до пунктів 14, 15, 16 Постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2003 № 378 “Про порядок підготовки і проведення за участю особового складу з використанням озброєння і військової техніки Збройних Сил потенційно небезпечних заходів у присутності цивільного населення”?

Яким документом передбачено та з ким було погоджено План проведення параду кораблів та військово-спортивного свята присвячені Дню ВМФ РФ?

Довідково: забороняється проведення розважальних заходів за участю особового складу Збройних Сил, інших військових формувань з використанням авіаційної та іншої бойової техніки та озброєння (пункт 4).

Ким та коли було погоджено План проведення міжнародного заходу Постановою Кабінету Міністрів України від 26.03.2003 № 378 “Про порядок підготовки і проведення за участю особового складу з використанням озброєння і військової техніки Збройних Сил потенційно небезпечних заходів у присутності цивільного населення” (пункт 18, 19)».

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: