Тарас Кузьо Науковий співробітник Центру трансатлантичних відносин (ЦТВ) Школи фундаментальних міжнародних досліджень (ШФМД) при Університеті Джонса Гопкінса

Українські популісти все ще вважають, що вони можуть бути за ЄС, але проти МВФ. Вони помиляються

Українські виборці вже давно вважають, що в своєму прагненні до влади давній політик Юлія Тимошенко зробить і скаже будь що.

Це є звичним для популістів, які зазвичай дають обіцянки, що неможливо виконати і є гнучкими в питаннях правди.

Ця характеристика демонструвалась з того часу, як Тимошенко заявила про свій намір балотуватись на посаду президента. Твердження Тимошенко, що вона є прихильницею членства в НАТО та Європейському Союзі суперечать як протоколу голосування її парламентської партії «Батьківщина», так і її власній популістській риториці. Фактично, Тимошенко не полюбляє реформи, керовані МВФ, і мало шансів, що вона прийме їх у разі обрання. Це дуже сильно зашкодить європейським надіям України.

Поганий протокол голосування «Батьківщини» у парламенті є відбитком стійкої протидії Тимошенко більшості реформ, підтриманих МВФ, починаючи з 2014 року. «Vox Ukraine» ставить Тимошенко на 330 місце з 423 українських парламентаріїв зважаючи на її голосування за реформи. Низька підтримка реформ з боку Тимошенко та Батьківщини проявляється у багатьох сферах, включаючи пенсії, охорону здоров'я, приватизацію землі, а тепер і вартість комунальних послуг.

Тимошенко продовжує традицію кожного українського президента, який проводив багатовекторну зовнішню політику, підтримуючи членство в НАТО та ЄС, але не роблячи майже нічого задля досягнення цієї мети, а в деяких випадках роблячи кроки, що підривають цю мету.

Рекламні щити Тимошенко, які підтримують членство в НАТО та ЄС, є скрізь. Тим часом вона активно агітує проти політики МВФ, використовуючи іноді риторику, подібну до Опозиційного блоку (колишня Партія регіонів). Наприклад, Тимошенко сказала: «Ціна на газ є злочином [президента Петра] Порошенка проти українців!». Іншого разу вона вигукнула: «Ми зупинимо це знущання над людьми. Громадяни матимуть газ за власною, справедливою ціною». Тимошенко продовжувала обіцяти, що, якщо вона стане президентом, ціна на газ буде у три рази нижча, але, звичайно, вона не пояснила, як це зробити.

Фінансова підтримка ЄС для України через Угоду про асоціацію та Договір про глибоку та всеохоплюючу зону вільної торгівлі завжди була обумовлена тим, що Україна спочатку домовилась з МВФ. Будь-який український політик, який намагається розділити МВФ та ЄС, є наївним чи нечесним з українським народом.

Уряди ЄС, Європи та Північної Америки підтримують вимоги МВФ та нададуть фінансову допомогу тільки після того, як Україна досягне згоди з кредитором. У своїй заяві в цьому місяці посли країн-членів «Великої сімки» в Києві (які є провідними членами НАТО та ЄС) привітали нову угоду між Україною та МВФ, назвавши її «ключовим кроком до забезпечення майбутньої економічної стабільності в Україні та продовження економічного зростання».

Нова домовленість МВФ з Україною забезпечить країні 2 мільярди доларів. Ще 2 мільярди доларів будуть надані ЄС та Світовим банком. За підсумками нової угоди з МВФ, ЄС пропонує Україні до 15 мільярдів євро протягом наступних кількох років.

Якщо Тимошенко оберуть президентом і, спираючись на свою риторику, вона відмовиться працювати з МВФ, це призведе до припинення фінансової підтримки України з боку ЄС та західних держав і буде смертельним.

Звичайно, вона може просто використовувати популістську риторику, щоб отримати владу і стати прагматиком, коли буде обрана. Зрештою, як прем'єр-міністр у 2008 році, вона підписала угоду з МВФ.

Але якщо вона буде обрана президентом, а її популістська риторика стане офіційною політикою, де Україна отримає кредит? Президент Віктор Янукович отримував величезні кредити від Росії та Китаю, але це було б політичним самогубством для будь-якого політика в сучасній Україні. Крім того, кредит МВФ не накладає геополітичних обов’язків, а російський кредит, безумовно, накладає. У грудні 2013 року ціною російського “кредиту” на суму 15 мільярдів доларів було членство України в Митному союзі СНД, який через два роки став Євразійським економічним союзом.

Відповідно до нової угоди з МВФ, Україна має прийняти бюджет на 2019 рік з дефіцитом лише 2,3 відсотка ВВП, запустити антикорупційний суд та підвищити ціни на комунальні послуги на 23,5 відсотка. Протидіючи угоді з МВФ, Тимошенко не лише протидіє підвищенню цін на комунальні послуги, вона ставить себе і Батьківщину в опозицію до бюджету та довгострокового запуску антикорупційного суду.

Після двох демократичних революцій, російської військової агресії та прогресу в європейській інтеграції українські політики, які вважають, що вони зможуть продовжувати обдурювати виборців, будуть шоковані, коли оголосять результати виборів. Війна 2014 року прибрала можливість для  українських політиків грати в ігри з багатовекторною зовнішньою політикою. Політичні кандидати та їхні політичні партії будуть оцінюватися на підставі того, як їх голосування та дії відповідають обіцянкам підтримувати рух України на Захід.
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: