Віктор Шлінчак Голова правління Інституту світової політики. Засновник «Главкома»

Порошенко пропонує обірвати ще одну формальну ниточку, яка тягла нас до імперії

Борис Ельцин і Леонід Кучма підписують Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, 31 травня 1997 року.

Як відреагує на такий розвиток подій Росія?

Денонсація окремих положень Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, яка була анонсована сьогодні Президентом Порошенком - це спроба заставити офіційну Москву юридично відмовитися від «дружбы и партнерства».

Зрозуміло, що такий хід - денонсація окремих положень, в першу чергу - політичних (а не всього договору), вимагатиме від Росії швидкої реакції. Вона може бути наступною:

а) зеркальна денонсація тих положень, які відмовляється визнавати Україна (на кшталт визнання стратегічного партнерства між країнами (ст. 1), чи положення про тісне співробітництво «з метою зміцнення міжнародного миру і безпеки» (ст. 4)) 
б) денонсація зі своєї сторони окремих положень, які вигідні Росії, наприклад, статтю 2 Договору, де виписано, що сторони «поважають територіальну цілісність одна одної і підтверджують непорушність існуючих між ними кордонів». 
в) денонсація повного тексту договору. 
г) денонсація інших двосторонніх договорів, які існують між Україною і Росією.

Скоріш за все, Росія обере варіант а).

Що ж, обірветься ще одна формальна ниточка, яка тягла нас до Імперії.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: