Олеся Яхно Політтехнологиня

Китайська гарантія безпеки для України. Пам'ятаєте про таку?

Українсько-китайські відносини ніколи не були особливо тісними
фото з відкритих джерел

Поза сумнівом, що Сі знав про підготовку вторгнення Росії в лютому

Financial Times нагадав про спільну декларацію Києва та Пекіна у 2013 році.

Декларацію про те, що Китай ніколи не використовуватиме ядерну зброю проти України та/або загрожуватиме використанням її проти України. Також Китай дав гарантії безпеки Україні на випадок виникнення цієї загрози з боку третьої країни.

Де той 2013-й? – скажете ви. Проте в Китаї, на відміну від Росії, ніхто не заявляв про те, що в Україні стався держпереворот, а отже – можна начхати на все міжнародне право.

Китай, звичайно, ще той «товариш». Поза сумнівом, що Сі знав про підготовку вторгнення Росії в лютому. Однак війна пішла вже поза всіма планами РФ, і її затяжна форма, а тим більше постійні загрози використання ядерної зброї – навряд чи входить до планів Китаю та Індії. А значить – доведеться чіткіше визначитися зі своєю позицією.

У цій статті китайський проурядовий експерт каже, що «Пекін може використовувати свій тиск на Москву, щоб вона відмовилася від планів застосування ядерної зброї, але принагідно натякає, що в цьому випадку НАТО має відмовитися від подальшого розширення».

Зв'язок із НАТО – це, звичайно, така проросійська риторика. Усім зрозуміло, що причинно-наслідковий зв'язок – прямо зворотний. Спочатку Росія розпочала війну, а потім уже НАТО почав переглядати свою безпекову стратегію. Але роль Китаю справді може бути значущою у темі шантажу РФ ядерною зброєю. За всіх претензій до Китаю Пекін дотримується політики незастосування ядерної зброї вже понад 50 років.

Читайте також: Третя п’ятирічка товариша Сі. Що відбулося у Китаї і чого тепер чекати світу
Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: