Олеся Яхно Політтехнологиня

Скільки ще світ буде пробачати Росії ядерний шантаж?

Путін постійно погрожує ядерною зброєю
колаж: Радіо Свобода

Росія ще у 2014 році порушила головний поствоєнний принцип світової системи

Читаю: Лідери 20 найбільших економік світу наступного тижня засудять застосування або будь-які погрози застосування ядерної зброї.

Засудити – недостатньо. Потрібні дієві механізми. Засуджували – уже не раз.

Власне, буквально напередодні вторгнення Росії. Сама ж РФ разом з США, Великобританією, Китаєм та Францією як постійні члени РБ ООН зробили спільну заяву (на початку січня) щодо проблеми подальшого поширення ядерної зброї.

У тій заяві тоді йшлося про те, що «країни вважають своєю основною відповідальністю уникнення війни між ядерними державами та скорочення стратегічних ризиків, щоб спільно працювати над створенням атмосфери безпеки».

І що далі? Далі ми бачимо ядерні погрози усьому світові. Росія ще у 2014 році, анексувавши Крим у 2014 році та розв'язавши війну на Донбасі, порушила головний поствоєнний принцип світової системи (після Другої Світової війни) – коли великі країни з ядерним статусом виконували функцію гарантів безпеки. Перехід РФ до статусу суб'єкта агресії показав, що міжнародне право не працює, і навпаки – послужило приводом для думки, що тільки ядерний статус може бути гарантією.

Читайте також:

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: