Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Про об`єднання церков

Сьогодні, виступаючи на урочистій Академії з нагоди випуску КПБА, Патріарх Філарет торкнувся питання церковного об'єднання.

Сьогодні, виступаючи на урочистій Академії з нагоди випуску КПБА, Патріарх Філарет торкнувся питання церковного об'єднання. Він сказав, що Київський Патріархат - за об'єднання, і що невдовзі Синод прийме рішення про скликання Об'єднавчого Собору. "Ми за об'єднання. І УАПЦ заявила, що вона за об'єднання. А це означає, що треба об'єднуватися - якщо є правдиве бажання, а не лише слова. І Комісії підготували пропозиції, як це зробити. Ми ці пропозиції підтримуємо. І чекаємо, що і УАПЦ їх підтримає - до 30 червня прийме відповідне рішення. А якщо хто не хоче об'єднуватись і шукає різні причини щоб цього не робити - то ми нікого примушувати не хочемо. Нехай прямо скажуть, що зараз об'єднання не хочуть – і нехай люди знають правду, хто за об'єднання, а хто - ні".

"Церковне об'єднання буде – підкреслив Патріарх. – Хоче хтось чи ні, а Бог поставить всіх у такі умови, що іншого шляху, ніж мати єдину Помісну Церкву, не буде. Це стосується і УАПЦ, і Московського Патріархату. Ми повинні пам'ятати, що Бог керує Церквою, бо вона – Його, а всі ми, патріархи, митрополити, архієреї, священики - Його служителі, щоб виконувати Його, а не свою власну волю".

"Комуністи теж не хотіли щоб Церква існувала. І щоб незалежна Україна була - не хотіли. Але Бог влаштував так, що ті ж комуністи і за свободу совісті проголосували, і за незалежність.

І Янукович теж не хотів діалогу з народом. Він на круглі столи ходив, говорив про порозуміння, а сам готував розгін Майдану. І що з того, що він не хотів того, чого хотів народ? Переміг народ, бо за ним була правда, а за Януковичем - омана, неправда.

Так і тут - Бог бачить кожне серце і думку. І знає, хто говорить так як думає, а хто лукавить – говорить одне, а думає інше. Хто говорить свої думки, а хто слухається лукавих порад ворогів України. І рано чи пізно всіх виявить - хто щирий, а хто ні.

Народ ще на Майдані скандував: Єдність! Єдність! І народ хоче цієї єдності. А хто не хоче - його справа, але як казав Христос Павлу: тяжко тобі йти проти рожна, тобто противитись правді. Павло навернувся до правди – і це було йому благо. А Пилат, Ірод та інші не навернулись, хоч і чули правду – і тому були осуджені.

Правда в тому, що має бути єдина Помісна Церква. І хто цьому єднанню сприятиме, той добре робить, а хто противиться, то як казав Гамалиїл: бійтеся, щоб не виявилися ви противниками Божими".

Источник: Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: