Митрополит Євстратій (Зоря) Митрополит Православної церкви України

Всеправославний собор готують 50 років, а Кирило все ще не готовий

РПЦ є прикладом авторитарного правління і зневаги до принципу соборності

Все правильно сказав Румунський Патріарх.

Канонами передбачене проведення регулярних соборів, але Всеправославний собор готують 50 років та досі кажуть, як п. Кирил, що він не готовий...

У давні часи важко було збирати собори всієї Церкви хоча б через складність подорожування. Нині ж замість місяців дорога забирає години, листи замість місяців передаються за секунди, можна безпосередньо говорити з людиною, яка перебуває за тисячі кілометрів від тебе. В таких умовах Собори всієї Православної Церкви мають бути не виключенням, а нормою - як регулярними є Помісні, Архієрейські собори, засідання Синодів у всіх Помісних Церквах.

Щодо підготовки до Собору, то краще би п. Кирил мовчав зі своєю критикою. За ТИЖДЕНЬ відбудеться Архієрейський Собор РПЦ – і хоч одна з вимог до його підготовки виконана за тими критеріями, які він висуває до підготовки Всеправославного собору?

Зрештою, сама РПЦ є прикладом авторитарного правління і зневаги до принципу соборності. Про що відкрито каже до недавнього часу наближений до п. Кирила, а нині опальний прот. Чаплін. За Статутом РПЦ редакції 1988 р. Помісні Собори мали збиратися раз на 5 років. В реальності ж Собори збирали лише з нагоди смерті одного Патріарха та виборів іншого. Між 1990 і 2009 роками не було ЖОДНОГО, а мало бути ТРИ! Згодом навіть Статут змінили, щоби відкинути сам привід до регулярності.

Щодо нахвалюваної п. Кирилом "Міжсоборної присутності", то вона в умовах його правління в РПЦ має таке ж відношення до соборності, як розчинна кава – до натуральної. Ніби й кава, але…

Тому все вірно сказав Румунський Патріарх (його цитує religion.in.ua):

«За периодичность Всеправославных Соборов высказался румынский Патриарх Даниил. Он сказал, что "есть некоторые богословы, православные монахи и миряне (додам від себе - і п. Кирил, яки саме перед цим у промові заявляв подібне – АЄ), которые считают, что Всеправославный Собор не нужен в это время, или что он не был достаточно подготовлен", хотя, отметил глава Румынской Церкви, эта подготовка длится уже более 50 лет.

Патриарх Даниил призвал к восстановлению канонического порядка: "Чтобы подчеркнуть необходимость проведения грядущего Святого и Великого Собора (Синода), вспомним, что соборность (sinodalitatea conciliaritatea) это каноническая норма церковной жизни во всех автокефальных православных Церквах. Сегодня, тем самым, соборность должна стать правилом православия на всеобщем уровне. Это должно быть правило периодических соборных встреч - каждые 5, 7 или 10 лет. С этой точки зрения необходимо рассматривать грядущий Святой и Великий Собор не как якобы эсхатологическое событие (которое предшествует концу света), но как историческое событие, важное для развития практики соборности на всеправославном уровне", цитирует его Рatriarhia.ro»

Facebook

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: