Covid-19: чому люди хворіють по-різному

Пандемія
Covid-19: чому люди хворіють по-різному
В країнах Європи вже спостерігаються ознаки початку другої хвилі Covid-19
Фото: EFE

Маски, вакцинація та дистанція. Про що говорять нові дослідження

Всесвітня організація охорони здоров'я констатувала  початок другої хвилі коронавірусу у світі. За словами представника Європейського бюро ВООЗ Олега Стороженка, деякі країни переживають вже навіть третю хвилю.

«Друга хвиля в багатьох країнах почалася тоді, коли почали пом'якшувати карантинні заходи. Ми бачили певний прогрес у контролі над інфекцією у квітні-травні цього року, але під тиском економічних обставин уряди послабили заходи, статистика захворювання пішла вгору, і ми можемо розцінювати це як другу хвилю. Деякі країни переживають вже третю хвилю», – сказав  він.

Однією з причин зростання захворюваності експерт назвав відпустки, з яких люди поверталися інфікованими. «Також ми з тривогою очікуємо навчального року. Нам ще належить вивчити, як відкриття шкіл і вищих навчальних закладів впливає на поширення інфекції, і які заходи можуть бути введені додатково, щоб контролювати захворювання», уточнив Стороженко.

Напередодні глава МОЗ Максим Степанов заявив, що в Україні, як і в країнах Європи, вже спостерігаються ознаки початку другої хвилі коронавірусу, хоча вона очікувалася в середині осені. Поки ж світові лідери намагаються взяти під контроль пандемію, дослідники працюють над з’ясуванням досі невивченої інфекції, адже людство досі знає про Covid-19 не так і багато, пише CNN.

Загадка вакцинації

Одна із загадок: чому люди хворіють настільки по-різному – хтось переносить недугу безсимптомно і навіть не знає, що перехворів, а інші внаслідок Covid-19 опиняються на межі життя і смерті. Доктор Ендрю Байдлі, провідний фахівець з інфекційних захворювань американської клініки Майо, вважає, що велике значення має попередня (до моменту зараження) вакцинація людини.

«Наша команда виявила, що люди, які раніше робили щеплення різними вакцинами – проти пневмококів, грипу, гепатиту тощо – менше ризикують захворіти на коронавірусну інфекцію. Це називається імунна підготовка. Йдеться про те, як ваша імунна система створює ефективну реакцію для боротьби з інфекціями», – зазначив Бадлі.

«Можна провести аналогію між імунною системою і м’язом. Чим більше ви тренуєте цей м'яз, тим сильнішим він буде у потрібний момент», – додав експерт.

Остаточних доказів теорії про те, що щеплення різними вакцинами здатне підвищити імунітет проти Covid-19, нема, однак таку думку поділяє багато науковців. Минулого місяця американські дослідники виявили, що в країнах, де багатьом людям було зроблено вакцину проти туберкульозу Bacillus Calmette-Guerin (BCG), спостерігається менша смертність від коронавірусу.

Маски мають значення

Наявність щеплень – не єдиний значущий фактор для перебігу хвороби. Доктор Моніка Ганді, фахівець з інфекційних хвороб Каліфорнійського університету, працювала з командою дослідників над з’ясуванням, чому близько 40% людей, інфікованих коронавірусом, хворіють безсимптомно (за даними Центру контролю та профілактики захворювань США за липень).

Маски: просте рішення довело свою дієвістьМаски: просте рішення довело свою дієвість

Команда Ганді дійшла висновку: чималу роль відіграє... банальне носіння масок. «Маска здатна зменшити кількість вірусу, яка потрапляє в організм. Відтак, організм може легко впоратися із незначною дозою, і результатом цього стануть незначні симптоми або повна їхня відсутність», – пояснила фахівчиня.

 «Наразі нам нема що святкувати»

Станом на сьогодні понад 5 млн американців отримали позитивний результат тестів на коронавірус, щонайменше 164 тис. померли. Середня кількість нових випадків вірусної хвороби у США складає понад 54 тис. на добу. Це, до слова, менше, аніж у липні, тоді реєструвалось по 65 тис. на день.

Однак середні показники кількості летальних випадків від коронавірусу зберігаються на високому рівні досі – понад 1000 смертей щодоби більше двох тижнів.

США стали світовими антилідерами за кількістю летальних випадків через коронавірусСША стали світовими антилідерами за кількістю летальних випадків через коронавірус

«Нам нема що святкувати вже тому, що ми щодня маємо по 50 тис. нових випадків на день. У нас величезні показники захворюваності та смертності  просто зараз, і аналогічна ситуація прогнозується і на наступні тижні», – констатує доктор Рошель Валенський, начальник відділу інфекційних захворювань в загальній лікарні штату Массачусетс.

Згідно з даними дослідження, опублікованого у журналі PLOS , до 80% американців вже заразилися б Covid-19, якби держава не вдалася до політики фізичного дистанціювання. Дослідники з Гарвардського університету встановили, що кожен штат США в березні ухвалив принаймні однин захід фізичного дистанціювання, щоб уповільнити поширення пандемії.

«Результати показують, що терміни виданих урядом наказів (щодо заходів з дотримання фізичної дистанції) сильно співвідносяться зі скороченням як випадків зараження, так і випадків смерті. Іншими словами, ці заходи спрацьовують», –  констатує доктор Марк Дж. Сєднер, співавтор дослідження Гарвардської медичної школи та лікар-інфекціоніст в загальній лікарні штату Массачусетс. За його словами, вже через тиждень після початку запровадження політики фізичного дистанціювання коефіцієнт смертності знижувався на 2% на день.

Окремої уваги заслуговують спалахи в будинках для літніх людей. Американська асоціація охорони здоров'я та Центр з контролю та профілактики захворювань в США наполягають на створенні окремої програми захисту таких закладів.

Нові щотижневі випадки Covid-19 в будинках для літніх знизилися з 9 072 ( станом на кінець травня) до 5 468 (станом на 21 червня), але потім зросли до 8 628 за тиждень (станом на середину липня). У Центру контролю та профілактики захворювань є побоювання, що кількість випадків зростатиме у таких закладах і надалі.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: