Найбільший виробник кольорових металів у Росії виводить бізнес у Китай

Найбільший виробник кольорових металів у Росії виводить бізнес у Китай
Російський гірничо-металургійний гігант «Норнікель»
фото з відкритих джерел

Перенесення потужностей до Китаю дасть змогу Потаніну уникнути санкцій

Через відмову західних постачальників технологій, а також під тиском нових санкцій, російський гірничо-металургійний гігант «Норнікель» вирішив закрити мідний завод під Норильськом і побудувати новий у Китаї. Про це повідомив найбільший акціонер та голова компанії Володимир Потанін в інтерв'ю російському «Інтерфаксу», пише The Moscow Times. 

«Норнікель» не зміг знайти рішення для  модернізації цього заводу та завершення сірчаної програми.

Перенесення потужностей до Китаю дозволить Потаніну побудувати завод за доступною технологією, забезпечить близькість до ринку збуту, вирішить питання з можливими санкціями, а також продовжить ланцюжок вартості для «Норнікеля», дозволивши увійти до батарейного бізнесу.

Для реалізації проєкту у Китаї, за словами голови «Норнікелю», планується створити спільне підприємство. Також планується, що компанія постачатиме новому заводу сировину через Північний морський шлях.

Читайте також: Патріарх Кирило не розуміє, чому йому заборонили поїздки до ЄС

Закриття заводу в Росії та будівництво нового заводу в Китаї буде синхронізовано: нові потужності в Китаї планується збудувати до середини 2027 року, підготувавши логістику.  

Сірчана програма – це комплексний екологічний проєкт щодо зниження викидів діоксиду сірки на всіх підприємствах «Норнікелю». Планувалося, що технології цієї програми дозволять вловлювати не менше 99 відсотків діоксиду сірки з відхідних газів основних плавильних агрегатів підприємств. 

Нагадаємо, Європейський Союз готує 14-й пакет санкцій проти Росії. Сюди, ймовірно, ввійдуть нові покарання для порушників, які обходить санкційні обмеження.

Високопоставлений чиновник ЄС на брифінгу повідомив, що новий пакет включатиме каральні заходи проти тих, хто обходить наявні санкції проти Росії.

Водночас посадовець додав, що список осіб і організацій, чиї активи в ЄС мають бути заморожені, також, імовірно, буде знову розширено.

До слова, Рада ЄС остаточно затвердила закон про мінімальні правила покарання за порушення або обхід санкцій Євросоюзу.

У той час посилення американських санкцій змушує Росію грати в хованки. Поставками нафти до Індії, які найбільше постраждали від введення Вашингтоном обмежувальних заходів щодо російського тіньового флоту, останніми місяцями почали займатися нові, раніше нікому не відомі компанії. Про це пише Bloomberg з посиланням на трейдерів в Азійському регіоні та представників індійських нафтопереробних компаній.

Читайте також: Таємниче судно в Балтійському морі: шведи б'ють на сполох через «сюрприз» від росіян

Наприклад, за їхніми словами, у січні-лютому великі обсяги для приватних та державних індійських НПЗ перевозили три раніше невідомі фірми: Blackford, Black Pearl та Vertex. Навряд чи вони проіснують довго – швидше за все кілька місяців, вважають учасники галузі.

Перевізники користуються легкістю реєстрації нових підприємств у таких містах, як Дубай та Гонконг. Інша перевага дрібних фірм полягає в тому, що їх легко замінити, багато хто існує менше року, каже Віктор Катона, провідний аналітик ринку сирої нафти Kpler.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: