Україна та США підписали декларацію про спільне виробництво зброї

Україна та США підписали декларацію про спільне виробництво зброї
Документ підписали у межах американсько-української конференції оборонно-промислової бази у Вашингтоні
фото з відкритих джерел

Угода має сприяти побудові в Україні виробничих спроможностей забезпечувати власні Збройні Сили необхідною зброєю – зокрема, критично необхідними боєприпасами

Україна і США підписали меморандум про спільне виробництво зброї та обмін технічними даними. Відповідну декларацію підписали Пентагон, Міністерство оборони України й Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України, повідомили міністр Рустем Умєров та пресслужба Білого дому.

Українська сторона підписала меморандум із Міністерством оборони США про співробітництво щодо спільного виробництва та обміну технічними даними. Документ має сприяти побудові в Україні виробничих спроможностей забезпечувати власні Збройні Сили необхідною зброєю. Йдеться про протиповітряну оборону, ремонт та технічне обслуговування техніки та виробництво критично важливих боєприпасів. Також угода передбачає виробництво гібридних систем ППО. Зазначається, що Україні вже надали технології для початку виробництва таких систем у рамках програми FrankenSAM.

Документ підписали у межах американсько-української конференції оборонно-промислової бази у Вашингтоні, яка зібрала близько 350 представників промисловості та уряду США, України та Європи. На самому заході йшла мова про збільшення виробництва зброї для підтримки України.

Міністр оборони США Ллойд Остін
Міністр оборони США Ллойд Остін
фото з відкритих джерел

Вашингтон зазначає, що Державний департамент планує надіслати радника до Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України для прискорення переходу Києва до оперативно сумісних військових сил, боротьби з корупцією та залучення іноземних інвестицій. Окрім того, США створили міжвідомчу команду, яка підтримуватиме промисловість, українських та інших партнерів, що готові до угод та експортних вимог для оборонного комплексу України.

«Україна – єдина країна світу, яка б’ється у широкомасштабній війні проти ворога, який має потужну індустрію. Для нас питанням виживання є створення військової індустрії, яка відповідає масштабу промислових потужностей ворога. Ми потребуємо потужної Промислової Коаліції, щоб об’єднати зусилля у боротьбі проти російського терору», – заявив у Вашингтоні Міністр оборони України Рустем Умєров.

Міноборони України очікує подальшого підписання домовленостей щодо локалізації виробництв із низкою великих американських компаній-виробників озброєння та військової техніки
Міноборони України очікує подальшого підписання домовленостей щодо локалізації виробництв із низкою великих американських компаній-виробників озброєння та військової техніки
фото з відкритих джерел

«Локалізація оборонної промисловості в Україні була визначена одним із головних пріоритетів нашої команди, коли я вступив на посаду Міністра оборони у вересні. Наступного року виділяємо безпрецедентний бюджет на розвиток оборонного виробництва», – додав очільник оборонного відомства.

Що таке програма FrankenSAM?

У жовтні цього року американська газета The New York Times писала, що Україна спільно із США створили гібридну систему протиповітряної оборони, яка поєднує в собі передові західні ракети класу «земля-повітря» з модернізованими пусковими установками або радарами радянської епохи.

Проєкт реалізує три зенітно-ракетні комплекси — інтеграцію до ЗРК «Бук» ракет RIM-7 Sea Sparrow, обʼєднання ракети «повітря-повітря» AIM-9M з радянською радіолокаційною системою, а також ще один, який називають найпотужнішим. Ймовірно, він має елементи ЗРК Patriot. За даними медіа, ракету Patriot інтегрують у пускову станцію, яка працює зі старішими українськими радіолокаційними системами вітчизняного виробництва.

Офіційний представник Пентагону казав, що випробування такої системи у жовтні цього року були успішними. Зазначається, що варіанти гібридних систем ППО пройшли випробування на військових базах у США та мали бути доставлені до України восени.

Раніше Білий дім відповів, чи зможуть США надавати зброю Україні без нового фінансування.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

«Зараз усі сили мають бути кинуті на те, щоб отримати початок переговорів про членство в ЄС – і розпочати їх»
Вступ України до НАТО і ЄС означатиме поразку Путіна. І ось чому
Основний час напруженої гри завершився з рахунком 0:0, а в овертаймі Україна пропустила
Збірна України з хокею у напруженому матчі поступилася італійцям
За словами неназваного високопосадовця, грудневе рішення про початок перемовин перебуває під загрозою
Євросоюз може відкласти рішення про початок перемовин з Україною щодо вступу – Reuters
6 листопада розпочалася акція протесту польських перевізників
Польські перевізники повністю заблокували рух вантажівок на двох пунктах пропуску
Кемерон у 2010 року очолив коаліційний уряд з ліберальними демократами, ставши наймолодшим прем'єр-міністром країни за останні роки
Колишній прем’єр Британії Кемерон очолив МЗС країни: Сунак проводить кадрові перестановки
Данілов наголосив, що Захід не повинен боятися Росію і брати в цьому приклад з України
Китай-Росія-Іран: Данілов попередив світ про нову загрозу
Михайло Касьянов: «Я хочу вірити в те, що Україна доб'ється своєї перемоги»
Експрем'єр Росії спрогнозував, коли в Україні закінчиться війна
Макрон хоче продавати свої військові літаки Rafale до Казахстану та Узбекистану
Франція готується поставляти винищувачі у сусідні із Росією країни
Прибувши трохи раніше запланованого терміну, Штайнмаєр чекав під палючим сонцем біля дверей літака Airbus A350 Бундесверу майже півгодини
Президента Німеччини Штайнмайєра забули зустріти в аеропорту Катара (відео)
Дата публікації новини: