31 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони

31 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони
31 липня – День народження Гаррі Поттера
фото: Pixabay

У цей день не можна влаштовувати гучні вечірки і багатолюдні застілля

У понеділок 31 липня світ відзначає День народження Гаррі Поттера, Міжнародний день африканської жінки, Всесвітній день рейнджера і День безпородної собаки. Православні християни вшановуються пам’ять святого Омеляна.

День народження Гаррі Поттера

31 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 1
фото: KPA / Global Look Press

Згідно з сюжетом книги, він з’явився на світ 31 липня 1980 року, тож його фанати заснували особливе свято — День народження Гаррі Поттера і щороку відзначають його 31 липня.

В один день з маленьким чарівником народилася й сама майбутня письменниця – авторка поттеріани Джоан Роулінг, але сталося це в 1965 році у британському місті Йейт.

За задумом авторки, сюжет книг про Гаррі Поттера мав охопити сім років його життя, починаючи з 11-річчя. Юного чарівника письменниця наділила найкращими людськими якостями – це розум, доброта і сильний дух хлопця, якому неможливо не співпереживати. 

День безпородної собаки

31 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 2
фото: Wikimedia Commons

31 липня кожного року світ відзначає неофіційне свято День безпородної собаки. Під час вибору домашнього улюбленця люди найчастіше роблять вибір на користь породистих песиків, а безпородні собачки загалом стають мешканцями вулиць та притулків для тварин. 

Мета Дня безпородного собаки - привернути увагу суспільства до позитивних якостей дворових собак, закликати людей брати їх із притулків або з вулиць, привернути увагу до проблем цих тварин (голод, холод, відсутність спілкування з людиною, шкуродерство тощо).

Всесвітній день рейнджерів

31 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 3
фото: Freepik

Щорічно 31 липня відзначається професійне свято – Всесвітній день рейнджерів. Подію започаткувала Міжнародна федерація рейнджерів у 2007 році. Рейнджер – людина, що займається інспектуванням заповідних зон, національних парків тощо. Завданнями рейнджера є захист диких тварин та збереження їх від браконьєрів і негативного впливу цивілізації.

Всесвітній день рейнджерів покликаний привернути увагу людства до цієї важливої професії. Сьогодні варто подякувати рейнджерам за їхню нелегку працю на благо природи та вшанувати пам’ять загиблих у ході служби інспекторів.

День африканської жінки

31 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 4
фото: Freepik

Також 31 липня кожного року світ відзначає День африканської жінки. Рішення започаткувати цю подію прийняла Всеафриканська конференція жінок в Дар-ес-Саламі (Танзанія) у 1962 році.

Мета дня – привернути суспільну увагу до африканок; допомогти африканським жінкам у подоланні проблем утисків прав та дискримінації; вшанувати пам’ять жінок з Африки, які мужньо пережили рабство та упереджене ставлення; наголосити на важливості поваги до людини, незалежно від її раси.

Яке сьогодні церковне свято

31 липня: яке сьогодні свято, традиції та заборони фото 5
фото з відкритих джерел

31 липня в народному календарі – Омеляна. 

Святий Омелян постраждав за віру під час гонінь, організованих у відношенні християн імператором Юліаном Відступником в IV столітті. Відомо, що тоді імператор розіслав указ, згідно з яким, всі послідовники Христа повинні бути віддані карі. В цей час Омелян проживав в місті Доростолі близько Дунаю. Указ зачитали на міській площі, і Омелян, обурений рішенням імператора, відправився на капище, де поклонялися язичницьким богам, розбив ідолів і перекинув вівтарі. Городяни-язичники, побачивши це, вирішили, що влаштував погром селянин, який проходив повз, і почали бити його.

Однак Омелян зізнався у скоєному вчинку, і невинну людину відпустили. Самого ж Омеляна довго били, а потім відправили на суд, засудивши до спалення. Однак Бог зберіг життя Омеляну, а вогонь, у свою чергу, вразив язичників, які прийшли поглянути на страту. Після того, як вогонь згас, Омелян ліг на вугілля і помер.

Читайте також: Церковний календар на серпень. Які релігійні свята відзначатимуть українці

Традиції свята

У цей час закінчувалася жнива і люди колективно освячували свої серпи, щоб знаряддя праці послужили їм і на наступний рік. На Омеляна активно тривала заготівля різних солінь і варення, адже зима була не за горами.

Обов'язково топили бані, парили віники з трав і квітів, змивали страдну втому.

Що не можна робити

  • Не можна в цей день входити в баню з натільним хрестом. Банник – дух лазні – може прогніватися і задушити.
  • Не можна підмітати у хаті підлогу.
  • Не варто виходити на вулицю після заходу сонця.

Народні прикмети

  • Спека на Омеляна – в грудні будуть сильні морози.
  • Шишки тільки на верхівках дерева – морози будуть не раніше січня.
  • Листя на березі починає жовтіти – до ранньої осені.

Іменини

Іменини у Мирона, Афанасія, Степана, Кузьми та Івана.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: