Хвилина мовчання: згадаймо ветерана АТО Олександра Бондаренка з Херсона

Хвилина мовчання: згадаймо ветерана АТО Олександра Бондаренка з Херсона
На війні Олександр став снайпером
фото: Віктор Залевський

Чоловік після смерті дружини сам виховував доньку

Щодня о 9 ранку українці вшановують пам’ять усіх, чиє життя забрала російсько-українська війна. Нині згадаємо Олександра Бондаренка.

Боєць Нацгвардії України, ветеран АТО 53-річний херсонець Олександр Бондаренко (позивний Монах) загинув під час виконання бойового завдання 7 квітня 2022 року на Донецькому напрямку.

Чоловік був патріотом і добросовісною людиною. А ще сповідував буддизм і понад усе любив свою доньку Анну, яку виховував сам після смерті дружини.

Олександр із донькою
Олександр із донькою
фото: Укрінформ

«Коли я була маленька, він якось сказав мені, що коли помре, то хоче, щоб його кремували. Я так і зробила. Ми розвіяли прах на одному з пагорбів Києва», – розповіла донька.

Анна завжди була татовою донькою, вона з двійнят – її сестричка трохи не дожила до трьох років. Оскільки мама із сестрою були по лікарнях, то перші кілька років свого життя дівчинка жила з татом. Вона згадує, як батько читав їй казки й турбувався про неї, як робив все, щоб вона здобула найкращу освіту, при цьому багато в чому собі відмовляв.

До війни він працював на українсько-литовському підприємстві в Миколаєві, був комерційним директором. Взагалі, мав освіту ветеринара та агронома.

У 2014 році став добровольцем у батальйоні «Донбас». Рідним не сказав, що пішов на війну – для них він був просто на перепідготовці в армії. Потім, при виході з Іловайська, у так званому «зеленому коридорі» отримав поранення. Про все це його рідні дізналися з телесюжету, коли Бондаренко уже був у госпіталі.

На війні Олександр став снайпером. Місяць підготовки, а потім – Google у поміч, як він розповідав.

З армії пішов у 2015 році (коли мав рушати вже на третю ротацію): важко захворіла дружина, за два роки її не стало.

«Мама померла, потім дідусь помер, який з нами жив – мамин тато, ми вдвох залишилися. Тата батьки померли вже давно. Потім я – на навчання в університет і він повернувся в армію у 2019 році, відразу на Схід», – зауважила Анна. І знову Олександр переконував доньку, що далеко від лінії фронту навчає молодих бійців.

Олександр Бондаренко був головою обласної асоціації об'єднань ветеранів учасників бойових дій на Сході
Олександр Бондаренко був головою обласної асоціації об'єднань ветеранів учасників бойових дій на Сході
фото: Укрінформ

«Батько загинув 7 квітня минулого року, – зауважила Анна. – Напередодні ми з ним поговорили 27 с. Він сказав, що їде на завдання. А вже наступного дня мені подзвонив його командир і сказав, що машину, в якій був тато, обстріляли з міномета. П’ятеро бійців, які в ній їхали, загинули… Я була на вулиці, коли отримала цей дзвінок. Зі мною сталася істерика. З Конотопа, де я тоді жила, приїхала в Київ, а звідси вже з лікарем Всеволодом Стеблюком, який знав мого тата, на його медичній Жужі-2 – в Дніпро, на впізнання. Мені показали обличчя тата. Це був він...»

«Главком» долучається до хвилини мовчання. Ми вшановуємо памʼять усіх українців, які загинули у боротьбі за Батьківщину. Ми згадуємо загиблих від рук російських загарбників, запалюємо свічки пам’яті та схиляємо голови у скорботі під час загальнонаціональної хвилини мовчання, вшановуючи світлу пам’ять громадян України, які віддали життя за свободу і незалежність держави: усіх військових, цивільних та дітей, усіх, хто загинув в боротьбі з російськими окупантами та внаслідок нападу ворожих військ на українські міста і села.

Читайте також: Хвилина мовчання: згадаймо Івана Чеканюка, який став на захист України у 2014 році

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: