Олександра Струмчинська: Українці завжди користувались чужим. Час створити власну соцмережу

Олександра Струмчинська: Українці завжди користувались чужим. Час створити власну соцмережу

Співзасновниця «замороженого» проекту Ukrainians розповіла про нову соцмережу, яку презентують 29-го вересня

Відколи Петро Порошенко видав указ про заборону в Україні російських ресурсів «Одноклассники» та Vkontakte, кмітливі українці намагаються створити щось їм на заміну, аби заповнити нішу, що звільнилася. Частина українських користувачів російських мереж перейшли до Facebook, частина досі користуються забороненими сайтами.

Очевидно, що ідея загальноукраїнського ресурсу, який би мав схожий до Vkontakte функціонал подобається багатьом. Один за одним як гриби після дощу в Україні анонсуються проекти («Українці», «Вреале», «Усі тут», «Сусіди», Yachudо…), та вони не отримують необхідної  підтримки у користувачів. Ці соцмережі дуже схожі між собою та не пропонують українцям нічого нового.

Донедавна, проект Ukrainians позиціонував себе, як нову соцмережу, яка зможе об’єднати українців. Першу версію української соцмережі представили на початку червня, через тиждень після запуску в ній зареєструвалися понад 100 тисяч користувачів. Проте, сайт проіснував недовго. На початку вересня канадська компанія StartupSoft, яка є співзасновником соцмережі і її розробником, відмовилася від самостійного розвитку проекту і від можливості передати його іншій стороні. На момент закриття Ukrainians налічувала 397 тисяч користувачів.

«Главком» поспілкувався із співзасновницею соціальної мережі Ukrainians Олександрою Струмчинською про те, чому амбітний мережевий проект більше не існує та про нову соцмережу, яку мають представити українцям вже наприкінці вересня.

Чому Ukrainians не буде далі розвиватися?

На початку минулого тижня ми оголосили про завершення проекту, про припинення розробки  Ukrainians. Заяву було зроблено на тлі того, що соціальна мережа в такому форматі не мала успішного майбутнього. Керівництво компанії-розробника заявило, що вони не бачать перспективи. Конкретно цей продукт в такому форматі не зможе конкурувати з нинішніми гігантами на ринку – Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn і так далі. Це було рішення по суті лише керівництва компанії-розробника. Моя думка була іншою, оскільки продукт ще не був готовий, але вже показав результати, які ми не передбачали. Тому я почала шукати альтернативи з продовження проекту Ukrainians.

Як так сталося, що компанія-розробник навіть не дочекалась проміжних результатів, але вирішила припинити проект?

Сили змінити їхнє рішення в мене не було, тому довелось змиритися.

Розробити соцмережу доволі дороге задоволення. Скільки встигли вкласти грошей і хто їх вкладав?

Компанія-розробник сама ж і фінансувала проект. Яка це була сума, я не можу сказати, оскільки це комерційна таємниця.

Олександра СтрумчинськаОлександра Струмчинська

На вашу думку, Ukrainians не стала популярною через те, що багато в чому наслідувала Vkontakte?

Однозначно провалом я цей проект не вважаю. Це стартап. Якщо успіх – це кльово, якщо неуспіх – це дуже хороший досвід.

Чи є шанс в майбутньому відновити проект?

За останньою інформацією, яку я бачила на офіційних сторінках мережі, керівництво компанії опублікувало «інфу», що готові передати, продати комусь мережу. Однозначно, можу тут сказати, що якщо навіть хтось забажає купити цей проект,він розвиватиметься без моєї участі. Я долучаюся до реалізації іншого проекту.

Розкажіть детальніше про новий проект «Є.своє». Буквально через кілька днів після новини про закриття Ukrainians, з’являється новина про інший проект. Звідки він з’явився?

Узагалі після моєї заяви про закриття Ukrainians я отримала багато відгуків. Українці були обурені. Я також сподівалась на продовження проекту. Одним із варіантів було приєднатись до якогось іншого проекту, який має приблизно такий самий напрямок. Одним із проектів, який надихнув мене на подальшу роботу був «Є.своє». Цей проект об’єднає не лише українців, а і громадян інших держав, тобто це не буде суто локальна українська соціальна мережа із бізнесовим направленням. Презентація мережі відбудеться 29-го вересня у Києві. Вже тоді користувачам буде доступний великий перелік функцій, набагато більший, ніж на сьогодні мала змогу розробити соціальна мережа Ukrainians. Варто сказати, що музика та кіно будуть легальними. Кожен користувач, якщо в нього буде така потреба, матиме змогу заробляти кошти. Ми запропонуємо певний набір інструментів як для початку власного бізнесу, так і для покращення ефективності роботи вже наявного. На першому етапі, під час старту, будуть інтегровані різні додатки, цікаві ігри, корисні програми.

Розробка проекту почалася не вчора, а ще в травні цього року. Просто вирішили оголосити про старт проекту майже на фінальній стадії.

Хто займається розробкою? Українські програмісти?

Над проектом працюють програмісти з двох великих міст. Вони українці. Ідеологи цього проекту також українці, серед яких є навіть волонтери. Про конкретні імена, міста буде оголошено під час презентації проекту.

Чим кардинально буде відрізнятися «Є.своє» від Ukrainians і інших мереж?

Взагалі кардинально іншим підходом. Поняття соціальної мережі в деякій мірі зводиться до можливості комунікувати в певній сфері. «Є.своє» буде більше ніж соціальна мережа.

Чим будете зацікавлювати людей, щоб вони переходили, наприклад, із Facebook до вашого нового ресурсу?

Відносно Facebook тут варто сказати, що велику роль відіграє легальний контент. Музика та кіно. Коли вони будуть легальними, ми матимемо ресурс, який задовольнить потребу, яку не може задовольнити Facebook на цьому етапі. Це потреба нашого ринку, яка залишається.

Тобто те, що частково було у Vkontakte?

Так, саме так.

Як саме буде захищено дані користувачів від зламів та викрадення інформації?

У нас будуть власні серверні потужності.

Навіщо українцям потрібна власна соцмережа, адже є багато альтернатив, якими вони зараз успішно користуються?

Історично так склалося, що українці завжди користувалися чужим: російським, американським, ще чиїмсь. У нас є мета створити свою мережу, яке матиме українське коріння, яка буде кльовим, корисним, ефективним у всьому світі.

Соціальні мережі, створені українцями

Назва

Кількість користувачів

Рік створення

Ц.укр

333 632

2014

Українці

19 791

2009

Ukrface

48 841

2014

ВРеале

30 495

2009

Сусіди

6 015

2014

VsiTut.com

інформація відсутня

2015

Yachudo

-

2010

GooGooDoo

-

2013

UkrOpen

-

2015

Дані відкритих джерел

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: