Перехід парафій. Автор прийнятого закону пояснив, як треба рахувати голоси

Перехід парафій. Автор прийнятого закону пояснив, як треба рахувати голоси

Депутати кажуть, що коли визначали норму у «2/3 голосів членів парафії», дослухались побажань церкви

Щоб змінити підпорядкування парафії, необхідно отримати 2/3 членів релігійної громади. Про це ідеться у матеріалі «Главкому» «Як перейти з Московської церкви в Українську. Усі деталі нового закону».

Депутати врахували зауваження, які ще минулого року висловлювала щодо законопроекту церква Київського патріархату, а саме, щоб питання про перехід парафії до іншої конфесії вирішувалось волею 2/3 членів релігійної громади, а не «простої більшості осіб», що передбачав попередній законопроект №4128.

Рішення про зміну підлеглості фіксується підписами парафіян, які її підтримали. Але в ухваленому законі не визначена сама процедура: де мають проводитися збори, яким чином мають голосувати парафіяни, хто і як рахуватиме їх голоси, і скільки врешті-решт голосів складатимуть ті дві третини. Адже дві третини від 20 і 200 членів релігійної громади – це різна кількість парафіян, якою можуть маніпулювати нинішні керівники релігійних громад, не бажаючи втрачати владу.

Народні депутати не вважають ці нюанси великою проблемою. «Ми не можемо убезпечитися від усіх випадків, які бувають у житті. Жоден закон не може це зробити. Завжди буде хтось, хто намагатиметься його обійти. Просто держава повинна запропонувати концепцію ухвалення таких рішень», - каже автор змін до «релігійного» закону Микола Княжицький.

Релігієзнавець Юрій Чорноморець звернув увагу на те, що до останнього часу не всі релігійні громади, які вже змінювали юрисдикцію на користь Православної церкви України, керувалися нормою про дві третини охочих, а тому може постати питання про їх повторну перереєстрацію.

Чорноморець при цьому додав, що за старими нормами про перехід оголосили 82 громади, і двох третин голосів не було у двох випадках, а також були два випадки голосувань за те, щоб залишитися під юрисдикцією московської церкви.

Депутати вважають, що переоформляти перехід до помісної церкви тим релігійним громадам, які вже встигли це зробити, не потрібно, так як тоді ще не вступив у дію новий закон.

Нагадаємо, 17 січня депутати прийняли доопрацьований законопроект №4128-д «Про внесення змін до деяких законів щодо підлеглості релігійних організацій та процедури їх державної реєстрації зі статусом юридичної особи», який врегульовує перехід парафій до Єдиної церкви. За документ після декількох невдалих спроб проголосували 229 нардепів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: