Поморянський замок руйнується на очах: активісти закликають реставрувати пам'ятку (фото)

Поморянський замок руйнується на очах: активісти закликають реставрувати пам'ятку (фото)
Будівлю замку треба негайно реставрувати
фото з відкритих джерел

Поморянський замок у Львівській області є визначною пам'яткою культури

Замок-палац у Поморянах, добре знана на Львівщині пам’ятка архітектури, нині у гостроаварійному стані. Активісти наголошують, що пам'ятку потрібно рятувати, бо за кілька років величний замок може перетворитися на суцільну руїну. 

Активісти вже зробили те, що було в їхніх силах, щоб урятувати пам'ятку, але без активної участі уряду цього не здійснити. 

Поморянський замок потребує реставрації
Поморянський замок потребує реставрації
фото з відкритих джерел

Журналіст Денис Казанський написав, що пам’ятки архітектури – це те, що може допомогти вижити невеличким громадам.

«Замок – як нафтова свердловина. Якщо містечку пощастило мати таку пам’ятку – воно завжди буде мати і туристів. В Україні замків не так багато, тому ті, що залишаються, треба берегти. Впевнений, що кошти на ремонт і відновлення можна знайти у якихось міжнародних фондів чи меценатів», – написав Казанський.

Замок неодноразово намагалися реставрувати, проте споруда аварійна і має статус пам’ятки національного значення. Тому багато бюрократичних перешкод і непорозумінь на різних рівнях влади стали на заваді втіленню мрії поморян відновити гарний вигляд пам'ятки. 

Зазначимо, що Поморянський замок – це пам'ятка історії та архітектури національного значення в селищі Поморяни Золочівського району Львівської області. Замок датується 17 століттям, але перша згадка про нього стосується 15 століття. У різний час належав різним можновладцям і відігравав велику роль у боротьбі з турками і татарами. В 1684 році татари знищили Поморяни та захопили замок. Після цього король Ян Собєський виділив 20000 злотих для потерпілих і відновлення замку.

Перетворений у потужну фортецю, замок втримався від татарських нападів у 1687 і 1695 роках. Але згодом перейшов у власність дітей Яна Собєського і поступово занепадав. У 1941 році в Поморянському замку діяла офіцерська школа УПА, за радянських часів тут було ПТУ, яке переїхало в інше приміщення в 80-х роках минулого століття. 

За кілька років, відколи активісти «Спадщина.UA» опікується пам’яткою, волонтери провели натурні і історичні дослідження, намагалися розвивати культурно-туристичний потенціал, об’єднувати громаду, шукали фінансування. Зокрема, домоглися того, що, за поданням Департаменту архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА та рішенням обласної ради, з бюджету Львівщини за 2016-2019 роки виділено понад 2,5 млн грн на протиаварійні роботи в замку. У 2020 році замок також отримав фінансування: 3 млн грн з бюджету області було заплановано на реставраційні роботи східного крила. 

Нагадаємо, що мікробіологи знайшли спосіб зберегти пошкоджені фрески Софії Київської. 

Раніше ЮНЕСКО надала центру Одеси статус Всесвітньої спадщини під загрозою

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: