Створено комісію для захисту кримськотатарської мови: як вона працюватиме

Створено комісію для захисту кримськотатарської мови: як вона працюватиме
Одним з основних завдань Нацкомісії є збереження кримськотатарської мови
фото Кабміну

Кримськотатарської мова віднесена ЮНЕСКО до числа мов, що потребують захисту

Кабінет міністрів України утворив Національну комісію з питань кримськотатарської мови. Вона буде працювати під керівництвом глави Мінреінтеграції Ірини Верещук, йдеться у постанові Кабміну.

«Комісію створено на виконання Стратегії розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки. Цей консультативно-дорадчий орган функціонуватиме у складі представників залучених державних органів, а також Меджлісу кримськотатарського народу й мовознавців із наукових та освітніх установ», – сказано у повідомленні.

Одним з основних завдань Нацкомісії є збереження кримськотатарської мови, яка віднесена ЮНЕСКО до числа мов, що потребують захисту. Окрім цього вона має сприяти координації дій центральних і місцевих органів виконавчої влади з питань інституційного, організаційного й інформаційного забезпечення функціонування кримськотатарської мови.

При цьому Верещук відзначила, що кримськотатарська є мовою одного з корінних народів України, котрий зазнає утисків і репресій у тимчасово окупованому Криму.

«Утворена сьогодні комісія покликана сприяти збереженню національної культури, традицій, звичаїв та історичної пам’яті кримськотатарського народу. Разом з науковцями маємо популяризувати цю мову серед молоді, підіймати її престиж. Ми маємо зберегти нашу спільну національну пам’ять», – сказала віцепрем'єр-міністр.

Нагадаємо, 26 грудня, в ефірі Українського радіо були оголошені імена переможців Радіодиктанту національної єдності-2022. П’ятеро з учасників припустилися лише однієї помилки в тексті, п’ятнадцятеро – двох.

До слова, активісти створили мовний маршрут по Києву, який розкаже українцям та іноземцям про те, як українську мову намагалися знищити. У Києві розмістили меморіали, які утворюють пішохідний маршрут, а також створили мобільний додаток.

Раніше уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виніс постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу за порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» Харківським міським головою Ігорем Тереховим. Як зазначено у постанові, Терехов у зверненнях до мешканців міста в ефірі телемарафону «Єдині новини» застосовував недержавну мову, чим порушив частину першу статті 12 Закону.

Читайте також: Професор філології пояснив, як російська мова стала інструментом геноциду українців

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: