Бути біженцем чи громадянином? Соцмережі активно обговорюють промову президента

Бути біженцем чи громадянином? Соцмережі активно обговорюють промову президента
Зеленський: «Одного дня доведеться зробити вибір: ким я хочу бути? Біженцем чи громадянином?»
фото: Офіс президента

У соціальних мережах триває активне обговорення новорічного привітання Володимира Зеленського, де він окрему увагу приділив темі біженців та повернення до України

У новорічну ніч Володимир Зеленський побажав тим, хто вагається, зробити вибір: «Бо знаю, що одного дня доведеться поставити собі питання: хто я? Зробити вибір: ким я хочу бути? Жертвою чи переможцем? Біженцем чи громадянином?», – наголосив Зеленський. Ця частина спричинила дискусії у соцмережах між українцями. Багатьох, хто зараз за кордоном, засмутили слова Зеленського про необхідність обирати між біженством і громадянством. Звичайно, це питання більш метафоричне, проте всі розуміють, що мав на увазі очільник держави.

Журналістка Катерина Коберник на своїй Facebook-сторінці так висловилася щодо промови президента: «Всі ж хотіли дорослої розмови – ось вона. Можу сказати ще трохи неприємної правди. Тут дуже не вистачає людей. Людей, а не тільки чоловіків. Коли жінки кажуть, що обрали безпеку дітей, це легко зрозуміти, але значно більше для країни роблять ті, хто разом з цим обрали захищати її від росіян. Вони не просто ризикують життям, вони не бачать, як ростуть їх діти. Я не можу навіть уявити, які вони сильні».

Окремо було сказано про матерів, які вирішили залишатися з дітьми в Україні, адже їм щодня доводиться виходити з укриттів та йти працювати, а дітям – вчитися: «Такі мами зробили ставку на Україну. Їх діти не вчаться в гарних європейських, американських, канадських школах, не вчать мову, не мають шансів безкоштовно вступити в гарний західний виш, отримати диплом і мати можливість працювати в Європі чи Америці. Їх діти сидять в бомбосховищах, через це отримують не найкращі знання, але це жертва, на яку треба йти, якщо ти справді хочеш зберегти цю країну живою. Про освіту і безпеку цих дітей держава зобовʼязана дбати».

Коментарі людей різнилися, одна частина не підтримала такі заклики очільника держави. «Мені здається, лідер має знаходити слова, які об'єднують націю, а не роз'єднують. Навіть неприємні речі треба вчитися говорити так, щоб вони не перевертали суспільство догори дригом»;  «Війна всіх розсудить, хто був правий, а хто ні, але більшість вивезених дітей вже ніколи не повернеться жити в Україну. Не для того матері їх вивозили аж у Канаду чи Ірландію, щоб вони повернулись у післявоєнну спустошену країну».

Інші люди не побачили у промові образливих слів та підтримали пост журналістки: «Зеленський все правильно сказав, а ті хто образилися, то просто чесно не хочуть визнати, що так, вони поїхали за кращим/комфортним життям, можливістю впасти на західний велфер і це дуже спокуслива штука. Це не гріх і не злочин. Так, це не дуже етично і шляхетно»; «Вже нема сил читати скарги про те, як хтось (виявляється) образився на слова Зеленського, бо (виявляється) їх інтереси не стоять у держави, що воює, борючись за своє існування і виживання людей, на першому місці».

Бути біженцем чи громадянином? Соцмережі активно обговорюють промову президента фото 1
Бути біженцем чи громадянином? Соцмережі активно обговорюють промову президента фото 2
Бути біженцем чи громадянином? Соцмережі активно обговорюють промову президента фото 3

Нагадуємо, польська влада розповіла, що чекає на українських біженців у Польщі у 2024 році: головні зміни.

Також Німеччина збільшить соцдопомогу українцям, але багатьох можуть позбавити виплат. Для людей, які перебувають на соцзабезпеченні, проте не працюють, держава покриватиме лише витрати на проживання та комунальні послуги. 

Читайте також: Європейська країна не змогла впоратися із великою кількістю біженців з України

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: