«Укренерго» закликає НКРЕКП встановити бездефіцитний тариф на передачу, щоб не накопичувати нові борги

«Укренерго» закликає НКРЕКП встановити бездефіцитний тариф на передачу, щоб не накопичувати нові борги
Через недостатність тарифу компанія у 2019-2022 роки зазнала понад 49 млрд грн тарифних збитків
фото з відкритих джерел

«Укренерго» шукає нові позики, щоб виплачувати накопичені борги

Компанія «Укренерго» закликає Національну комісію, що здійснює державне регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) встановити бездефіцитний тариф на передачу електроенергії компанією, щоб вона могла не накопичувати нові борги та могла обслуговувати залучені кредити для погашення існуючих боргів.

Про це йдеться у відповіді «Укренерго» на лист міжфракційного депутатського об’єднання «Чиста енергія – здорове довкілля».

«Укренерго» просить Міненерго та МФО посприяти в комунікації з НКРЕКП та донесенні суспільству необхідності встановлення бездефіцитного рівня тарифів ОСП, що передбачено законодавством України та вимагається міжнародними партнерами на шляху інтеграції України до ЄС», – повідомляє об’єднання.За інформацією компанії, для часткового вирішення проблеми розрахунків між учасниками ринку протягом червня 2022 р – квітня 2023 р. «Укренерго» залучило кошти на загальну суму 345,6 млн євро через перепрофілювання та отримання нових позик ЄІБ та ЄБРР, та спрямувала їх на погашення заборгованості перед учасниками ринку.

При цьому, через недостатність тарифу компанія у 2019-2022 роки зазнала понад 49 млрд грн тарифних збитків. Також неврегульованим залишається питання заборгованостей на балансуючому ринку. Внаслідок значного розміру заборгованостей сторін, відповідальних за баланс (СВБ) перед ОСП, Укренерго не має можливості розрахуватися вчасно та в повному обсязі з усіма СВБ.«Укренерго» розглядає всі можливі джерела покриття заборгованості, в тому числі кредитні кошти державних банків чи міжнародних фінорганізацій, грантові кошти. Однак подальше нарощення заборгованості по кредитах та позиках збільшує фінансове навантаження на тарифи «Укренерго», – підкреслюють в компанії.

В компанії зазначили, що наразі залишаються непокритими тарифні збитки «Укренерго» у сумі близько 6 млрд грн без ПДВ по тарифу на послугу з передачі електроенергії та більше 4 млрд грн без ПДВ по тарифу на послуги з диспетчерського управління.

Нагадаємо, борг «Укренерго» перед Гарантованим покупцем щодо послуги зі збільшення частки відновлюваних джерел енергії перевищує 25 млрд грн. Рівень розрахунків за зелену електроенергію у 2023 році складає лише 52%.Українська вітроенергетична асоціація заявляє, що Кабмін та Нацкомісія з питань енергетики та комунальних послуг мають ухвалити рішення, які дозволятимуть «Укренерго» обслуговувати та виплачувати раніше залучені кредити. Це необхідно для того, щоб компанія мала змогу залучати нові кредити на пільгових умовах та розраховуватися з накопиченими боргами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Очікується, що зміни допоможуть зменшити фінансове навантаження на українців
Розподіл газу рахуватимуть по-новому: що зміниться для споживачів
Кудрицький додав, що доступність імпортної електроенергії буде важливою для балансування енергосистеми взимку
Україна повинна мати змогу імпортувати електроенергію з урахуванням європейських цін – «Укренерго»
Всі галузі зараз посилено готуються до нового опалювального сезону
З 1 жовтня почнуться масштабні відключення? Міненерго зробило заяву
Оборонка на грані колапсу. Федерація роботодавців терміново звернулась до уряду
Оборонка на грані колапсу. Федерація роботодавців терміново звернулась до уряду
Борг «Укренерго» перед Гарантованим покупцем щодо послуги зі збільшення частки відновлюваних джерел енергії перевищує 25 млрд грн
«Укренерго» вимушене брати кредити, щоб виплачувати борги
У минулому залишаться гарантійні листи товарів подвійного призначення
Як українцям завезти гуманітарку? Кабмін дав детальну інструкцію
За місяць Україна спожила до 100 тисяч тонн запасів вугілля, які мали б бути на цей опалювальний сезон
Через аномальну спеку ТЕС спалили більше вугілля зі своїх складських запасів
Денис Шмигаль скоро отримає нових підлеглих
Наступний тиждень буде кадропадом для уряду Шмигаля
Українська енергосистема 31 серпня у четвертий раз за тиждень брала аварійну допомогу з Європи
Імпорт електроенергії зменшить потребу в аварійній допомозі за умови відміни цінових обмежень – Центр досліджень енергетики
Дата публікації новини: