Бізнес закликає продовжити пільгове мито на експорт металобрухту

Бізнес закликає продовжити пільгове мито на експорт металобрухту

ЄБА зазначає, що Україна отримує більше переваг від переробки власного брухту, ніж від його експорту

Європейська бізнес-асоціація (ЄБА) закликає депутатів Верховної Ради підтримати прийняття в цілому законопроєкту № 5175, що передбачає продовження дії мита на експорт брухту чорних металів у розмірі 58 євро/тонна ще на 5 років.

Про це йдеться в листі ЄБА голові Верховної Ради Дмитру Разумкову, голові комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку Дмитру Наталусі і голові парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилу Гетманцеву.

«Експерти асоціації детально проаналізували проєкт закону № 5175 і висловлюють свою підтримку ініціативі продовження терміну дії експортного мита на металобрухт. Вважаємо, що прийняття законопроєкту сприятиме зменшенню дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку України і загалом буде мати позитивний ефект для економіки України», – йдеться в ньому.

ЄБА зазначає, що Україна отримує більше переваг від переробки власного брухту в продукцію з доданою вартістю, ніж від експорту сировини, зокрема наявність доступної сировини на внутрішньому ринку буде сприяти безперебійному функціонуванню вітчизняної металургійної промисловості та, на думку представників бізнесу, дозволить зберегти робочі місця в реальному секторі економіки, а також забезпечити додаткові податкові надходження до бюджетів усіх рівнів.

При цьому, як зазначено в пояснювальній записці до законопроєкту, збереження мита на експорт брухту чорних металів у розмірі 58 євро/тонна дозволить забезпечити:

  • збереження 21,5 тис. робочих місць і створення 3,5 тис. нових робочих місць;
  • подальший розвиток металургійної та суміжних галузей промисловості,
  • сприятиме додатковому зростанню ВВП на 0,03%;
  • уникнути дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку;
  • скорочення споживання енергоресурсів та викидів СО2;
  • залучення додаткових інвестицій в металообробну галузь України.

Як повідомлялося, комітет Ради з економрозвитку підтримав продовження дії мита на експорт брухту 58 євро / тонна ще на 5 років.

Раніше 17 депутатів запропонували Раді продовжити дію мита на експорт брухту 58 євро/тонна ще на 5 років.

У вересні 2016 року, на тлі гострого дефіциту металобрухту на внутрішньому ринку, на той час Президент Петро Порошенко підписав закон, який передбачає збільшення терміном на 1 календарний рік мита на експорт брухту з 10 євро до 30 євро за тонну, при цьому в 2017 році дію мита було продовжено ще на рік - до 15 вересня 2018 року.

Влітку 2018 року Порошенко схвалив продовження мита на експорт брухту на 1 рік, до 15 вересня 2019 року, та збільшення розміру мита з 30 євро до 42 євро за тонну.

При цьому у квітні 2019 року Порошенко схвалив підвищення мита на експорт брухту з 42 євро до 58 євро за тонну і продовження дії мита до 15 вересня 2021 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: