Експерт пояснив, чим загрожує Україні поточне рекордне подорожчання мінеральних добрив

Експерт пояснив, чим загрожує Україні поточне рекордне подорожчання мінеральних добрив
Якщо ціни зростатимуть надалі, дрібні фермерські господарства будуть змушені суттєво скоротити використання добрив
фото: Агробізнес сьогодні

Через стрімке зростання цін у небезпеці можуть опинитися не тільки окремі фермерські господарства, а і продовольча безпека України загалом

Через стрімке подорожчання мінеральних добрив в Україні фермери будуть змушені зменшувати їх використання. Таку думку профільному порталу Seeds висловив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук.

На думку експерта, аграрії будуть змушені вдатися до таких заходів тому, що додатковий ефект від їх застосування не компенсує витрат на закупівлю. З цієї причини, на думку Захарчука, першими постраждають малі, середні та сімейні фермерські господарства, які обробляють землеволодіння на 400–500 гектарів і мають обмежені кошти на закупівлю добрив.

«Ситуація загрожує продовольчій безпеці. Адже проблема полягає не лише у подорожчанні продуктів харчування, а й у меншому врожаї, доході, зменшенні валютної виручки та сплачених державі податків в агросекторі», – попереджає Олександр Захарчук.

Зазначимо, що ціни на добрива в Україні у жовтні досягли максимального за часи незалежності України показника. Таке подорожчання пояснюється тим, що у виробництві добрив частка газу становить до 80%, адже тут він виступає і як сировина, і як енергоносій. На думку експерта, навесні 2022 року ціни на добрива можуть зрости ще на 30–70%.

Раніше повідомлялося, що рекордне за останні роки підвищення цін на добрива назвали новою причиною подорожчання їжі.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: