Нацбанк пояснив вплив облікової ставки на інфляцію

Нацбанк пояснив вплив облікової ставки на інфляцію

НБУ підвищить облікову ставку, якщо інфляція перевищить 6%

Облікова ставка – це основний інструмент, за допомогою якого НБУ зараз впливає на рівень інфляції. Про це йдеться в «Інфляційному звіті» НБУ за квітень.

В документі зазначається, що в Україні зміна облікової ставки НБУ найбільше впливає на рівень інфляції через 9-18 місяців.

«Проведення монетарної політики спрямоване на наближення темпів інфляції до середньострокової інфляційної цілі 5%. НБУ прагне, щоб фактична інфляція не відрізнялася від цієї цілі більш як на один процентний пункт в обидва боки», - йдеться в огляді.

Водночас НБУ орієнтується на прогноз інфляції та провадить активну політику з урахуванням не так поточних значень інфляції, як її найімовірнішої динаміки в майбутньому.

«Якщо прогнозована інфляція перебуває вище цільового рівня, то для її зниження облікова (ключова) ставка підвищується для приведення інфляції до цілі 5% і навпаки: за нижчого прогнозованого показника інфляції порівняно з цільовим рівнем ключова ставка знижується», - наголошується у звіті НБУ.

Рішення щодо облікової ставки правління НБУ приймає вісім разів на рік відповідно до опублікованого заздалегідь графіка. На засіданнях у січні, квітні, липні та жовтні рішення приймаються на підставі нового макроекономічного прогнозу, нагадали в НБУ

.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: