Потенціал для зниження портових зборів є, – ексміністр інфраструктури

Потенціал для зниження портових зборів є, – ексміністр інфраструктури

На думку Омеляна, зниження портових зборів та тарифів на вантажоперевезення «Укрзалізницею» може бути компенсовано дозволом Адміністрації морських портів та УЗ інвестувати більшу частку прибутку в розвиток інфраструктури

Рівень портових зборів в Україні можна знизити до середньоєвропейського. Про це заявив ексміністр інфраструктури Володимир Омелян, пише «Обозреватель».

Ексміністр нагадав, що у 2018 році було розпочато процес зниження портових зборів, які були зменшені на 20%, і в наступних роках також мало відбутись зниження, щоб зрівняти їх з середньоєвропейськими.

«Якщо ви пригадуєте, в 2018 році ми вперше за весь час знизили портові тарифи і збори на 20% і мали намір це продовжувати і в 2019, і в 2020 роках, для того, щоб вийти на середньоєвропейську ставку, середньочорноморську ставку для українських морських портів. На жаль, ця робота теж зараз зупинена», - розповів Омелян.

На його думку, зниження портових зборів та тарифів на вантажоперевезення «Укрзалізницею» може бути компенсовано дозволом Адміністрації морських портів та УЗ інвестувати більшу частку прибутку в розвиток інфраструктури.

«Коли відрахування державного підприємства до державного бюджету з чистого прибутку 90%, то безумовно ці компанії не мають жодного розвитку. Тому тут має бути модель, що ми маємо нульове відрахування з чистого прибутку АМПУ, «Укрзалізниці» до державного бюджету, вони ці кошти спрямовують на інвестиції в свої відповідні сфери, а з боку держави тоді відбувається плавне зниження тарифів удвічі. Це нормальна дискусія, до якої міністерство раніше було готове», - пояснив Омелян.

Нагадаємо, раніше голова Федерації металургів Сергій Біленький заявив, що зниження портових зборів стало б кроком уряду назустріч промисловості, наголосивши, що це допоможе українським експортерам втримати свої позиції на світових ринках в умовах кризи.

В свою чергу виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів та іншої електрометалургійної продукції (УкрФА) Сергій Кудрявцев зазначив, що портові збори в українських портах найвищі серед країн Чорноморського регіону і вони економічно не обгрунтовані, їх потрібно знижувати.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: