Поточна система державного регулювання енергоринком провокує величезні збитки у галузі, – «Центр Разумкова»

Поточна система державного регулювання енергоринком провокує величезні збитки у галузі, – «Центр Разумкова»
«У нас жорстка адміністративна система управління енергоринком»
фото з відкритих джерел

«В нормальній ринковій економіці ціни на енергоресурси постійно змінюються»

Практично всі ключові енергетичні компанії в Україні працюють з величезними збитками і в такій ситуації на передній план виходить завдання Уряду фінансово оздоровити енергетичний сектор, перш за все за рахунок усунення адміністративного регулювання, розповів  Володимир Омельченко, директор енергетичних програм «Центру Разумкова».

Омельченко зазначив, що тільки за минулий рік збитки енергетичних компаній склали понад 40 мільярдів гривень і основною причиною цього є недосконала система енергетичного ринку.

«У нас жорстка адміністративна система управління енергоринком, яка склалася ще до війни, і, яка провокує ці величезні збитки. Це насамперед система прайс-кепів, які абсолютно не відповідають тій моделі, яка існує в Європейському Союзі. По суті у нас прайс-кепи роблять всю нашу енергетику планово збитковою», – резюмував директор енергетичних програм Центру Разумкова.

Він також зауважив, що в нормальній ринковій економіці ціни на енергоресурси постійно змінюються, що дозволяє покривати витрати енергетичних компаній на відновлення, модернізацію і закупку палива.

Володимир Омельченко наголосив, що якщо відмінити адміністративне регулювання, то ціна електрику не зросте до критичних показників, а сформується на збалансованому рівні інтересів споживачів і енергетичних компаній.

Нагадаємо, віцепрезидент асоціації енергетичних компаній Energy Club Максим Білявський вважає, що поганий фінансовий стан енергоринку заважає ремонту важливого для енергосистеми обладнання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: