Стало відомо, на скільки може зрости бюджет від виведення бізнесу із «тіні»

Стало відомо, на скільки може зрости бюджет від виведення бізнесу із «тіні»

За словами Южаніної, наразі Україна має йти шляхом податкової лібералізації, а не посилення податкового тиску

Влада має не збільшувати податковий тягар для «білого» бізнесу, а зменшувати обсяг «тіньового» через податкову лібералізацію. Про це заявила народний депутат, член парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

«Білі підприємства і так мають зараз величезне податкове навантаження. Треба боротися і давати інструменти для того, щоб із тіні підняти той великий пласт економіки, 40 і більше відсотків по різним даним, тіньової економіки в Україні. Всі вони мають також сплачувати податки. Ви зрозумійте, наскільки ми можемо збільшити надходження в бюджет. На 50-60%», – сказала Южаніна.

За її словами, наразі Україна має йти шляхом податкової лібералізації, а не посилення податкового тиску. Саме зменшення податків дозволить вивести економіку з тіні.

«Що породжує тіньову економіку? Найбільше – неможливість сплатити податкове навантаження на фонд заробітної плати. Бо коли треба за кожні 100 гривень заплатити 415 гривень в бюджет, то, наприклад, середній український бізнес такого податкового навантаження не витримує», – пояснила Южаніна.

Вона також нагадала, що саме такий результат дало зменшення ЄСВ у 2016 році – внаслідок зниження ставки податку майже вдвічі обсяг надходжень від нього не змінився, тобто більше підприємців почали виплачувати людям «білу» зарплату.

«Коли в 2016 році знизили ставку єдиного соціального внеску з 40 і більше відсотків, від 40 до 46, до 22%, за два роки фонд заробітної плати виріс до тих розмірів, що в абсолютній величині єдиного соціального внеску сплачували стільки ж. Чому він виріс? Тому що тоді була якраз і податкова амністія», – розповіла Южаніна.

Раніше народний депутат України Олександр Качура заявив, що держава має допомогти бізнесу вижити в кризу та надати максимальну фінансову підтримку і знизити податки, а не збільшувати їх.

Водночас економіст Борис Кушнірук наголосив: посилення податкового навантаження зменшить конкурентоздатність вітчизняного бізнесу і привабливість країни для інвесторів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: