Рефат Чубаров: Людей, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, контролює Москва

Рефат Чубаров: Людей, які захопили будівлю Верховної Ради Криму, контролює Москва

Лідер Меджлісу обурений тим, що Київ ніяк не реагує на події в Автономії

Сьогодні близько 4 ранку невідомі в уніформі захопили будівлю Верховної Ради Автономної республіки Крим. Люди називають себе «представниками самооборони російськомовних громадян Криму». На переговори до них вийшов прем’єр-міністр АРК Анатолій Могильов, однак станом на 12 годину сторони ні до чого не домовились. Озброєні люди не підпускають до будівлі навіть журналістів, кажуть, що в разі наближення стрілятимуть на ураження. На околицях Сімферополя, в селі Уютному, перебувають 7 російських БТРів Чорноморського Флоту. Як заявляють кримські політики, є велика вірогідність, що Верховна Рада Криму ухвалить незаконні рішення.

Напередодні вдень мала відбутися позачергова сесія місцевої Ради. Принаймні, її проведення домагалися керівництво парламенту і проросійські партії, які входять до неї. Планувалося розглянути політичну ситуацію на півострові, та, як запевняють кримські татари, питання від’єднання Криму від України. Однак, через протести кримських татар та українців проведення сесії вдалося скасувати.

«Главкому» вдалося зв’язатися з головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим, який розповів про те, що сталося сьогодні зранку та про те, чи хтось взагалі захищає інтереси України в Криму...

Яка ситуація зараз після ранкового захоплення?

Вони (люди зі зброєю, які захопили будівлю ВР АРК – «Главком») дали можливість Володимиру Константинову (голові ВР АРК – «Главком») увійти до приміщення Верховної ради Криму, він зараз збирає депутатів, лояльних до себе. Мені ніхто не телефонував. На цей момент можу сказати, Константинов намагається зібрати сесію для того, щоб легітимізувати ті дії, які до яких уже втягується Чорноморський флот.

Наскільки велика ймовірність того, що легітимізація справді може відбутися?

Він зможе зібрати сесію для легітимізації. Бо уже БТРи стоять біля Сімферополя.

Чи має Москва відношення до озброєних людей у будівлі кримського парламенту?

Звичайно. У мене немає іншого пояснення їхнім діям. Якщо вчора не було сесії, якщо сьогодні будівлю ВР АРК захопили озброєні люди, що вони вели переговори з керівником діючої Ради міністрів (Анатолієм Могильовом – «Главком»), якщо вони дозволили Константинову зайти і проводити сесію, якщо з’явилися БТРи Чорноморського флоту і так далі.

Що робитиме Меджліс в цій ситуації?

Ми звертаємося до людей, щоб у тих, хто зараз підриває ситуацію в Криму, не було жодної можливості розпочати міжнаціональне, міжетнічне протистояння. Наші люди зараз, як і всі у Криму глибоко стурбовані тим, що відбувається. Тим паче не бачимо жодних дій з боку чиновників високого рівня з Києва.

Давайте повернемося до вчорашнього дня. Керівництво Верховної ради Криму намагалося скликати позачергову сесію, однак вона не відбулася через відсутність кворуму. Чим узагалі викликане напруження, яке ми спостерігали біля стін ВР АРК учора?

На сесії мало би бути оголошене звернення до Росії щодо захисту прав кримчан.

А чого, власне, бояться кримські татари, адже за словами спікера ВР АРК Константинова, питання про відокремлення Криму не стояло би на порядку денному, так само як і питання повернення Конституції Криму в редакції 19992 року?

Цей спікер (Володимир Константинов – «Главком») кожного дня говорить неправду. Якщо б ці люди учора не зібралися би на площі (перед будівлею ВР АРК – «Главком»), могла би вже розпочатися громадянська війна в Криму.

Ви весь день проводили переговори. Розкажіть, з ким саме, чого вдалося досягти, а чого – ні?

Та особливих переговорів і не було. Я просто їх змусив (Голову ВР АРК Володимира Константинова і одного з лідерів партії «Русское единство» Сергія Цекова – «Главком») зробити те, щоб вони хоча б перенесли день сесії на декілька днів для того, щоб дати час нам провести більше консультацій, переговорів усередині депутатського корпусу для того, щоб багато з них усвідомили, до чого можуть привести ті, чи інші дії в цей час, який переживає Україна.

Ви думаєте, що перенесення початку сесії на декілька днів буде достатнім для зниження напруги?

Ці кілька днів потрібні для того, щоб просто обговорити питання, які вони (керівництво ВР АРК – «Главком») винесли на засідання. Це питання нового уряду Автономії і т.п. Вони не хочуть обговорювати принципи формування уряду, вони хочуть обговорювати нові кандидатури. У нас не має питань щодо конкретних людей, у нас є питання про принципи формування уряду. Це тому, що протягом усіх цих років, відколи ми повернулися на свою батьківщину, кримські татари перебувають на узбіччі політичного життя в Криму, кримські татари ізольовані від сфери управління, кримських татар не допускають до ухвалення рішень і їх реалізації. Отже, кримські татари, повертаючись на свою землю, не можуть нарівні з іншими брати участь в розвитку Криму. З приходом Януковича ситуація зі ставленням до татар погіршилася, стала просто образливою. І ми їм (владі – «Главком») про це говоримо. А вони нам про те, що, мовляв, давайте подумаємо про професіоналів, нібито серед кримських татар, або українців немає професіоналів.

Наскільки відповідає дійсності інформація, яка гуляє Інтернетом про те, що кримським депутатам обіцяють по $5 млн кожному в разі голосування за ввід російських військ до Криму?

Я не можу це ані підтвердити, ані спростувати. Мені про це нічого не відомо.

У Криму в ці дні перебувають депутати Держдуми Росії. Оцініть їх роль у вирішенні конфлікту.

Роль провокаторська. Вони мають у Криму такого собі політичного «смотрящєго», маю на увазі пана Цекова. Він член президії ВР АРК і один із функціонерів «Русского единства». Він позавчора зустрічав цих гостей з Росії, їх супроводжував. Вони тут, перебуваючи на українські землі говорили, що, мовляв, як тільки ви на засіданні звернетеся до нас, «мы самым срочным образом рассмотрим обращение крымчан». Це сказав пан Слуцький. От це «обращение крымчан» і мало вчора бути, яке мала б розглянути уже на наступний день Державна Дума РФ.

Чи достатня кількість правоохоронців забезпечувала порядок під час вчорашнього мітингу біля будівлі ВР АРК?

Ні, їх було недостатньо. Хочу сказати, що кримські татари – учасники мітингу, самі виконували роль правоохоронців. Вони забезпечували безпеку і від правоохоронців також.

Чому міліція самоусунулася від охорони порядку?

А в Криму немає настільки багато сил міліції для того, щоб утримувати людей, які виходять на площі в такій кількості. Так, міліція загалом була присутня під час протестів. Більш-менш підготовлені частини правоохоронців були, але вони перебували в середині парламенту. Це на той момент, якщо би люди прорвалися до парламенту. У нас не було вчора мети прорватися у випадку, якщо сесії не буде. Але, якщо б вони її розпочали, люди би прорвалися і виникла би недобра ситуація.

Чи знаєте ви, що відбувалося на вчорашньому засіданні РНБО, особливо в частині розгляду ситуації в Криму?

Ні, на жаль не знаю. У нас накопичилася достатня кількість питань до центрального уряду, до Верховної Ради України, до РНБО, до керівників силових структур. Вже потрібно відверто говорити, що єдиний, хто послідовно, особливо в останні тижні стояв на захисті української держави в Криму – це кримські татари. Але зараз, коли постає нова влада ніхто з ними не спілкується, окрім, можливо, СБУ. Хоча ми з ними координуємо не дії, а наші підходи, щоб не було більшої біди. Я тут в Криму не бачу жодного представника міністерств, щоб хоча б запитали, які є проблеми в людей. Натомість сюди уже направляються емісари, які говорять про те, хто буде головою кримського уряду, хто буде представником президента України в Криму.

Кого ви маєте на увазі?

Є різні прізвища, не хотів би називати цих людей зараз, щоб ця інформація ішла від мене.

А кого серед кримських татар хотіли би бачити в уряді АРК, наприклад?

Серед кримських татар достатньо людей, які могли б очолити і уряд, і представництво президента України в Криму і стати головою Верховної Ради АРК. Звичайно, не буде такого, щоб всі три фігури були представниками кримських татар. Буде або голова уряду, або голова ВР АРК, або представник президента.

Ви кажете, що кримські татари спілкуються з силовиками. Днями у Криму приїздили Арсен Аваков і Валентин Наливайченко. Але ніхто з тих, хто виступав із сепаратистськими заявами чи закликами не затриманий. Як думаєте, чому?

В цьому і є проблема. Вчора було на мітингу як мінімум 15 тисяч кримських татар. Я проходив через натовп з цих людей. Багато з людей якраз закидають правоохоронцям бездіяльність. Вони запитують, мовляв, чому ми тут стоїмо, а злочинці сидять в кабінетах, чому їх не заарештовують? Я їм відповідаю, кажу, щоб почекали, пояснюю, що в країні просто такий час зараз. Вони кажуть – все, відійди в бік, ми підемо самі і їх заарештуємо. Ви розумієте? Невідповідні правові дії викликають у людей бажання встановити справедливість також не правовими діями.

Так чому немає цих дій з боку правоохоронців, здійснення яких так очікують люди?

Час такий. В центрі (у центральній владі – «Главком») є багато людей, які дуже добре ставляться до багатьох кримських чиновників, незважаючи на те, в яких вони були партіях, що вони тут вчиняли. Хочу сказати, що є знайомство і кумівство, вони одні одного таким чином підтримують.

У соціальних мережах з’явилося повідомлення про те, що на вас нібито готується замах. Як ставитеся до такої інформації?

До мене зранку прийшли колеги, принесли всіляке обладнання для захисту, бронежилет. Я людина віруюча. Я сказав про те, що Всевишній знає, коли і кому (відійти у вічність – «Главком»). Я не давав жодного приводу Я не знаю, наскільки це серйозна інформація, яка була оприлюднена. Але дякую своїм друзям, які подбали про те, щоб мене оберігати і, слава богу, жодних таких моментів не було, щоб можна було сказати, що замах дійсно готувався. І слава Богу.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: