Адвокат Януковича: Перед допитом Віктор Федорович перебуває у піднесеному настрої

Адвокат Януковича: Перед допитом Віктор Федорович перебуває у піднесеному настрої

Захисник колишнього президента розповів про підготовку до довгоочікуваного сеансу зв’язку з «легітимним»

Сьогодні, 25 листопада, Святошинський суд Києва в режимі відеоконференції допитає президента-втікача Віктора Януковича. Екс-гаранта допитуватимуть як свідка у справі розстрілів на Майдані. Сам він в цей час буде знаходитись в Ростовському обласному суді.

Ще в березні цього року захисник Януковича, партнер адвокатського об’єднання Aver Lex Віталій Сердюк запевняв «Главком» в тому, що його клієнт готовий давати свідчення. Єдина умова: даний процес має відбуватися не на території України. Врешті, влітку цього року Міністерство юстиції України спрямувало запит до Мінюсту РФ щодо надання міжнародної правової допомоги для організації допиту в якості свідків колишнього президента Віктора Януковича та екс-командувача Внутрішніх військ Станіслава Шуляка. Після першого запиту, як відомо, частина документів зникла. Тому деякі процедури довелося повторювати заново. Загалом справа про розстріл 48 українців на Інститутській у Святошинському суді слухається вже півтора року. Нарешті дозвіл на допит Януковича був наданий, а процедура та час - визначені. Хоча деякі з політиків вже закликали не радіти передчасно - адже таким чином Янукович може розповсюдити дезінформацію в інтересах Кремля.

Після допиту, як відомо, екс-гарант має намір провести ще й прес-конференцію в Ростові.

Про те, що колишній президент збирається сьогодні озвучити перед судом, а також про підготовку до допиту та інші провадження, де фігурує прізвище Януковича, «Главком» поговорив з адвокатом Віталієм Сердюком, що вчора вилетів до свого клієнта.

Як стало відомо пізніше, Святошинський райсуд переніс відеодопит Віктора Януковича на 28 листопада. Перед цим у засіданні було оголошено  перерву через відсутність обвинувачених: члени «Правого сектора» заблокували виїзд з Лук'янівського СІЗО в Києві, звідки мали везти до суду колишніх співробітників «Беркут».

Віталій Сердюк (фото: protokol.com.ua)Віталій Сердюк (фото: protokol.com.ua)

Віталію, ви перебуватимете поряд з Януковичем під час допиту?

Так, звісно. Я виступаю в процесі офіційно адвокатом свідка. Кримінально-процесуальний кодекс передбачає право свідка на правову допомогу, як, власне, і Конституція. Тому я перебуваю на рівні з іншими учасниками судового розгляду.

Тобто на рівні з представниками прокуратури ви також зможете ставити ті чи інші питання Януковичу? Хто, взагалі, буде проводити допит з української сторони?

В кінці, після всіх учасників, я також матиму можливість поставити йому питання. Але той, хто викликає свідка, і допитує його першим.

Віктор Федорович, як відомо, вже довгий час у всіх справах, де він фігурує, звертався до Генеральної прокуратури, до всіх судових органів з заявою про необхідність проведення його допиту з метою допомогти встановити істину, винних у цих справах. Святошинський суд, беручи до уваги таку ініціативу, враховуючи, що по фабулі кримінальної справи по «Беркуту» він (Янукович, - «Главком») фігурує, прийняв рішення про те, щоб викликати його як свідка. Зазначу: у справі «Беркута» у Януковича іншого статусу немає. Святошинський суд звернувся до Російської Федерації з клопотанням про міжнародну допомогу, а саме допомогу в організації допиту шляхом відеоконференції. Це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом. Рішення було прийнято. Ця процесуальна дія була призначена. Відповідно, процес відбуватиметься наступним чином. Першими питаннями будуть ставити захисники «беркутівців». Далі - представники сторони обвинувачення - прокурори. Потім - представники потерпілих, суд присяжних, і вже наприкінці я.

Щодо відеодопиту Януковича Міністерство юстиції України звернулось до Мінюсту РФ ще влітку. Допит же буде проведений тільки сьогодні - 25 листопада. Процес його організації гальмувався з якоїсь сторони?

Цей процес гальмувала Україна.

Нагадаю хронологію. Заява на Святошинський суд з боку мого клієнта щодо проведення допиту була написана в квітні. Далі йшли процедури подачі-розгляду цього питання. Влітку Святошинський суд звернувся з проханням провести такий допит. Петренко (міністр юстиції, - «Главком») в порушення функцій, покладених на нього законодавством, відмовився підписувати та передавати на Мінюст РФ даний запит. Його підписав заступник. Запит був розглянутий Мінюстом РФ. Там встановили, що українська сторона не надала повного пакету документів. Тобто в пакеті необхідних документів деяких документів не вистачало. Збіг? Не думаю. У зв'язку з цим Мінюст РФ направив повторний запит в наш Мінюст. Наш Мінюст «допакував» ці документи, направив назад в Росію. Російський Мінюст розписав це на Радянський районний суд Ростова. У зв’язку із відсутністю необхідного для такого допиту обладнання матеріали були передані в Ростовський обласний суд. І він вже в листопаді надав підтвердження, що він готовий провести цей допит.

Отже, під час допиту Янукович буде знаходитись в залі Ростовського обласного суду?

Так.

Ще додам. Всі слідчі Генеральної прокуратури України категорично відмовлялись приїхати сюди, отримати свідчення від Віктора Януковича. Луценко (генпрокурор, - «Главком») також багато разів заявляв, що ніхто не поїде в Ростов за свідченнями. У зв'язку з цим була застосована процедура віддаленого доступу. Уважно подивившись на цю хронологію, можна зробити висновок, хто перешкоджав цьому процесу.

Що ми бачимо далі? Прокурор Олексій Донський перед заходом взяв на себе непритаманну прокуратурі функцію і почав розпускати чутки про те, що начебто між судами немає зв'язку чи зв'язок буде зірваний. Та мені достовірно відомо, що між судами був проведений тестовий зв'язок. І звідки у прокурора Донського інші дані - невідомо.

Ви боїтеся, що з боку України відеодопит може бути зірвано?

Відеодопит відбудеться. Зірваний він, сподіваюся, не буде. Але я бачу небажання прокуратури та її представників слухати дані свідчення.

Хто ще, окрім вас та Януковича, має знаходитись в залі Ростовського облсуду?

Мій клієнт, суддя, секретар, думаю, хтось з моїх помічників та асистентів…

Напевно, будуть засоби масової інформації. Хоча зали там невеличкі: якщо їх усіх вдасться вмістити в цей зал, будуть разом з нами, якщо ні – будуть в спеціально обладнаному приміщенні для ЗМІ з можливістю фіксації в режимі онлайн всього, що відбувається.

Яка роль судді в Ростовському суді?

Завдання судді: роз’яснити права, вручити пам’ятку, взяти підписану присягу і забезпечити технічну сторону процесу зв’язку. Участі безпосередньо в допиті шляхом постановки питань суддя не приймає.

Ви єдиний адвокат у Віктора Януковича?

Представлення інтересів здійснює адвокатське об’єднання Aver Lex, в складі якого я перебуваю. Працює у цій справі цілий кримінальний департамент об’єднання.

Чи обговорювався таймінг допиту: скільки часу він може тривати?

За законодавством, допит триває в рамках робочого часу суду. Він працює до шостої вечора.

Це буде один допит чи далі буде ще серія допитів?

У справі «Беркуту», думаю, буде один допит. Щоб пришвидшити розгляд даної справи і щоб дійсно винні в трагедії понесли покарання.

У інших справах вже рік ведеться листування з Генпрокуратурою. Місяць тому ми вже отримали рішення по «книжній справі» (ГПУ підозрює Януковича у отриманні хабаря 26,6 мільйонів гривень під виглядом авторської винагороди від ТОВ «Друкарня «Новий світ», - «Главком») про зобов’язання слідчого їхати в Ростов проводити допити. Але ми не бачимо жодного кроку. З чого робимо висновок, що Генпрокуратура не зацікавлена в отриманні таких даних. Тому що вона знаходиться зараз в повністю підконтрольному стані, і будь-які дії, спрямовані на об’єктивне всебічне розслідування справи провести не може. Слідчі фактично стали заручниками політиків.

В Генпрокуратурі висловили сумніви з приводу ефективності допиту в форматі відеоконференції... Сам Янукович після засідання планує вийти з прес-конференцією. Тобто результату від процесу не очікують ні прокурори, ні ви?

Я на сто відсотків впевнений: все, що мій клієнт планує донести до суду і учасників процесу, він донесе. А подібні заяви Генпрокуратури свідчать, що вона видає бажане за дійсне – тобто не може змиритись з тим, що цей допит буде проведений, незважаючи на її небажання протягом двох років отримувати свідчення Віктора Януковича.

Ряд українських політиків також критикують саму ідею цього допиту. Аргументація така: Москва намагатиметься провести пропагандистську операцію, розповсюдити дезінформацію за допомогою вашого клієнта…

Політикам перед тим, як робити подібні заяви, необхідно ознайомитись з Конституцією України, Конвенцією з прав людини і з Кримінально-процесуальним кодексом. І визначитись, чи діють у нас ці три документи, і тоді ми йдемо згідно з порядком, що передбачений законом. А це - можливість і необхідність взяття інформації від свідків. Або ми ці документи нівелюємо, і тоді вже живемо за правилами, які нам ці політики надиктовують.

Ви з Януковичем довго готувались до цього допиту? Часу, з ваших слів, було достатньо.

Підготовка велася доволі давно, тому що ще у квітні цього року була підготовлена заява (Януковича про готовність давати свідчення, - «Главком»). До цього була подана безліч заяв в Генпрокуратуру про необхідність проведення цього допиту: по будь-якій зі справ – це і «Межигір’я», і «Сухолуччя», і «Укртелеком», і «Беркут», і Майдан. Тому задача усіх без винятку, хто мав стосунок до даних справ, прийти і дати свідчення, допомогти встановити істину, пришвидшити провадження. Крок Віктора Януковича буде прикладом для всіх інших, в тому числі, і для тих політиків, які заявляють про неефективність, або «руку Москви» у цій справі.

Віктор Янукович у дусі перед допитом?

Настрій у нього позитивний, піднесений. Це хороша можливість донести людям свою позицію, донести суду і допомогти слідству встановити істину.

Про що саме він буде говорити на допиті?

Все буде залежати від питань. Справа починається з його нетривалого вступного слова. Суд запропонує йому сказати те, що йому відомо у цій справі. Віктор Янукович скаже те, що йому відомо і те, що схоче. Далі піде той порядок, про який я говорив вище.

Для чого Віктор Янукович виходитиме на прес-конференцію після допиту?

Рішення провести прес-конференцію було ухвалене пізніше за рішення про участь у допиті. Було масове звернення від журналістів, було зрозуміло, що у суді відповісти на їх питання буде неможливо. Тому було ухвалене рішення про проведення додаткової прес-конференції з урахуванням інтересу журналістів.

В ГПУ кажуть про вісім проваджень, у яких фігурує Янукович. Які з них були відкриті останніми і коли?

Справ, у яких було сформульовано повідомлення про підозру, небагато. Це такі справи як «Майдан», «Сухолуччя», «Межигір’я», «Укртелеком», «закони 16 січня», «книги» і все.

У справах, які анонсуються політиками як якась «велика справа» (об'єднання окремих проваджень щодо злочинів екс-президента Віктора Януковича в один великий блок, - «Главком»), ніякого статусу у Віктора Януковича немає. У мене на руках є офіційні відповіді. Я намагаюся оперувати винятково фактами.

Дивіться, раніше лунали повідомлення, що невідомо де саме мешкає Янукович...

Я категорично спростовую заяви української сторони. Знову ж таки, у мене на руках з відмітками про отримання є направлені у всі структури дані про адресу Віктора Януковича, заяви, в яких він вимагає приїхати до Ростова (аби взяти у нього свідчення у Росії, - «Главком»), заяви, в яких він гарантує надання свідчень, маса скарг до судів на бездіяльність слідчого тощо. Є маса доказів тому, що українська сторона має дані про те, де знаходиться Янукович.

Я півтора року веду листування з приводу адреси, я надав Генеральній прокуратурі України офіційну відповідь з Російської Федерації, міграційної служби про статус мого клієнта, про його місцеперебування в Ростові з адресою, навіть з кодуваннями технічної документації на будинок.

В Україні завели справу щодо так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів. Чи фігурує у цій справі Віктор Янукович? Що вам про це відомо?

Не фігурує.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: