До суду через несплату 100 гривень. Податок на нерухомість паралізував фіскальну службу?

До суду через несплату 100 гривень. Податок на нерухомість паралізував фіскальну службу?

До початку жовтня спливли всі можливі терміни сплати податку на нерухомість за 2015 рік, але більшість громадян так і не отримала квитанцій

1 липня розпочався відлік 60 днів, упродовж яких українці мали сплатити податок на нерухомість за 2015 рік. Термін сплинув 28 серпня. Тим, хто з різних причин не виконав цей обов’язок, має бути нараховано штраф – 10% від суми податку. Якщо ж порушник продовжував впиратися, а термін несплати перевищив 30 днів, то всі 20%.

Нагадаємо, наприкінці минулого року до Податкового кодексу було внесено зміни щодо нерухомості. Відповідно до них, розмір податку у 2016 році  коливатиметься від 0% до 3% від мінімальної заробітної плати за 1 кв. метр об'єкта житлової чи нежитлової нерухомості. Платити зобов’язали власників квартир, площа яких перевищує 60 кв. м, та будинків із площею понад 120 кв. м за «зайву площу». Ставка встановлюється місцевою владою, а отже, у кожному регіоні може бути різною. Зокрема, у столиці за 1 квадратний метр потрібно буде заплатити 12,18 грн.

До початку жовтня спливли всі можливі терміни сплати податку на нерухомість за 2015 рік. Далі, за словами експертів з нерухомості, на неплатників чекають неприємні судові тяжби. Таким чином, якщо податок не сплатила людина, яка проживає у столиці в квартирі площею 70 «квадратів», її може бути притягнуто до суду через несплату 121,8 грн (12,18 х 10 = 121,8).

Не отримало платіжки від податківців 54% населення це ті люди, нерухомість яких не внесено до Єдиного державного реєстру. Наступного року вони отримують квитанції за 2016 рік. Та чи буде їх покарано штрафами за те, що вони добровільно не прийшли до податкової і не заплатили за «зайві метри» ще за 2015 рік? Чіткої відповіді не знають навіть самі податківці. Приміром, інспектори Дарницького району переконують, що ті, хто не отримав платіжку, не повинні сплачувати податок. Заплатити ж доведеться у разі отримання «листа щастя» лише наступного року – за 2016-й, кажуть і в податковій, посилаючись на ст. 266 Податкового кодексу. Однак у Державній фіскальній службі кажуть уже зовсім інше: мовляв, штрафу нараховано справді не буде, однак податок доведеться заплатити одразу за два роки: і за 2015-й, і за 2016-й.

Як відомо, згідно з чинним законодавством, за несплату податку понад 30 днів нараховуються штраф у 10% від несплаченої суми. Ще через 30 днів – 20%. Далі ж вмикається «лічильник», нараховується пеня від облікової ставки Нацбанку за кожен день. Скільки доведеться заплатити наступного року тим, хто цьогоріч не отримав «листів щастя», поки що не знають навіть самі фіскали.

Докладніше про наслідки проблем із податковою та вплив нового податку на ринок нерухомості загалом розповів Віктор Нєсін, президент Спілки фахівців з нерухомого майна України.

Отже, давайте нагадаємо власникам житла, як вираховується сума податку на нерухомість.

Є пільга на квартири – 60 квадратних метрів, на будинок – 120 квадратних метрів. Що таке пільга? Це означає, що якщо у вас квартира, наприклад, 100 метрів, то віднімаються 60 метрів, і ви маєте сплатити різницю, тобто за 40 метрів.

Якщо ж людина, приміром, володіє квартирою метражем у 50 метрів, а будинком – 130, то вираховується окремо: від метражу квартири віднімається пільга на квартиру (60 кв. м), від метражу будинку – пільга, передбачена на метраж будинку (120 кв. м). Виходить, що у цьому випадку за квартиру нічого не потрібно буде платити, за будинок – податок за 10 «квадратів».

Якщо квартира має загальний метраж у 80 «квадратів» і належить двом людям, то вони нічого не повинні сплачувати. Виходить, що у них на двох пільга 120 «квадратів».

Йдеться про житлову чи загальну площу?

Йдеться про загальну площу помешкання. До загальної  входить усе. Приміром, у нас є квартира загальною площею 100 кв. метрів, житлова  – 40 кв. метрів. Житлова – це виключно кімнати, крім кухні, коридору та санвузлів.

60 «метрів» – це пільга, що поширюється на одну людину. Якщо у квартири є три власники, відповідно у них пільга 180 «квадратів». Тому, я думаю, дуже мало людей потрапляє під цей податок на нерухомість. Переважно ті, у кого є багато нерухомості. Наприклад, у нас є одна щаслива депутат, яка володіє 11 квартирами… Звичайно, це все додається, і їй ніяких пільг не вистачить. Вона платитиме.

Яке покарання передбачене за несплату податку?

Спершу – система штрафів. Під систему оподаткування нерухомості потрапляє та нерухомість, яку занесено до електронного реєстру. Приміром, мою квартиру не занесено до цього реєстру. Я її купував дуже давно, коли ще не існував цей реєстр. Відповідно, мені податкова не може надіслати повідомлення. Це я сам можу піти добровільно піти до податкової інспекції і сказати, що у мене є квартира. Але я сумніваюсь, що хтось із наших громадян так вчинить.

Громадянам нічого не потрібно робити. Податкова інспекція сама повинна знайти, нарахувати та надіслати вам повідомлення про сплату податку. У вас є 30 днів на сплату цього податку. Якщо ви згодні з цим, то сплачуєте. Якщо у вас є якісь питання або ви не згодні – ви йдете до податкової інспекції та уточнюєте. Якщо ж ви не сплатили податок після одержання повідомлення, вам прийде штраф. Знову не заплатили – тоді буде суд, опис майна тощо.

З усього видно, що пересічного українця цей податок мало стосується.

Так, якщо взяти пересічного громадянина, він ніяк під це оподаткування не потрапляє. Я, наприклад, не знаю жодної людини, у одноосібній власності якої була б квартира на 200 кв. метрів. Зазвичай у нас на трикімнатну 80-метрову квартиру – мінімум три співвласники.

Якщо квартиру орендують, хто має платити?

Якщо йдеться про оренду, то сплачувати цей податок мають власники. Орендар має сплачувати тільки оренду.

Як вплинув податок на ринок нерухомості?

Цей податок навряд чи зможе вплинути на продажі великих квартир. Адже хто володіє великою квартирою? Як правило, це людина, у якої дуже багато грошей. Тому навіть якщо такій людині раз на рік нарахують податок у 5 тис. грн, то це не буде для неї непідйомною сумою. На ринок нерухомості цей податок не матиме жодного впливу, оскільки навіть ті щасливі власники кількох квартир – вони ж здають їх в оренду. Тому якщо співставити суму податку та прибутки, які вони отримували впродовж року, не думаю, що це істотно вплине на бюджет власників. І потім, податок на нерухомість – це європейська норма, він є у всьому світі. Інше питання – розмір пільги. Однак я думаю, що ці 60 «квадратів» на людину – це нормально.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: