Генерал Скіпальський: Ватажка «ДНР» Захарченка можуть прибрати через заяви про теракти в Києві і Житомирі

Генерал Скіпальський: Ватажка «ДНР» Захарченка можуть прибрати через заяви про теракти в Києві і Житомирі
Олександр Скіпальський

Захарченко кидає тінь і на Росію

Один з найбільш жорстоких бойовиків «ДНР» Арсен Моторола Павлов загинув 16 жовтня. Коли терорист повертався додому, в ліфті спрацював саморобний вибуховий пристрій. Бойовик дістав травми, несумісні з життям. У СБУ та МВС підтвердили смерть бойовика.

У терористичних угрупованнях «Л/ДНР», не дочекавшись результатів розслідування, поспішили звинуватити Київ у вбивстві терориста. Російські пропагандистські ЗМІ також мусують лише цю версію.

Ватажок бойовиків «ДНР» Олександр Захарченко заявив, що за ліквідацією Мотороли стоять українські спецслужби, та звинуватив Київ у порушенні перемир’я. Він пообіцяв помститися за «близького друга». «Не лише тут, а й у Житомирі, Харкові, Дніпрі, Києві... Коли ми прийдемо до вас додому, ніякої милості до вас не буде... Ця смерть для нас – не просто виклик, а виклик усій «республіці». Ходіть тепер і бійтеся», – заявив ватажок бойовиків.

Про те, чи варто боятися терактів у перелічених Захарченком містах, чи існує реальна загроза для співробітників СБУ і розвідки та членів їхніх родин і чи може призвести вбивство Мотороли до розгортання Росією повномасштабної війни проти України «Главкому» розповів генерал-лейтенант, колишній керівник Головного управління розвідки МОУ та екс-заступник голови СБУ Олександр Скіпальський.

a753992e-7b2a-416f-ae4a-1563888685b9_mw800Олександр Скіпальський

Якою є, на вашу думку, найімовірніша версія вбивства Мотороли?

На мій погляд, і соціальні мережі, і інтернет-видання занадто багато уваги приділяють цьому негіднику, який вже давно мав відповісти за скоєні вбивства, за роль бандита-агресора.

Найвірогідніша версія – це внутрішні розбірки. Хоча в душі я бажав би порадіти, що нарешті ми показали, що в Україні є професіонали, котрі можуть це нормально зробити (ліквідувати терориста. – «Главком»). Але афішувати цього не потрібно було б через рівень протистояння. Безумовно, обидві версії мають право на життя, але для України краще підтримувати версію, згідно з якою ворог підступний і хитрий, вбиває сам себе, аби відвернути увагу. Бо ж Росія зараз перебуває у складній ситуації: і у зв’язку з Сирією, і взагалі зі ставленням на міжнародній арені до неї. От вона й хоче показувати, що українці погані.

Так званий глава «ДНР» Захарченко вже озвучив погрози працівникам СБУ і розвідки. Терористи обіцяють помститися за Моторолу.

По-перше, це недалекоглядно. Як правило, той, хто дійсно хоче скоїти такого типу спецоперацію, не виказує своїх намірів. А це Моська дзявкнула на слона. Хоч би як Захарченко там пузирився, хоч би як погрожував... Хто він такий? Він – шавка, яку використовує справді потужний ворог – Росія. Я навіть не думаю, що цій шавці дали санкцію з боку РФ робити такі заяви. Однак у будь-якій дії є певна користь. Оскільки він має статус, це знак нашим співробітникам (спецслужб. – «Главком») бути більш пильними, організованими і запобігати таким акціям. Проникати в структури ворога, знати його плани і наміри. Таким чином, на мій погляд, Захарченко своєю заявою простимулював наших спеціалістів до потрібних дій.

То чи слід очікувати терактів у містах, які перелічив Захарченко?

Треба пам’ятати, що Захарченко – це терорист, який має реальні збройні сили, має всі системи озброєння. Майже як ІДІЛ. Так і наші оці донецькі і луганські бандити. Взагалі, Україна мусить усвідомити: ми живемо у стані війни. Не в умовах, коли можна скакати і веселитися, – реально можуть бути загрози. Потрібно підвищувати рівень професіоналізму тим спеціалістам, відносно яких пролунали погрози (СБУ, розвідка. – «Главком»). Ми повинні мобілізувати нашу цивільну оборону, Міністерство з питань надзвичайних ситуацій. У нас дуже мало робиться для захисту населення на випадок повномасштабної війни. Дуже мало, майже нічого.

Чому йдеться саме про перелічені міста?

Тому що там дислокуються війська, зокрема українські структури сил спецоперацій, десантники. Мабуть, Захарченку вони дошкуляють, він відчуває дискомфорт, бо бачить їхню міць. Тому він саме їх назвав. На підсвідомому рівні.

Чи буде продовжено цю криваву серію самоліквідації терористів на Донбасі?

Річ у тім, що існує правило: мавр зробив свою справу – мавр може йти. Мені здається, ця заява Захарченка з погрозами всьому світу показала обличчя цих бандитів, яких використовує РФ. Це значною мірою кидає тінь і на Росію. Бо Путін же не відкараскається від цього. А ми пам’ятаємо раніше оприлюднену у ЗМІ розмову між Сурковим і Захарченком, коли Сурков сказав: «Ти не забувай, з чиєї руки ти кормишся». Це був один «дзвіночок». Після сьогоднішньої заяви Захарченка взагалі можуть прибрати, бо він демаскує «святу позицію» Росії, яка робить із себе гуманіста.

Чому Моторолу вбито саме в такий спосіб: вибух у ліфті?

Рішення приймається залежно від поведінки, характеристики об’єкта. Напевно, так простіше. Бо коли куля в лоба – повинна початися операція із переслідування снайпера. А тут заклали і пішли – хай тепер думають хто.

Чи не хоче РФ спровокувати таким чином наступний виток конфлікту на Донбасі?

Ні, через таких шавок конфлікт не загострюється. Це вбивство не стане підставою для початку широкомасштабної війни в нинішніх умовах, коли Росія вже показала себе. Це раніше, коли він (Путін. – «Главком») загарбав Крим, світова спільнота бачила, що він хлопчик не зовсім хороший, але сподівалася, що до війни не дійде. А тепер зовсім інша оцінка Росії, почалася її ізоляція. Тож через одного злочинця розв’язувати війну – це смішно.

Читайте також статтю «Главкома» «Звідки взявся Моторола. 10 фактів з біографії терориста»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: