Головний прикордонник Віктор Назаренко: Частина українського кордону розпайована. Ця земля тепер – приватна власність

Головний прикордонник Віктор Назаренко: Частина українського кордону розпайована. Ця земля тепер – приватна власність
rbc.ua

«З вересня в районі Маріуполя запрацює сучасна американська система стеження за морським кордоном»

Українські прикордонники були першими, хто на Донбасі чинив опір окупаційним російським військам. Через два роки після початку конфлікту ситуація на цій ділянці лише погіршилась: Україна не контролює сотні кілометрів свого кордону.

Минулого тижня обставини ускладнились ще більше. 10 серпня в ФСБ Росії заявила, що нібито запобігла скоєнню терактів в окупованому Криму на «критично важливих об'єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова». За даними ФСБ, диверсії готувало Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Внаслідок проведеної російськими спецслужбами операції, була ліквідована нібито «українська агентурна мережа» і затримано групу «диверсантів». Під час її проведення цієї «спецоперації» начебто загинуло кілька російських військових. Про це відрапортували кремлівські ЗМІ. Та якщо першим із загалом дев’яти затриманих «диверсантів» виявився Євген Панов, який раніше служив в АТО, то другим, як це не абсурдно звучить, виявився євпаторієць з антиукраїнськими поглядами Андрій Захтей. Блогери провели власне розслідування сюжету російського «Первого канала», і встановили фальсифікацію доказів «справи» ФСБ та телевізійниками.

Однак це не завадило російському президенту Володимиру Путіну виступити із гострими заявами в бік України: Київ прямо звинуватили у терорі. Путін також заявив про неефективність нормандського формату переговорів, а глава МЗС сусідньої країни Сергій Лавров сказав, що Росія без відповіді інцидент в Криму не залишить. На тлі цих заяв та повідомлень про накопичення кремлівських військ на російського-українському кордоні особливо насторожує повідомлення про вбивство українського прикордонника на сумській ділянці кордону з Росією, що сталося днями.

Президент Петро Порошенко доручив привести в посилену бойову готовність всі підрозділи Збройних сил України в районах лінії окупації з Кримом та на Донбасі. Він також назвав безглуздими і цинічними звинувачення Росії на адресу України у підготовці терактів у Криму. Глава Держприкордонслужби України Віктор Назаренко в інтерв’ю «Главкому» розповів про так, як змінилась служба прикордонників за час збройної агресії Росії, про головних порушників кордону та будівництво так званої «Стіни».

1451385731-4316-viktor-nazarenko-gpsu_01

unian.ua

Дозвольте почати з останньої тривожної інформації. Минулого тижня на українсько-російському кордоні виявлено вбитим нашого прикордонника. Чи слід цей злочин пов’язувати з агресивними діями Росії?

Наразі триває слідство, яке проводить Національна поліція. Можу сказати лише те, що Державна прикордонна служба зацікавлена у повному та об’єктивному розслідуванні усіх обставин загибелі нашого військовослужбовця та усіляко сприяє слідству.

Останніми днями ЗМІ рясніли повідомленнями то про припинення, то про відновлення пропуску через КПВВ на межі з Кримом. Сторони обвинувачують одна одну у свідомому блокуванні перетину КПП. В чому причина проблем, кому вірити?

Тимчасово окуповану території ми не вважаємо територією Росії. Наголошу, що між Кримом і Херсонською областю немає державного кордону. Натомість Держприкордонслужба, у відповідності до двох законів, здійснює пропуск осіб та транспортних засобів на адміністративній межі. Кілька днів громадяни України в Криму зазнавали тиску від тих російських прикордонників чи військових, які розташовані на півострові. Їх ціль – скоротити, мінімізувати, чи взагалі зупинити пропуск людей і транспорту через адмінкордон. Ви самі бачили ці стрибки після 6:30 у неділю (7 серпня), коли закрили пропуск на всіх трьох контрольних постах в’їзду – виїзду, потім відкрили на одному, закрили на іншому. Натомість з нашого боку ситуація була контрольованою і прогнозованою. Розповсюдження РФ фейків про нібито підготовку терактів українськими громадянами - це лише спроби прикрити свої репресивні дії щодо наших громадян, адже адмінмежу перетинають переважно лише українці. 

Ми отримуємо багато свідчень про те, що у всіх трьох російських пунктах пропуску російські правоохоронці продовжують поглиблену фільтрацію усіх чоловіків, які виїжджають на материкову частину України. Зокрема, встановлюється мета поїздки, повні установчі дані на особу, контактні телефони, адреси проживання та інша конфіденційна інформація.

Чому це нагнітання спостерігаємо саме зараз?

Гібридна війна має багато різновидів. Це просто черговий її прояв. Час покаже, чому саме зараз.

Трохи більше тижня тому польська Gazeta Wyborcza з посиланням на джерело в Міноборони РФ написала про плани Росії перейти до більш агресивний дій в Україні. Днями Путін заявив про неефективність нормандського формату, звинувативши Україну в терорі. Чи може ця сукупність подій свідчити про підготовку найгіршого сценарію?

Розумієте, Росія вже два роки веде з нами гібридну війну. Один із її проявів - те, що ми бачимо в Криму. Але ми і, наскільки мені відомо й Збройні сили, і інші правоохоронні органи, готові до будь-якого розвитку подій. Я не хочу робити ніяких припущень на підставі суперечливої інформації, коментувати яку не завжди є моєю компетенцією. Моє питання – організувати охорону, де потрібно і оборону державного кордону. Я вважаю, що разом із військовими ми надійно боронимо Україну на адмінкордоні з Кримом. Те, що коїться на території окупованого Криму і мету цих дій мають коментувати інші служби, які володіють більшим масивом інформації. Хочу сказати, щоб наші громадяни були пильними, бо від Росії можна очікувати будь-яких дій у будь-який час. В той же час хочу запевнити: ми готові відповісти на будь-які провокації, які можуть бути. Станом на цей момент ситуація стабілізувалася, всі три контрольних пункти в’їзду/виїзду працюють в штатному режимі. В цілому ми фіксуємо суттєве зменшення пасажиро-транспортного потоку на адмінмежі. При цьому більша частина громадян виїжджає із окупованого півострову.

Наскільки багато останнім часом було спроб незаконного перетину кордону, звідки іде найбільша небезпека?

У цьому році через державний кордон, а також через смугу розмежування  і КПВВ (контрольні пункти в’їзду-виїзду) з Кримом пройшло понад 54 мільйонів 200 тисяч осіб. Окрім цього ми оформили понад 12 млн 700 тисяч транспортних засобів. Загалом це на 7% більше, ніж минулого року. Незважаючи на розв’язану Росією проти України гібридну війну, Україна залишається привабливою для подорожуючих.

Цього року ми відмовили в перетині кордону більше 15 тисячам осіб, з них близько 2000 потенційних незаконних мігрантів. Ще у серпні минулого року ми приєдналися до баз даних Інтерполу, і тепер отримуємо від них усю необхідну інформацію. Так от, тільки за цей рік ми вже маємо більше 5000 «спрацювань» баз даних Інтерполу, тобто саме стільки фігурантів бази намагалися перетнути кордон України. Іншими словами, щодня ми в середньому маємо 10-15 фігурантів баз Інтерполу у пунктах пропуску на кордоні. Це дуже великий показник, водночас це і показник якості охорони кордону, який ми здійснюємо спільно з нашими європейськими партнерами.

Окрім того, за цей рік зафіксовано понад 24 тисячі фактів незаконного перетинання кордону. Затримано понад 700 незаконних мігрантів. Можу надати інформацію в географічному розрізі. На кордоні з Польщею - 1% незаконних перетинань, із Словаччиною приблизно так само, 1%, з Угорщиною – 2%, з Румунією – 1%, з Молдовою – 2%. Є цифри порушень на адмінмежі з Кримом, є певні дані по лінії розмежування (на Донбасі), але основна кількість цих порушень, 93%, припадає на кордон з Росією. Порушниками є мешканці окремих районів Донецької та Луганської областей, які виїжджають до РФ через закриті Урядом України пункти пропуску, а потім заїжджають вже через діючі ділянки Луганського, чи Харківського загонів. Стосовно цих громадян ми зобов’язані складати відповідні протоколи та надсилати для розгляду в суд. Користуючись нагодою, звертаю увагу на те, що в’їзд на підконтрольну Україні територію слід здійснювати в порядку, встановленому штабом АТО. Також активними залишаються ділянки кордону в межах Закарпатської, Чернівецької та Сумської областей. Переважно, йдеться про нелегальних мігрантів та тих громадян, які намагаються незаконно переміщувати через кордон товари. 

Ще трохи результатів діяльності наших підрозділів. З початку року ми припинили незаконне переміщення 614 одиниць зброї, 31600 боєприпасів, 14 кг вибухівки, біля 72 кг наркотиків, товарів і вантажів на загальну суму 640 млн гривень, що на 224 млн більше, ніж за весь минулий рік. Але навіть не все можна підрахувати, як, наприклад картини з Італії. Деякі з них і вартості не мають, бо вони не виставлялися, не продавалися.

До Держприкордонслужби час від часу звертаються громадяни Росії з проханням про політичний притулок. Наскільки часті такі випадки, як змінився міграційний потік громадян Росії до України за останній час?

Випадки звернення громадян Росії до нас є. Їх достатньо багато. Але ми статистику не ведемо, це компетенція Державної міграційної служби України, їм ми одразу передаємо тих, хто звертається до нас за статусом біженця.

nazarenko

Скільком росіянам ви відмовили в перетині кордону, чи є серед них російські журналісти?

Можливо і є. Але ми не ведемо такий облік. Останнім часом російські журналісти перестали їздити до України, якщо не рахувати їх незаконне перебування на тимчасово окупованій території в Криму, чи на захопленій сепаратистами і російськими найманцями території Луганської і Донецької областей.

Що стосується громадян Росії, які їдуть до України, то їх кількість значно зменшилася. Якщо у 2014-му році їх було понад 2,5 млн, минулого року майже удвічі менше, а за 6 місяців цього року наш кордон перетнули понад 600 тисяч громадян Російської Федерації. Динаміка зберігається на рівні минулого року.

Зауважу, що наше законодавство дозволяє прикордонникам проводити заходи контролю другої лінії, під час якого детально визначати мету поїздки та дізнаватися іншу інформацію. Як правило ті, хто обманюють, починають плутатися у відповідях, озвучувати суперечливу інформацію чи видають себе іншим чином.  Є випадки, що людина вказувала, що вона їде з туристичною метою, а ми у неї знаходили посвідчення журналіста. Якщо таке трапляється, то маємо право не пускати такого громадянина.

В 2014 році ми відмовили у перетинанні кордону 16,5 тисячам громадян РФ. Минулого року ми не пропустили понад 10,8 тисяч російських громадян. Тобто кількість відмов зменшується, але це загалом на тлі зменшення кількості росіян, які приїжджають до нас.

Якщо громадянин Росії в’їжджає на територію Криму з континентальної частини РФ, як Україна вираховує такого порушника, щоб наступного разу, можливо, не пропустити його через кордон, якщо він надумає заїхати легально?

Ще раз хочу нагадати, що у відповідності до законодавства, громадяни РФ не можуть виїжджати з Криму на континентальну частину України, якщо вони потрапили до півострова через ті пункти пропуску, які закриті відповідними рішеннями Уряду України.

Не можу розкривати усі оперативні таємниці, але такий незаконний перетин кордону у будь-якому разі залишає якесь відображення у документах порушника, і не лише у паспорті.

Це можуть бути, наприклад, і товаросупровідні документи на вантаж, інші відмітки.

Є і інші джерела підтвердження, про які зараз ще не час розповідати. 

Як змінилися функції і завдання прикордонників з початку анексії Криму і війни на Донбасі?

Ми створили відповідну програму розвитку, яку затвердив Уряд. Вона була розглянута на засіданні Ради національної безпеки і оборони. У відповідності до цієї програми нині є декілька відмінностей з тими задачами і функціями, які були раніше. По-перше, з 2003 року Державна прикордонна служба розвивалася як суто правоохоронна структура з відповідними завданнями. Починаючи від зовнішнього вигляду і завершуючи озброєнням.

На початку російської агресії по нас стріляли гелікоптери, артилерія, ми потрапляли в оточення, а що у нас було за озброєння? Пістолет з гумовими кулями? Зараз ми зберегли правоохоронний вектор, але почали розвивати і військову складову.

У 2014-му році президент поставив завдання, аби кожен прикордонник, який завершив навчання у Національній академії Держприкордонслужби, умів стріляти з усіх видів озброєння, керувати відділенням, взводом, ротою, а якщо потрібно і батальйоном, умів використовувати усю наявну на озброєнні техніку. Ми кардинально змінили програми навчання, і нині я задоволений рівнем підготовки наших випускників.

Сьогодні люди вже свідомо охороняють і боронять кордони. Ми переозброїлися. У нас уже є бойові мобільні підрозділи, ми вже маємо і зенітні установки, і протитанкову зброю. Так, нас багато критикують, але сьогодні ми створюємо на кордоні з Росією інженерні перешкоди, яких раніше ніколи не було. Нам багато дорікали раніше журналісти, що кордон з Росією, мовляв, був прозорий. І це було правдою, він таким був і не лише з Росією, але не зараз.

За час своєї роботи на чолі Служби я провів зустрічі з усіма керівниками прикордонних служб країн-сусідів України. А до цього три роки ніхто з них з нами не зустрічався. Так от, ми дійшли згоди, що ми кордон охороняємо спільно. Для нас зараз не є метою затримати якогось дрібного контрабандиста чи незаконного мігранта. Для нас головне спільно і на території України, і на території Польщі, Словаччини, Угорщини чи Румунії знешкодити канал, організаторів протиправної діяльності. Наші колеги із сусідніх країн почали нам довіряти, чого ніколи раніше не було.

Скажу, що багато хто не зрозумів невідворотність змін. Але мені приємно відзначити, що зараз все більше і більше тих людей, які не піддаються спокусам та сумлінно і свідомо виконують свої обов’язки.

Давайте поговоримо про проект «Стіна», укріплення на кордоні з Росією, зокрема в Харківській області. Минулого року було обладнано понад 230 км протитанкових ровів. Скільки ще залишилося, що слід ще зробити і чи є на це фінансування?

Суходільна ділянка кордону з Росією складає близько 2 тисяч кілометрів, ми не контролюємо 409,3 км. У 2015-му році Уряд затвердив План інженерно-технічного облаштування кордону з Росією, територій, прилеглих до районів проведення АТО та АР Крим. Ми переймали досвід і в Ізраїлі, і в США, плануємо подивитися, як працює подібна система в Іспанії. У відповідності до Плану ми зводимо систему так званого «інтелектуального кордону». Це модель, де різні технічні засоби поєднуються і доповнюють один одного. Це дозволяє нам в режимі онлайн контролювати лінію державного кордону і оперативно реагувати на його порушення.

Згідно Плану активні роботи у 2015 році проводилися у Харківській та Чернігівській областях. Ділянку відділу «Дергачі» на Харківщині ми використовували як полігон для випробовування технічних новинок. Зараз тут кількість порушень практично зведена до нуля. Це вперше в історії України на кордоні з Росією зводяться інженерні споруди і проводиться таке укріплення. На мою думку, це дуже важливий проект для нашої держави. Всі ми пам’ятаємо про те, як гинули прикордонники на пунктах пропуску у перший період російської агресії. Тепер у нас є сучасні пункти укриття як для прикордонників, так і для людей, які перетинають кордон. Зведені нові опорні пункти, де є усе, що необхідно для життя.

З близько 2000 км яка частина українсько-російського кордону «проглядається» вже сьогодні сучасними засобами?

План зведення інженерно-технічних споруд був розрахований на три роки. Зрештою була затверджена обґрунтована сума трохи більше 4 мільярдів грн. У першому році реалізації програми, у 2015-му, на неї виділили 400 млн гривень. Та і ті, не одразу, а в другому півріччі. Сьогодні в нас вже обладнано майже 230 кілометрів ровів, 105 км рокадних доріг, встановлено понад 72 км загороджувального паркану, обладнано опорні пункти, облаштовано системи візуального та технічного контролю, закуплено бойові модулі та багато іншого обладнання.  Поступово роботи по облаштуванню кордону наближаються до Луганської області.

До речі, ефективність системи «інтелектуального кордону» високо оцінили і наші колеги з інших країн та представники місій ЄС, що працюють в Україні.

Яким є фінансування цього року?

У відповідності до Плану минулого року нам було потрібно близько 1 млрд гривень із яких виділили 400 млн. Щодо потреб цього року, то нам потрібно було би 600 млн гривень, які не додали минулого року і більше мільярда цьогорічних. Бюджетом передбачено лише 200 млн гривень із яких виділили лише 74 млн гривень. 22 млн гривень ми вже освоїли.

Є ще така проблема, про яку зараз мало хто говорить. Лінія кордону розпайована між людьми. В порушення закону про оборону свого часу людям надали земельні ділянки, які практично розташовані на лінії кордону. З одного боку ця земля тепер – особиста власність конкретної людини. З іншого боку, ця земля потрібна для зведення інженерно-технічних споруд.

До речі, більшість об’єктів, які зводяться в рамках цього проекту, ми ще не прийняли.

Так чи інакше, я наголошую, що вперше в історії Україна на кордоні з Росією, незважаючи на те, що демаркація не проведена, по-перше, чітко позначає свою територію, а по-друге, посилює її захист.

Правоохоронні органи відкрили кримінальне провадження щодо проекту «Стіна», про це повідомив глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький. Чи залучені до цієї справи прикордонники?

Ми лише раді будь-яким перевіркам. Вони додають нам впевненості.

Раніше ви розповідали про план першочергового облаштування морської ділянки кордону на територіях Донецької, Запорізької та Одеської областей, а також вздовж так званого Придністров’я. Чи ведуться роботи в цьому напрямку, чому ми про це нічого не чуємо?

Проект інженерно-технічного облаштування кордону включає у себе в тому числі складові частини: морську і центральну ділянку українсько-молдовського державного кордону. Відповідні пропозиції у цих напрямках ми відпрацювали, погодили і затвердили. Знову ж таки, є проблема у фінансуванні. Тим не менше маю надію, що з вересня в районі Маріуполя вже запрацює сучасна американська система спостереження. Вже завезено обладнання, і ведуться підготовчі роботи. Згодом цю систему із задоволенням презентуємо журналістам. Вона має широкі можливості щодо виявлення різноманітних цілей на морській ділянці. Ті засоби, які є на цій ділянці сьогодні – морально застарілі. Так от, спочатку ми встановимо цю систему на Азовському морі.

Другий проект стосується створення системи суцільного спостереження на морській ділянці Чорного моря. На цьому напрямку ми співпрацюємо з нашими партнерами з Міноборони США. Тобто зараз спільно з Військово-морськими силами ми створюємо єдину систему моніторингу надводної обстановки.

Що стосується придністровської ділянки, то проект її облаштування також затверджений. Але, на жаль, знову ж таки поки що фінансування не дозволяє його рухати з тією швидкістю, з якою хотілося би. В той же час на придністровській ділянці є 110 км сучасної системи моніторингу надводної обстановки, яка встановлена на Кучурганському лимані.

Як виглядає робота прикордонників нині у зоні АТО, які саме задачі виконуєте?

Ситуація в зоні АТО зберігається напруженою, але контрольованою. Ви знаєте, що зараз Держприкордонслужба виконує свої функції виключно на КПВВ та контрольних постах на лінії дорожніх коридорів. Основне завдання – контроль за переміщенням осіб, транспорту та вантажів через лінію розмежування.

Нині разом зі Збройними силами ми стоїмо на контрольних постах, на так званих нулях. До речі, росіяни вже лазерну зброю на наших випробували. Троє прикордонників отримали опіки, зараз проходять лікування. Які сепаратисти можуть керувати лазерною зброєю? Так от, ми працюємо «на нулях», контролюємо дороги, які ведуть до контрольних постів в’їзду-виїзду і разом з іншими правоохоронцями виконуємо функцію контролю безпосередньо. Окрім того, ми виконуємо завдання у складі спільних груп по боротьбі з контрабандою і іншою протиправною діяльністю. Ми також контролюємо окремі райони з метою недопущення об’їзду КПВВ. Прикордонники сьогодні вже озброєні, на броньованій техніці. Рік тому ще, коли були обстріли однієї з наших груп в районі Станиці Луганська, наші залишилися живі тільки тому, що їхали на броньованій машині. На сьогоднішній день всі ці завдання, про які я розповідаю, виконують кілька тисяч прикордонників.

В цілому з початку року лінію розмежування вже перетнуло понад 5 млн. осіб та 970 тис. транспортних засобів. В той же час за цей період наші підрозділи в зоні АТО виявили 17 одиниць зброї, майже 27 тисяч 600 боєприпасів, затримали 60 осіб, причетних до діяльності незаконних збройних формувань, у 56 випадках вилучили понад 3 млн. грн., 26 млн. рублів, 1 млн. доларів США, які зловмисники приховано намагалися провезти через лінію розмежування.

Загалом тільки підрозділами Держприкордонслужби припинено незаконне переміщення товарів на суму понад 55 млн. гривень. В той же час російсько-терористичні війська практично щодня обстрілюють позиції прикордонників або КПВВ. З початку року вже зафіксовано 95 обстрілів. Усю інформацію про такі події ми передаємо до штабу АТО та ОБСЄ.

Якщо впродовж тривалого часу російсько-терористичні війська обстрілювали КПВВ переважно у темну пору доби і тоді, коли не здійснюється пропуск осіб і транспортних засобів, то впродовж кількох останніх тижнів обстріли ведуться вже навіть тоді, коли на КПВВ повно людей. Таким чином бойовики створюють пряму загрозу життю та здоров’ю мирних мешканців.

4-860x645.jpg.pagespeed.ce.fadu9z_djiuacrisis.org

Чи є підрахунки, скільки втратила майна Держприкордонна служба на тимчасово окупованій території?

Так, ці підрахунки є. Ми втратили апаратуру, ми втратили містечка, ми втратили багато техніки. Всі дані, підрахунки, ми направили як в МЗС, так і до Прокуратури для того, щоби на міждержавному і на міжнародному рівні добитися відшкодування збитків. Однак цифри я вам називати не можу.

Скільки мешканців Луганської і Донецької областей на момент початку конфлікту між Україною і Росією служили в прикордонній службі?

У нас є статистика по всіх цих людях. Але озвучувати її не буду тому, що вона носить службовий характер. Натомість скажу, всі ці люди у нас на контролі. По кожному з них направлені документи в прокуратуру, щодо них ведеться відповідне провадження. Коли б така людина не приїхала, через рік, чи через 20, ми все одно її знайдемо.

Яка ситуація з контрабандою сигарет на Закарпатті, і чи варто ввести за контрабанду кримінальну відповідальність?

Президент України підтримав нашу ініціативу щодо того, щоб статтю, яка стосується контрабанди, зробити кримінальною. Відповідний проект закону вже є. Зараз, як ви знаєте, за контрабанду передбачена лише адміністративна відповідальність, чим ділки, власне, і користуються. Відповідальність, до речі потрібно зробити не лише для виконавців, але й і для організаторів…

Контрабанді цигарок на Закарпатті, до речі і на Буковині, і в інших регіонах, важко протистояти, оскільки до цього процесу причетні і представники інших правоохоронних органів, і колишні та навіть деякі діючі прикордонники. Останніх ми активно виявляємо і без жодних зволікань притягуємо до відповідальності.

За 6 місяців минулого року ми в 102 випадках на Закарпатті вилучили 217 тисяч пачок цигарок. Цього року у 173 випадках ми вилучили майже 720 тисяч пачок. Це втричі більше, ніж минулого року. І це незважаючи на те, що багато прикордонників посилили наші підрозділи в зоні АТО. Аби компенсувати нестачу людей, ми були змушені вдатися до призову біля 4000 солдат-строковиків додатково. Тільки за цей рік ми затримали 10 літальних апаратів, задіяних у переправленні контрабанди і робимо це разом з нашими колегами із ЄС. Тобто ефективність роботи нашої служби достатньо висока.

Закарпаття щодо контрабанди не є винятком. У нас складна ситуація і в Чернівецькій області, і в Сумській і на Волині. Звичайно, нам не вдалося перекрити всі канали, але навіть вищенаведені цифри свідчать, що можна і потрібно боротися. Ми зустрічаємо шалений опір цій боротьбі. Нашим військовослужбовцям спалюють автомобілі, стріляють у них, провокують...

Журналіст Роман Бочкала звинувачує прикордонників у контрабанді лісу і цигарок на Буковині. Службове розслідування щодо оприлюднених фактів проводили?

По лісу проблеми не тільки в Чернівецькій області, по лісу є проблеми в Закарпатті, на Волині, та всюди. Ліс – це державна проблема. Я уже казав, що якщо є проблеми і у прикордонників, це правда. Я вдячний і Роману Бочкалі, і іншим журналістам за допомогу у наведенні порядку.

Все ж таки, прикордонники до контрабанди були причетні чи ні, які результати розслідування?

Наскільки мені відомо, сюжет, який знімав Роман, безпосередньо не стосувався діяльності прикордонників. В той же час у Чернівецькій області сьогодні іде війна з контрабандистами, серед яких є, в тому числі і прикордонники, як колишні, так і діючі. Цю війну зараз ми ведемо разом з нашими румунськими колегами. Адже немає суто української чи суто румунської контрабанди, це - транскордонне явище. Керівників, причетних до контрабанди, на Буковині вже не має. Відповідні розслідування проведені. Ми завжди реагуємо на подібні ситуації, просто, можливо, не завжди це афішуємо. 

То й же Бочкала каже, що його в аеропорті «Бориспіль» зупинили прикордонники тому, що він потрапив «в базу підозрілих осіб, які підлягають особливо ретельному огляду». Що це за база і за якими критеріями туди вносять людей?

Його не затримували. Там були інші дії, його потім пропустили. Що стосується баз даних, то скажу, що вони є. Туди потрапляють люди, які мали якісь правопорушення в минулому. Тобто ведеться аналіз ризиків, і якщо людина потрапляє в зону ризиків, є велика ймовірність, що вона буде у такій базі. Є ще кримінальний аналіз, який стосується конкретної особистості, яка потрапляє до бази. Але розкривати конфіденційну інформацію стосовно тієї, чи іншої людини, причин її затримання чи перевірки ми не маємо права. Без рішення суду чи відкриття кримінального провадження оприлюднювати цю інформацію не можемо.

56449_main

За словами військового прокурора Анатолія Матіоса, інформація про переміщення депутатів, наприклад, за липень-серпень є відкритою. Чи можете ви її надати?

Анатолій Васильович Матіос, якщо хоче надати таку інформацію, нехай у законний спосіб отримає її у нас і сам вам її надасть. Ми не маємо права надавати інформацію про вас комусь. А народний депутат ще більш захищений законом, ніж інші громадяни.

Наостанок дозвольте спитати про успішну операцію зі знайденням колекції з 17 картин Рубенса, Тінторетто, Пізанелло, Карото і Мантеньї, викрадених з міського музею у Вероні. Чому про успішну операцію повідомила не Держприкордонслужба, а президент?

Сьогодні будь-який українець у музеї Верони може відвідувати експозиції безплатно. Це перше, що хочу сказати. Про саму операцію знали тільки президент, тільки я і ще двоє моїх підлеглих. Це була надзвичайно складна операція. Чому перша інформація про успішність операція прийшла з Адміністрації президента? Все просто. Глава держави нею особисто керував.

19 листопада 2015 року з музею Кастельвеккіо у місті Верона було викрадено 17 дуже цінних картин старовинних майстрів. В кінці квітня у ЗМІ з'явилася інформація, що викрадачів цих картин, а також самі картини правоохоронці шукають в Одесі. У скоєнні злочину підозрюються громадяни Молдови. У квітні стало відомо, що українські прикордонники знайшли картини. 11 травня Порошенко привітав особовий склад Державної прикордонної служби та працівників воєнної прокуратури, які здійснили успішну операцію з пошуку колекції картин.

То як Порошенко і його підопічні вийшли на зловмисників?

Вище ви питали, чи ведуться бази. Ось і відповідь. За допомогою таких баз, за допомогою кримінального аналізу. Але про тонкощі я не маю права говорити. Скажу лише, що до викрадення картин були причетні російські спецслужби. Це максимум, що можу розповісти про цю ситуацію. 

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: